Πρώτη και καλύτερη η Τσεχία! (vid)

Gazzetta team
Πρώτη και καλύτερη η Τσεχία! (vid)

bet365

Αν και είχε θεωρηθεί μεγάλο αουτσάιντερ, η Τσεχία πέρασε από την Πολωνία (0-1) και κόντρα στα προγνωστικά προκρίθηκε στους «8» του Euro 2012!

Μετά τη σε βάρος της ήττα με 4-1 στην πρεμιέρα του Euro από την Ρωσία, όλοι είχαν θεωρήσει ότι η συνέχεια θα είναι τυπική διαδικασία για την Τσεχία. Ο Μίχαλ Μπίλεκ το είχε πει όμως. «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, με δύο νίκες μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας». Και έτσι έμελλε να γίνει. Οι Τσέχοι μετά τη νίκη (2-1) κόντρα στην Εθνική μας ομάδα επικράτησαν και της συνδιοργανώτριας, Πολωνίας με 1-0 και προκρίθηκαν ως πρώτοι από τον πρώτο όμιλο, με την Ελλάδα να την ακολουθεί.

Πως παρατάχθηκαν
Οι συνδιοργανωτές Πολωνοί παρατάχθηκαν με σύστημα 4-3-3 και διάταξη 4-3-2-1 από τον Φράντισεκ Σμούντα. Στο τέρμα ήταν ο Τίτον, αριστερό μπακ ο Μπένις, δεξί ο Πίστσεκ, στόπερ οι Βασιλέφσκι και Πέρκις, αμυντικά χαφ οι Ντούντκα και Πολάνσκι, λίγο μπροστά τους ο Μουράφσκι, στα πλάγια, αριστερά ο Ομπρανιάκ, δεξιά ο Μπλαζικόφσκι και κορυφή ο Λεβαντόφσκι. Από την άλλη, με 4-2-3-1 κατέβασε την Τσεχία ο Μίχαλ Μπίλεκ, με τον Τσεχ κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Λιμπερσκί, δεξί τον Γκέμπρε-Σελασιέ, στόπερ τους Κάντλετς-Σίβοκ, αμυντικά χαφ τους Πλάσιλ και Χούμπσμαν, τριπλέτα μεσοεπιθετικών τους Πίλαρ, Κολάρ και Γίρατσεκ και μοναδικό προωθημένο τον Μπάρος.

Καλύτεροι οι Πολωνοί, αλλά...
Σαφώς ανώτεροι ήταν οι γηπεδούχοι στο πρώτο κομμάτι του αγώνα και με καλό ρυθμό και ενέργεια έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις κοντά στο γκολ το οποίο θα τους έφερνε κοντά στην πρόκριση. Μόλις στο 2' ο Ντούντκα απείλησε τον Τσεχ, όμως το ανάποδο ψαλίδι του πέρασε άουτ. Στο επόμενο λεπτό οι Τσέχοι απάντησαν με τον Πιλάρ να πιάνει αέρα από το σημείο του πέναλτι. Η συνέχεια ήταν μόνο Πολωνία με τον Λεβαντόφσκι να χάνει ίσως την καλύτερη ευκαιρία στο 10' μόνος του με τον Τσεχ, ενώ στη συνέχεια Μπένις (13', 22'), Πολάνσκι (15') και Κούτσκα (23') δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον τερματοφύλακα της Τσέλσι και παρά την καλή εμφάνιση και τις ευκαιρίες οι Πολωνοί δεν πήραν αυτό που άξιζαν.

Ανάποδα...
Το δεύτερο μέρος δεν έμελλε να είναι το ίδιο για την ομάδα του Σμούντα, αφού οι Τσέχοι ανέβασαν της απόδοσή τους και ήταν αυτοί η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Στο 65' ο Κάντλες μετά από εκτέλεση φάουλ βρέθηκε φάτσα με το γκολ, όμως ο Τίτον κράτησε το «μηδέν». Εξι λεπτά μετά, ήρθε το «χρυσό» γκολ. Ο Μπάρος πέρασε τη μπάλα στον Γίρατσεκ -είχε βάλει γκολ και στην Εθνική μας- και εκείνος με εξαιρετική προσποίηση και δεξί πλασέ νίκησε τον Πολωνό πορτιέρε, με τον Βασιλέφσκι να μην μπορεί να ισοφαρίσει με κοντινή κεφαλιά στο 85'. Στο 90' ο Κάντλετς έκοψε πάνω στην γραμμή κρατώντας το 1-0 στην προσπάθεια του Μπλαζικόφσκι.

Οι Τσέχοι έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα σε Euro που τερματίζει σε πρώτη θέση ομίλου ενώ έχει δεχθεί 5 γκολ. Η άλλη ήταν η Ισπανία το 2000.

Man of the match: Γίρατσεκ. Ο μεσοεπιθετικός της Τσεχίας συνέχισε το έργο που είχε ξεκινήσει κόντρα στην Ελλάδα και με δικό του γκολ οδήγησε την ομάδα του Μπίλεκ σε νίκη επί της Πολωνίας και κατά συνέπεια στη φάση των «8» του Euro.

Αδύναμος κρίκος: Η επίθεση της Πολωνίας, η οποία είχε τις φάσεις για να πετύχει το γκολ που θα της επέτρεπε να συνεχίσει στην διοργάνωση, όμως όταν ήταν καλύτερη στο ματς δεν κατάφερε να το μεταφέρει στον πίνακα του σκορ και τελικά η ομάδα το πλήρωσε με ήττα και αποκλεισμό.

Στο ύψος του: Κάντλετς. Εξαιρετικός ο Τσέχος αριστερός μπακ, που για δεύτερο σερί ματς έπαιξε κεντρικός αμυντικός και τα πήγε πάρα πολύ καλά. Ηταν αυτός που στο 90' χάρισε στην ομάδα του πρόκριση καθώς έκοψε πάνω στην γραμμή!

Η γκάφα: Οι φάσεις στις οποίες χάθηκαν ευκαιρίες εξεπαφής θα μπορούσαν να είναι γκάφες σε αυτό το ματς, αφού κατά τα άλλα δεν υπήρξε κάποιο τραγικό λάθος από τους παίκτες των δύο ομάδων.

Το στραγάλι: Δεν είχε πρόβλημα ο Τόμσον στον αγώνα. Ο ρέφερι από την Σκωτία δεν χρειάστηκε να πάρει τη μεγάλη απόφαση και δεν έκανε λάθη.

Το ταμείο του Gazzetta: Μεγάλη ανατροπή μετά την τεσσάρα από την Ρωσία έκανε η Τσεχία, την οποία δεν περίμενε κανένας να προκριθεί στα προημιτελικά. Οι παίκτες του Μπίλεκ με σοβαρές εμφανίσεις δούλεψαν στους δύο επόμενους αγώνες και έφτασαν σε μία δύσκολη και σημαντική πρόκριση σε βάρος των συνδιοργανωτών.

Οι συνθέσεις

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (67’ Μάκος), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (82’ Νίνης), Γκέκας (63’ Χολέμπας).

Ρωσία (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ (81' Ιζμαΐλοφ), Ζιρκόφ, Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Γκλουσάκοφ (72' Πογκρέμπνιακ), Σιρόκοφ, Ντενίσοφ, Αρσάβιν,Τζαγκόεφ, Κερζάκοφ (46' Παβλιουτσένκο).

Διαιτητής: Κρεγκ Αλεξάντερ Τόμσον (Σκωτία)

Για να δείτε live την ροή του αγώνα πατήστε ΕΔΩ

 

Τελευταία Νέα