«Μπαμ» από Δανία! (vid)

«Μπαμ» από Δανία! (vid)

bet365

Βόμβα στην πρεμιέρα του ομίλου του θανάτου από την Δανία, που επικράτησε 1-0 της Ολλανδίας, η οποία έχασε αμέτρητες ευκαιρίες αλλά η μπάλα δεν ήθελε να πάει μέσα!

Κλασική περίπτωση νόμου του ποδοσφαίρου. Αυτό ακριβώς έγινε στην αναμέτρηση που άνοιξε τον πιο δυνατό όμιλο του Euro, με την Ολλανδία να κάνει 32 τελικές (5 on target), όμως να μην μπορεί να παραβιάσει την εστία του Αντερσεν της Δανίας και ενώ είχε και ένα δοκάρι. Δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα οι επιθετικοί των Οράνιε, σπατάλησαν πολλές φάσεις για να σκοράρουν και υπέστησαν απώλεια στο πρώτο και -θεωρητικά- πιο εύκολο ματς του γκρουπ, καθώς ακολουθούν αναμετρήσεις με Γερμανία και Πορτογαλία. Από την άλλη, οι Δανοί είχαν την τύχη να πετύχουν γκολ στην πρώτη τους φάση στο ματς και έχοντας... μαγνητικό πεδίο στο τέρμα, μπόρεσαν να κρατήσουν μία σπουδαία νίκη με την οποία έσπασαν παράδοση 45 ετών κόντρα στην Ολλανδία, την οποία είχαν να νικήσουν από το 1967.

Συστήματα
Με ίδιο σύστημα παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες, με τους Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ και Μόρτεν Ολσεν να επιλέγουν το 4-2-3-1 για τον πρώτο αγώνα του ομίλου του θανάτου. Για την Ολλανδία στο τέρμα ήταν ο Στεκέλενμπουργκ, στόπερ οι Φλάαρ και Χάιτινχα, αριστερό μπακ ο Βίλεμς, δεξί ο Φαν Ντερ Βιλ, κόφτες οι Φαν Μπόμελ και Ντε Γιόνγκ και οι Σνάιντερ, Αφελαϊ και Ρόμπεν πίσω από τον μοναδικό καθαρό φορ, Φαν Πέρσι. Από την άλλη, η Δανία πήγε με Αντερσεν στο τέρμα, Αγκερ και Κίερ κεντρικούς αμυντικούς, αριστερό μπακ Σιμόν Πόουλσεν, δεξί Γιάκομπσεν, Κβιτς και Τσίμλινγκ στον άξονα, Ρόμενταλ, Ερικσεν και Κρον-Ντέλι πίσω από τον Μπέντνερ.

Σαφώς καλύτεροι ήταν στο πρώτο μέρος οι Ολλανδοί, που κυριάρχησαν στο κέντρο και έπνιξαν τους Δανούς στο μισό γήπεδο. Οι παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ βρέθηκαν κοντά στο γκολ με σουτ του Φαν Πέρσι (7'), του Αφελαϊ (10'), προσπάθεια του Ρόμπεν (18') και ξανά με τον Φαν Πέρσι (23'), όμως αντί να το πετύχουν, το δέχθηκαν! Στο 24' μετά από προσπάθεια του Σιμόν Πόουλσεν από αριστερά, ο Κρον-Ντέλι με ωραία ντρίμπλα μέσα στην περιοχή και αριστερό σουτ νίκησε στον Στεκέλενμπουργκ για το 0-1!

Ντεμπούτο με γκολ στο Euro για τον νυν επιθετικό της Μπρόντμπι και πρώην των Αγιαξ, Βάλβαϊκ και Σπάρτα Ρότερνταμ, που έγινε ο δεύτερος Δανός που κάνει κάτι ανάλογο, μετά τον Νίλσεν το 1996.

Αν και τους πήρε μερικά λεπτά να συνέλθουν από το σοκ, οι Οράνιε έσφιξαν ξανά τα ηνία του ματς και δημιούργησαν αρκετές φάσεις ακόμα και για να γυρίσουν από το πρώτο μέρος το ματς, όμως τα τελειώματα και η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Στο 29' μετά από κόρνερ του Ρόμπεν η κεφαλιά του Χάιτινχα πέρασε άουτ, στο 36' ο Ρόμπεν είχε δοκάρι με τεχνικό σουτ μετά από τραγικό λάθος τουν Αντερσεν και στο 43' ο Φαν Πέρσι έκανε κακό κοντρόλ και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική πάσα του Σνάιντερ.

Ιδια ήταν η εικόνα και στο δεύτερο μέρος του αγώνα, με την Ολλανδία να μπαίνει πολύ δυνατά και να βομβαρδίζει με σουτ και ευκαιρίες τους Δανούς, όμως δεν έμελλε να δει τη μπάλα να καταλήγει στην εστία του Αντερσεν. Στο 48' το σουτ του Ρόμπεν πέρασε κόντραρε και πήγε κόρνερ, στο 50' ο Σνάιντερ έβγαλε μαγική πάσα στον Φαν Πέρσι, ο οποίος όμως βρήκε αέρα, στο ίδιο λεπτό ο Αντερσεν μπλόκαρε σουτ του επιθετικού της Αρσεναλ και στο 51' φωτοβολίδα του Φαν Μπόμελ, στο 52' η προσπάθεια του Αφελαϊ πέρασε άουτ και στο 53' ο Χάιτινχα με κεφαλιά δεν σημάδεψε σωστά.

Μετά τα πρώτα εφιαλτικά λεπτά, οι Δανοί μετά το 55' κατάφεραν να κρατήσουν λίγο τη μπάλα και να ελέγξουν το τσουνάμι επιθέσεων των Οράνιε που απείλησε ξανά με τον Ρόμπεν από θέση φορ με κεφαλιά στο 63' και δύο λεπτά αργότερα από ατομική προσπάθεια και σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ. Ο πολυτιμότερος του αγώνα, Κρον-Ντέλι ταλαιπώρησε την άμυνα της Ολλανδίας και ανάγκασε σε επέμβαση των τον Στεκέλενμπουργκ στο 70' και αμέσως μετά ο Φαν Μάρβαϊκ έκανε πιο επιθετική την Ολλανδία βάζοντας Φαν Ντερ Φάαρτ και Χούντελααρ στη θέση των Ντε Γιόγνκ και Αφελαϊ.

Στο 73' άσος της Τότεναμ είχε σουτ άουτ και στο 75' αυτός της Σάλκε βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ μετά από μπαλιά-όνειρο του Σνάντερ, όμως νικήθηκε από τον Αντερσεν. Τελευταία καλή φάση στο ματς ήταν στο 79' με τον Ρόμπεν, ο οποίος συνέκλινε ωραία αλλά πλάσαρε άουτ, με την Ολλανδία στο τελευταία δεκάλεπτο να μην έχει δυνάμεις αλλά και κουράγιο να απειλήσει. Οι Δανοί οπισθοχώρησαν ακόμα περισσότερο και κυκλοφόρησαν καλύτερα τη μπάλα κρατώντας μία πολύ μεγάλη νίκη. Στο 88' σε προσπάθεια του Χούντελααρ η μπάλα βρήκε καθαρά στο χέρι του Γιάκομπσεν, όμως το πέναλτι δεν δόθηκε ποτέ.

Αυτός ήταν ο αγώνας Νο8 που η Ολλανδία βρίσκεται πίσω στο σκορ στο πρώτο μέρος σε Euro. Οι Οράνιε είχαν γυρίσει μόνο τον αγώνα με την Γαλλία το 2000 σε 3-2 και πλέον μετρούν (5 ηττες και 3 ισοπαλίες.

37 από τα 55 γκολ σε Euro της Ολλανδίας έχουν έρθει στο δεύτερο μέρος όμως δεν έγινε το ίδιο και στον αγώνα με την Δανία.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Δανίας σε πρώτο αγώνα σε Euro μετά το 2-0 επί της Βουλγαρίας το 2004 (μοναδική της νίκη σε πρεμιέρα).

Τα τελευταία 12 γκολ που έχει δεχθεί η Δανία σε Euro είναι όλα στο δεύτερο μέρος.

Man of the match: Μίκαελ Κρον-Ντέλι. Ο 29χρονος επιθετικός πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 24' με ωραία ντρίμπλα και σουτ και ήταν ό,τι καλύτερο είχε να δείξει η Δανία επιθετικά ενώ και στην επανάληψη έκανε τη μοναδική φάση των παικτών του Ολσεν.

Αδυναμος κρίκος: Σαφώς η επίθεση της Ολλανδίας. Μπορεί φάσεις να δημιουργήθηκαν και η μπάλα να βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο σε πολλές περιπτώσεις, όμως από ένα μάτσο παικταράδες των Οράνιε, ούτε ένας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δόθηκε και μοιραία δεν ήρθε ούτε ένας βαθμός.

Στο ύψος του: Στέφαν Αντερσεν. Ο τερματοφύλακας της Δανίας ήταν σταθερός και έκανε επεμβάσεις σε τετ α τετ και δύσκολα σουτ όταν ήταν αναγκαίο. Του πιστώνεται μεγάλο κομμάτι για τη νίκη, ενώ εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του κεντρικού αμυντικού, Σιμόν Κίερ, ο οποίος παρά την μέτρια σεζόν με την Ρόμα, ήταν πολύ καλός καθάρισε πολλές φάσεις.

Η γκάφα: Την έκανε ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι στο 50' όταν μετά από πάσα του Σνάιντερ δεν κατάφερε να κάνει καν σουτ αφού έπιασε αέρα. Γκάφα και για τον Αντερσεν της Δανίας στο 36' οταν έδωσε τη μπάλα στο Ρόμπεν, όμως ήταν τυχερός αφού το πλασέ του Ολλανδού σταμάτησε στο δοκάρι.

Το στραγάλι: Δεν χρειάστηκε να πάρει τη μεγάλη απόφαση ο Νταμίρ Σκόμινα και είχε ένα εύκολο απόγευμα, όμως έκανε το λάθος. Στο 88' σε προσπάθεια του Χούντελααρ ο Γιάκομπσεν έκανε καθαρό χέρι μέσα στην περιοχή, όμως ο Σλοβένος δεν έδειξε την άσπρη βούλα.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Ηττα στο πιο εύκολο ματς ενός ομίλου φωτιά για την Ολλανδία, την οποία περιμένει εξαιρετικά δύσκολη συνέχεια. Οι Ορένιε είναι πλέον αναγκασμένοι να κάνουν πολύ μεγάλες εμφανίσεις στα επόμενα δύο ματς κόντρα σε Γερμανία και Πορτογαλία αν θέλουν να έχουν καλή παρουσία σε δεύτερο διαδοχικό μεγάλο τουρνουά.

Οι συνθέσεις

Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βιλ (85' Κάουτ), Χάιτινχα, Φλααρ, Βίλεμς, Ντε Γιόνγκ (70' Φαν Ντερ Φάαρτ), Φαν Μπόμελ, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Αφελαϊ (70' Χούντελααρ), Φαν Πέρσι.

Δανία (Μόρτεν Ολσεν): Αντερσεν, Γιάκομπσεν, Αγκερ, Κίερ, Σιμόν Πόουλσεν, Γιόργκενσεν, Ερικσεν (74' Σένε), Τσίμλινγκ, Ρόμενταλ (84' Μίκελσεν), Μπέντνερ, Κρον-Ντέλι.

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

 

Τελευταία Νέα