Η Φούρια ξεκίνησε...

Η Φούρια ξεκίνησε...

Gazzetta team
Η Φούρια ξεκίνησε...

bet365

Ο Τόρες (δις), Σίλβα (γκολ+ασίστ) και Σεσκ έστησαν το πρώτο πάρτι του EURO, οδηγώντας την Ισπανία στο αβίαστο 4-0 επί της Ιρλανδίας και με το ενάμισι πόδι τους «8».

Ο Γκάρι Λίνεκερ το ανάρτησε στο Twitter του ακριβώς όταν ο Φερνάντο Τόρες έκανε το 1-0. «Ο Τόρες αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μέλλον στο ποδόσφαιρο χωρίς επιθετικούς», έγραψε ο παλαίμαχος Αγγλος killer, ο οποίος θέλησε να πάρει θέση στο ζήτημα που προέκυψε για τους Ισπανούς μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας τους με την Ιταλία. Τότε ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είχε παρατάξει την ομάδα του χωρίς σέντερ φορ, με τον Σεσκ Φάμπρεγας να παίζει το ρόλο του «ψευτο-εννιαριού».

Ολη η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το εάν αυτό ήταν λάθος ή σωστό. Η απάντηση λοιπόν δεν άργησε να δοθεί και εκείνοι που την πλήρωσαν ήταν οι άμοιροι οι Ιρλανδοί. Οι Φούριας Ρόχας έστησαν το πρώτο μεγάλο πάρτι της διοργάνωσης, διαλύοντας με 4-0 το σύνολο του Τζιοβάνι Τραπατόνι. Αν και σκληροτράχηλοι οι παίκτες του δεν κατάφεραν να περιορίσουν ούτε καν στο ελάχιστο τους Ταύρους που έκαναν ό,τι ήθελαν στο γήπεδο και η επικράτηση τους επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Σίγουρα δεν είναι πως νίκησαν το μεγαθήριο, αλλά οι Ιβηρες έδειξαν πως έχουν το know how και θα παίξουν το δικό τους tiki taka, εκείνο το αγωνιστικό στυλ δηλαδή που τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό λοιπόν την φέρνει και μισή ανάσα από τους «8» αυτού του τουρνουά. Για να προκριθούν πλέον τους χρειάζεται μία ισοπαλία ανεξαρτήτου σκορ με την Κροατία.

Για να φτάσουμε όμως εδώ, είπαμε, χρειαζόταν επιθετικός. Ο Τόρες ξεκίνησε και έκανε τη διαφορά. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά, ώστε ο φορ της Τσέλσι να εκμεταλλευτεί το λάθος στο κέντρο της άμυνας του ΕΪΡΕ, να κλέψει τη μπάλα και να κεραυνοβολήσει τον Σέι Γκίβεν από πλάγια θέση. Ηταν το πρώτο γκολ του σε μεγάλη διοργάνωση μετά από το νικητήριο του στον προηγούμενο τελικό το 2008. Ο Ελ Νίνιο όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα. Στο 70' πήρε την ασίστ του κορυφαίου του ματς, Νταβίδ Σίλβα και τελειώσε ιδανικά το τετ α τετ, φτάνοντας στην 3η θέση των σκόρερ όλων των εποχών για τους Ταύρους (30 γκολ), ξεπερνώντας τον Φερνάντο Ιέρο.

Ενδιάμεσα ήταν ο πασέρ που είχε φροντίσει να χριστεί σκόρερ και μάλιστα με ευφυή τρόπο. Στο 49' η μπάλα έφτασε στα πόδια του εντός περιοχής. Αν και είχε μπροστά του τρεις αντιπάλους, τους δύο τους έριξε κάτω και πέρασε το τόπι κάτω από τα πόδια του τρίτου με τρομερό πλασέ. Φυσικά οι Ισπανοί είχαν και κερασάκι. Ο Σεσκ Φάμπρεγας που είχε περάσει στο ματς λίγο νωρίτερα, ολοκλήρωσε με πολύ δυνατό σουτ το καρέ.

Οι Ιρλανδοί δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν σε κανένα σημείο του αγώνα και μοιραία έγιναν οι πρώτοι που μένουν εκτός συνέχειας του τουρνουά. Αυτό όμως δεν πτόησε τους πάρα πολλούς φίλους τους που είχαν βρεθεί στο γήπεδο (είχαν τα 2/3 της εξέδρας), οι οποίοι αντί να γκρινιάξουν για την κάκιστη απόδοση της ομάδας τους, άρχισαν να τραγουδούν και έφυγαν με σίγουρο προορισμό τις κοντινότερες παμπ του Γκντανσκ.

Man of the mach: Ο Νταβίδ Σίλβα έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι του με το εθνόσημο. Σημείωσε το 17ό διεθνές γκολ του, χάρισε το 2ό του Φερνάντο Τόρες με υπέροχη κάθετη και του έχει χρεωθεί ως ασίστ (κόρνερ) και το γκολ του Σεσκ Φάμπρεγας. Τι άλλο να έκανε δηλαδή;

Ο αδύναμος κρίκος: Η μεσαία γραμμή της Ιρλανδίας ήταν σχεδόν αόρατη. Εντάξει απέναντι της είχε τους Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Μπουσκέτς που έκανα πλάκα στους Πράσινους. Το πολύ να άλλαζαν μέχρι δύο πάσες έως ότου ξαναχάσουν τη μπάλα και να κυνηγούν και πάλι τους Ισπανούς. Ούτε όμως έκοβαν και η μπάλα έφτανε χαλαρά στην περιοχή τους.

Στο ύψος του: Ο ισπανικός Τύπος μαδούσε για μέρες τη μαργαρίτα: «Θα παίξει ή όχι ο Τόρες;» Τελικά όχι απλά εμφανίστηκε στην 11άδα, αλλά σημείωσε δύο γκολ που τόσο είχε ανάγκη. Τώρα θα πάρει τα πάνω του και ψυχολογικά, φτιάχνοντας τη διάθεση και του Ντελ Μπόσκε, ο οποίος τον υπεραγαπάει.

Η γκάφα: Στο πρώτο γκολ (4') Λέτζερ και Νταν κουτουλάν μεταξύ τους και ο Τόρες τους παίρνει τη μπάλα για να ανοίξει το σκορ. Βέβαια αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που έμοιαζαν να κινούνται σε τρικυμισμένη θάλασσα.

Το στραγάλι: Ο Πορτογάλος Πέδρο Προένσα δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Ηταν εύκολο παιχνίδι, οι Ιρλανδοί δεν έπαιξαν σκληρά και δεν έγινε και κάποια δύσκολη φάση.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Η Ισπανία δεν είχε αντίπαλο. Στο πιο εύκολο ματς του EURO οι Ταύροι πήραν αυτό που ήθελαν, δηλαδή μία εύκολη νίκη, την οποία συνόδεψαν και με πολλά γκολ, ώστε να έχουν και πλεονέκτημα σε τυχόν ισοβαθμίες μετά την 3η αγωνιστική. Οι Ιρλανδοί δεν μπόρεσαν να παρατάξουν ούτε καν το διάσημο μαχητικό πνεύμα τους και μοιραία γνώρισαν τη συντριβή.

Οι συνθέσεις

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε):
Κασίγιας, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζορντί Αλμπα, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (64 Χάβι Μαρτίνεθ), Μπουσκέτς, Ινιέστα (79' Καθόρλα), Σίλβα, Τόρες (72' Φάμπρεγας)

Ιρλανδία (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Γκίβεν, Λέτζερ, Νταν, Γουόρντ, Ο'Σέι, Αντριους, ΜακΓκίντι, Γουίλαν (79' Γκριν), Νταφ (75' ΜακΛιν), Κοξ (46' Γουόλτερς), Κιν

 

Τελευταία Νέα