Τα πρόωρα... Euro-αντίο!

Θάνος Σαρρής
Τα πρόωρα... Euro-αντίο!

bet365

Η Ολλανδία και η Ρωσία αποχώρησαν με το κεφάλι σκυμμένο από τους ομίλους του Euro 2012 και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις μεγάλες απογοητεύσεις των προηγούμενων διοργανώσεων, που δεν έφτασαν ποτέ στη νοκ-άουτ φάση.

Οι οράνιε πήγαν στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας έτοιμοι να κάνουν επιτέλους την υπέρβαση, συγκεντρώνοντας πολλές μονάδες με τρομερή ποιότητα. Τελικά, έκαναν... μία τρύπα στο νερό. Το ίδιο και η Ρωσια, την οποία μετά το πρώτο ματς με την Τσεχία αρκετοί χαρακτήρισαν ακόμα και ως πιθανό διεκδικητή του τίτλου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις ομάδες που δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες και αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων στα προηγούμενα Euro, από αυτό του 1980 και έπειτα, όταν και ξεκίνησαν να υπάρχουν όμιλοι.

O Nτομενέκ και η ανανέωση
Η Γαλλία ήταν η μεγάλη απογοήτευση στo Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Η ομάδα του Ραΐμόν Ντομενέκ τερμάτισε στην τελευταία θέση του τρίτου ομίλου με έναν βαθμό. Σε ένα γκρουπ, στο οποίο η Ολλανδία πέρασε πρώτη με το απόλυτο των νικών, η Ιταλία αναδείχθηκε δεύτερη με τέσσερις βαθμούς και η Ρουμανία τρίτη με δύο! Ο όμιλος είχε από την αρχή πάρει τον τίτλο του «γκρουπ του θανάτου» και η Γαλλία δεν κατάφερε να επιβιώσει. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, η κριτική στον Ντομενέκ ήταν μεγάλη, αλλά τελικά η ομάδα πορεύτηκε μαζί του και στο Μουντιάλ του 2010. Εκεί, αφού απογοήτευσε ξανά αποχώρησε και αποτέλεσε την απαρχή μιας σημαντικής ανανέωσης στους τρικολόρ. Στους ομίλους αποκλείστηκαν και οι Τσέχοι.

Προημιτελικά χωρίς Ισπανούς, Ιταλούςκαι Γερμανούς!
Η Φούρια Ρόχα είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην... μετέπειτα πρωταθλήτρια Ελλάδα στη φάση των ομίλων του Euro 2004! Η πρόκρισή των Ισπανών παίχτηκε στο τελευταίο ματς με τους διοργανωτές Πορτογάλους, οι οποίοι κέρδισαν χάρη σε ένα γκολ του Νούνο Γκόμες και άφησαν εκτός τους Ισπανούς, οι οποίοι μειονεκτούσαν στην ισοβαθμία με την Ελλάδα στα γκολ. Στην ισοβαθμία όμως αποκλείστηκε και η Ιταλία, στον όμιλο με Σουηδία, Δανία και Βουλγαρία. Όλες οι ομάδες κέρδισαν τους Βούλγαρους και αναδείχθηκαν μεταξύ τους ισόπαλες, αλλά οι Ατζούρι αποκλείστηκαν στα γκολ. Στο τελευταίο ματς, η ισοπαλία της Σουηδίας με τη Δανία με 2-2 εξασφάλιζε την πρόκριση και στις δύο ομάδες, με του Ιταλούς να διαμαρτύρονται ότι τα έκαναν... πλακάκια. Δεν υπήρξε αντίδραση από την UEFA. Εκτός συνέχειας όμως έμειναν και τα Πάντσερ, που έπεσαν πάνω στην τρομερή Τσεχία (που στη συνέχεια απέκλεισε η Ελλάδα) και στην Ολλανδία.

Ο θρίαμβος της Πορτογαλίας και το δράμα Γερμανίας και Αγγλίας
Ο πρώτος όμιλος ήταν ο πιο εντυπωσιακός στο Euro 2000 στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πορτογαλία έκανε την έκπληξη και πέρασε πρώτη με τρεις νίκες, κερδίζοντας μάλιστα με 3-0 τους Γερμανούς, χάρη σε χατ-τρικ του Σέρτζιο Κονσεϊσάο και 3-2 την Αγγλία, παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0! Σαν να μην έφτανε η ήττα από τους Ίβηρες, ήρθε και η Ρουμανία για να πάρει την ισοπαλία από τη Γερμανία και να κερδίσει με ένα πέναλτι στο τέλος με 3-2 την Αγγλία! Έτσι, Γερμανοί και Άγγλοι έμειναν νωρίς-νωρίς εκτός τουρνουά. Στο μεταξύ τους ματς, οι δεύτεροι κέρδισαν με 1-0 και τουλάχιστον τερμάτισαν ψηλότερα από τους «μισητούς» αντίπαλούς τους. Οι απογοητευτικές εμφανίσεις πάντως, οδήγησαν τον Κέβιν Κίγκαν στην παραίτηση μετά τη διοργάνωση, αφού η Αγγλία απογοήτευε για ένα ακόμα Euro.

Εκτός στην ισοβαθμία η Ιταλία
Με την κατάρα των πέναλτι να την χτυπάει για μια ακόμα φορά, η Σκουάντρα Ατζούρα απογοήτευσε μένοντας εκτός ομίλων στο Euro του 1996. Η ομάδα του Αρίγκο Σάγκι κέρδισε 2-1 την τη Ρωσία, αλλά ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από την Τσεχία. Στο τελευταίο ματς απέναντι στη Γερμανία, αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Τζιανφράκο Τζιόλα να εκτελεί πέναλτι και να το χάνει. Η αντίπαλός της στη συνέχεια έφτασε μέχρι το τέλος του τουρνουά ενώ από το 1997 τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ιταλία ανέλαβε ο Τσεζάρε Μαλντίνι.

«Πακέτο» Γαλλία, Αγγλία
Στο Euro του 1992 στη Σουηδία, η τελική φάση αποτελούταν από δύο γκρουπ των οκτώ ομίλων. Η Γαλλία με την Αγγλία μαζί με τη διοργανώτρια Σουηδία και την έκπληξη της διοργάνωσης, Δανία. Οι Γάλλοι του Πλατινί πήγαν στο Euro έχοντας ένα αήττητο σερί 19 αγώνων, αλλά αποκλείστηκε συγκεντρώνοντας μόλις δύο βαθμούς. Ο Πλατινί αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον Ουγιέ. Ανάλογη όμως ήταν και η πορεία της Αγγλίας του Γκρέιαμ Τέιλορ, η οποία επίσης συγκέντρωσε δύο βαθμούς και τερμάτισε τελευταία στην ισοβαθμία. Η παρέα των Στιούαρτ Πιρς, Ντέιβιντ Πλατ και Άλαν Σίρερ, για μια ακόμα φορά δεν δικαίωνε τις προσδοκίες των οπαδών της.

Ούτε βαθμό η Αγγλία!
Στο δεύτερο γκρουπ του Euro 1988 στη Δυτική Γερμανία, η Αγγλία αποκλείστηκε από τον πρώτο όμιλο με μηδέν βαθμούς. Όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ματς, αλλά τερμάτισε χαμηλότερα από την Ιρλανδία που κέρδισε με 1-0 στην πρεμιέρα του Άγγλους χάρη σε ένα γκολ του Χάουτον στο 6`! Παρά τις πολλές ευκαιρίες, δεν κατάφερε να ανατρέψει το σκορ, με τον Γκάρι Λίνεκερ να αναδεικνύεται μοιραίος παίκτης. Το άγχος ήταν έκδηλο και στο επόμενο ματς με την Ολλανδία, όπου οι Άγγλοι ξεκίνησαν με δύο δοκάρια από Χοντλ και Λίνεκερ, αλλά τελικά έχασαν 3-1, με το κενό του Τέρι Μπούτσερ στην άμυνα να είναι εμφανές. Στο τελευταίο ματς, έχασαν με το ίδιο σκορ από την Σοβιετική Ένωση. Στον πρώτο όμιλο διασταύρωναν τα ξίφη τους Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Δανία. Οι δύο τελευταίες, αποτελούσαν το ζευγάρι των ημιτελικών της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά έμειναν και οι δύο εκτός συνέχειας.

Εκτός η Δυτική Γερμανία
Έχοντας φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ δύο χρόνια πριν, η Δυτική Γερμανία πήγε ως δεύτερο φαβορί μετά τη Γαλλία στο Euro του 1984. Η ομάδα των Ματέους, Φέλερ και Ρουμενίνγκε δεν κατάφερε όμως να προκριθεί ούτε καν από τους ομίλους! Αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Πορτογαλία στην πρεμιέρα, κέρδισε την Ρουμανία και ηττήθηκε στο 90` από την Ισπανία, μένοντας εκτός στην ισοβαθμία με την Πορτογαλία! Στον άλλο όμιλο, η Γιουγκοσλαβία συγκέντρωνε ένα μεγάλο αριθμό ταλέντων, αλλά έμενε στην τελευταία θέση χωρίς ούτε βαθμό!

Το τέλος του total football
Το Euro της Ιταλίας το 1980 ήταν το πρώτο που στην τελική φάση του υπήρξαν οκτώ ομάδες αντί για τέσσερις και δημιουργήθηκαν όμιλοι. Ανάμεσά τους και η Εθνική μας, η οποία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων μαζί με την Ολλανδία. Ήταν η τελευταία διοργάνωση του total football, το οποίο ωστόσο όμως δεν θριάμβευσε όπως στο Μουντιάλ του 1978, που οι οράνιε είχαν φτάσει στον τελικό. Μετά την διοργάνωση, υπήρξε ανανέωση στην ομάδα, η οποία έχασε τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986, όπως και το Euro του 1984, περνώντας μεταβατικό φάση. Στον άλλο όμιλο, αυτόν της διοργανώτριας Ιταλίας, οι Ατζούρι με τους Βέλγους κατάφεραν να προκριθούν εις βάρος της Αγγλίας και της Ισπανίας. Δύο χρόνια μετά, οι Φούριας Ρόχας θα διοργάνωναν το Μουντιάλ, όπου και πάλι το μόνο που κατάφεραν ήταν να περάσουν από την πρώτη φάση των ομίλων. Από την άλλη, η Αγγλία με τον Ρον Γκρίνγουντ στον πάγκο της κατάφερνε να ξεπεράσει τους Ισπανούς, μένοντας στην τρίτη θέση.

 

Τελευταία Νέα