Σεβα(σμος)! (vid)

Σεβα(σμος)! (vid)

bet365

Με δύο γκολ του 36άρη Αντρέι Σεβτσένκο, η Ουκρανία έκανε ντεμπούτο με το δεξί, έσπασε την... κατάρα των γηπεδούχων, επιβλήθηκε της Σουηδίας 2-1 και έβαλε θεμέλια πρόκρισης.

Ο Όλεγκ Μπλαχίν παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1, όπως αναμενόταν. Κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Πιατόβ, ενώ η τετράδα της άμυνας από δεξιά προς τα αριστερά αποτελούνταν από τους Γκούσεβ, Χατσερίντι, Μιχάλικ και Σελίν, ενώ ρόλο αμυντικών μέσων είχαν οι Τίμοστσουκ και Ναζαρένκο. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Σεβτσένκο, που έγινε δεύτερος γηραιότερος επιθετικός που κάνει την εμφάνισή του σε αρχική ενδεκάδα στο Euro σε ηλικία 35 ετών και 255 ημερών, μόνο πίσω από τον Χένρικ Λάρσον, που έπαιξε σε ηλικία 36 ετών και 256 ημερών, ενώ πίσω του είχε για στηρίγματα τους Κονοπλιάνκα, Βορόνιν και Γιαρμολένκο.

Ο Χαρμέν από την άλλη παρέταξε την ομάδα με 4-3-3. Ο Ίσακσον ήταν στην εστία, ο Λούστιγκ έπαιξε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Όλσον στο αριστερό, ενώ κεντρικό δίδυμο ήταν οι Μέλμπεργκ και Γκράνκβιστ. Ο αμυντικός του έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία των Euro, που συμμετέχει σε 4 διοργανώσεις μετά τους Λόταρ Ματέους, Πίτερ Σμάιχελ, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Έντουιν Φαν Ντερ Σάαρ και Λιλιάμ Τιράμ, ενώ δεν έχει χάσει ούτε λεπτό με την Σουηδία σε τελική φάση διοργάνωσης (συνολικά 5)! Η τριάδα στην μεσαία γραμμή αποτελούνταν από τους Λάρσον, Σέλστρεμ και Ελμ, ενώ στην επίθεση ο Ιμπραΐμοβιτς είχε για στηρίγματα τους Τοϊβόνεν από αριστερά και Ρόζενμπεργκ από δεξιά. Ο τελευταίος δεν είχε ούτε λεπτό συμμετοχής στα προκριματικά, όμως με τον Ελμάντερ να μην είναι απόλυτα έτοιμος, βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μάλιστα, σε τελική φάση Euro οι Σουηδοί ξεκίνησαν με 11 παίκτες, από τους οποίους κανένας δεν αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Έσπασαν την παράδοση οι Ουκρανοί, την συνεχίζουν οι Σουηδοί
Οι Ουκρανοί προκρίθηκαν απευθείας στα τελικά και στα τελευταία δύο χρόνια, που έπαιζαν μόνο φιλικά, δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε μία νίκη απέναντι σε ομάδες που τελικά έφτασαν μέχρι τα τελικά, έχοντας 8 ήττες. Ούτε η παράδοση των τελευταίων ετών, όμως, ήταν μαζί της, καθώς καμία από τις 5 τελευταίες γηπεδούχους σε τελική φάση Euro δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στην πρεμιέρα (Πορτογαλία το 2004, Ελβετία και Αυστρία το 2008 και Πολωνία το 2012). Οι Σουηδοί από την άλλη μπορεί το 2004 και το 2008 να έκαναν πρεμιέρα με νίκες 5-0 την Βουλγαρία και 2-0 την Ελλάδα αντίστοιχα, όμως το ρεκόρ τους απέναντι σε γηπεδούχους δεν ήταν καθόλου καλό, καθώς είχαν χάσει και τα 4 παιχνίδια σε Euro και Μουντιάλ, έχοντας μάλιστα παθητικό 15 γκολ.

Ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός από το ξεκίνημα, με τα καλά μακρινά σουτ των Κονοπλιάνκα και Σέλστρεμ να μην βρίσκουν στόχο. Στο 17' ο Πιάτοβ έβγαλε δύσκολα την σέντρα-ξυράφι του Ιμπραΐμοβιτς, ενώ στο 23' ο Σεβτσένκο έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι, όταν βγήκε απέναντι από τον Ίσανκσον, όμως το πλασέ του από διαγώνια θέση πέρασε άουτ. Σέλστρεμ και Βορόνιν έκαναν πολύ δουλειά στη μεσαία γραμμή, ενώ οι αμυντικοί σταθεροί. Στο 31' ήταν η σειρά του Ρόζενμπεργκ να απειλήσει, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και στο 35' ο Ίσακσον έβγαλε δύσκολα το σουτ του Βορόνιν εκτός περιοχής.

Η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ στιγμές αργότερα από το σουτ του Κονπλιάνκα, ενώ στο 38' Σεβτσένκο και Γιαρμολένκο δεν κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Η σημαντικότερη φάση στο πρώτο μέρος χάθηκε στο 39', όταν ο Λάρσον έβγαλε την σέντρα, όμως η κεφαλιά του Ιμπραΐμοβιτς κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Πιατόβ και άουτ! Η τελευταία ευκαιρία ήταν για τους Ουκρανούς, όταν ο Κονοπλιάνκα από καλή θέση μετά το γύρισμα του Γκούσεβ δεν έπιασε καλά το σουτ, με το 0-0 να είναι το σκορ στο ημίχρονο.

«Μίλησαν» οι αρχηγοί
Η επανάληψη ξεκίνησε με τον ρυθμό να μην πέφτει και την Σουηδία να ανοίγει γρήγορα το σκορ. Στο 52' μετά από μία σέντρα από δεξιά, οι αμυντικοί της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν, η μπάλα κατέληξε στον Σέλστρεμ, ο μέσος της Λιόν έκανε το γύρισμα και ο Ιμπραΐμοβις με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Πιάτοβ για το 0-1! Ο Σουηδός έγινε ο 5ος παίκτης που σκοράρει σε 3 τελικές φάσεις Euro μετά τους Γίργκεν Κλίνσμαν, Βλαντίμιρ Σμίσερ, Τιερί Ανρί και Νούνο Γκόμες, ενώ έχει πετύσει τα 5 από τα τελευταία 9 γκολ της Σουηδίας σε Euro, ξεπέρασε τον Χένρικ Λάρσον (4 γκολ) και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας!

Η αντίδραση των Ουκρανών ήταν άμεση. Στο 55' ο Γιαρμολένκο έκανε εξαιρετική σέντρα από δεξιά, ο Σεβτσένκο νίκησε τον Μέλμπεργκ και με κεφαλιά ψαράκι έφερε το παιχνίδι στα ίσα, για να σκοράρει το πρώτο γκολ της Ουκρανίας σε Euro και να γίνει ο δεύτερος γηραιότερος που σκοράρει σε τελική φάση μετά τον Ίβιτσα Βάστιτς και μετά το Μουντιάλ του 2006 να σκοράρει και στην 2η μεγάλη διοργάνωση που προκρίθηκαν οι Ουκρανοί! Αυτή ήταν η 2η φορά που αρχηγοί και των δύο ομάδων βρίσκουν δίχτυα μετά το 2008 (Νούνο Γκόμες και Μπάλα). Ο Σέβα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί και στο 61' μετά από κόρνερ του Κονοπλιάνκα νίκησε για δεύτερη φορά τον Ίσακσον με κεφαλιά για το 2-1, για να φτάσει τα 48 σε 106 παιχνίδια με την Ουκρανία! Με αυτό το γκολ έγινε ο γηραιότερος που πετυχαίνει δύο γκολ σε αγώνα τελικής φάσης και ενώ τελευταία φορά που είχε πετύχει δύο γκολ για την Ουκρανία ήταν στο παιχνίδι με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2004.

Βάσεις πρόκρισης η Ουκρανία
Οι παίκτες του Χαρμέν δεν τα παράτησαν, προσπάθησαν, όμως οι Ουκρανοί είχαν την ψυχολογία και στο μεγαλύτερο διάστημα μέχρι το τέλος και τον έλεγχο. Ο Πιατόβ έβγαλε πολύ δύσκολα το σουτ του Ιμπραΐμοβιτς στο 77', ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ του Κονοπλιάνκα λίγο αργότερα, με τον ρυθμό να ανεβαίνει συνεχώς. Η αγωνία ανέβαινε όσο έφτανε το τέλος, με τον Ελμάντερ, που είχε πάρει τη θέση του Ρόζενμπεργκ στο 71', να χάνει τεράστια ευκαιρία στο 90', όταν βρέθηκε σε θέση βολής απέναντι από τον Πιατόβ, όμως έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ! Οι Σουηδοί συνέχισαν να πιέζουν και στο 3' των καθυστερήσεων ο Μέλμπεργκ, που είχε περάσει σε θέση φορ, παραλίγο να κάνει το 2-2, όμως η μπάλα πέρασε άουτ! Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, η Ουκρανία πήρε τη νίκη 2-1, έγινε η πρώτη που έκανε ντεμπούτο σε Euro με νίκη μετά την Δυτική Γερμανία το 1972 και έβαλε θεμέλια πρόκρισης μετά την ισοπαλία της Γαλλίας με την Αγγλία (1-1).

Man of the match: Ποιος άλλος από τον Σεβτσένκο. Ο αρχηγός της Ουκρανίας σκόραρε δύο φορές και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Έχει πετύχει γκολ και στις δύο μεγάλες διοργανώσεις που έχουν προκριθεί οι Ουκρανοί (μετά το Μουντιάλ του 2006) και δείχνει ότι η τέχνη δεν ξεχνιέται!

Στο ύψος του: Αρκετοί οι διακριθέντες, όμως ο Αντρέι Βορόνιν έδειξε ότι η ποιότητα και η εμπειρία του δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Κονοπλιάνκα και Γιαρμολένκο έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι για την Ουκρανία, όμως ο άσος της Ντιναμό Μόσχας ήταν ουσιαστικός, κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση. Ιμπραΐμοβιτς και Σέλστρεμ οι διακριθέντες από την Σουηδία.

Αδύναμος κρίκος: Δύο φορές έχασαν στα μαρκαρίσματα τον Σεβτσένκο οι Σουηδοί και δύο φορές το πλήρωσαν. Την πρώτη φορά ήταν ο Μέλμπεργκ, την δεύτερη ο Ιμπραΐμοβιτς και η ήττα ήρθε 2-1... Οι Σουηδοί παραδόξως δεν ήταν καλοί στο ψηλό παιχνίδι και πλέον βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Η γκάφα: -

Το στραγάλι: Ο Τσακίρ τα πήγε πολύ καλά. Δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο, ενώ δεν υπήρξε ούτε η δύσκολη φάση στο παιχνίδι.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Ίσως το καλύτερο παιχνίδι στο Euro μέχρι στιγμής. Δύο φαινομενικά ισάξιες ομάδες προσπάθησαν για τη νίκη, προσέφεραν θέαμα και γκολ και δύο μεγάλοι επιθετικοί έδωσαν τη δική τους μάχη. Οι δύο αρχηγοί, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Αντρέι Σεβτσένκο άφησαν το στίγμα τους, με τις ευκαιρίες στο παιχνίδι να είναι πολλές για αμφότερες τις ομάδες και τον 36χρονο Ουκρανό να κάνει τελικά τη διαφορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα