Από ΑΕΚάρχης... πεντοχίλιαρο!

Από ΑΕΚάρχης... πεντοχίλιαρο!

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει ιστορίες για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που θα μπορούσε να είναι ΑΕΚάρχης, αλλά εντέλει, τυπώθηκε σε πεντοχίλιαρο! Τάβλι με δημοσιογράφους και άλλες ιστορίες.

Ο Ντούσκο είναι βίος και… πολιτεία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κάποιοι τον θεωρούν παρωχημένο, άλλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Άλλοι τον θεωρούν Κύριο και άλλοι πουλημένο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα λεφτά κι άλλοι ότι ζει και αναπνέει μόνον για αυτά!

Ο Ντούσκο διχάζει. Είναι πρίγκιπας (του Νερέτβα) για πολλούς και ένας υποκόμος για μία μερίδα οπαδών (κυρίως της ΑΕΚ). Ο Ντούσκο πίσω από το καλοσιδερωμένο κοστούμι του, φέρει ένα… τσαλακωμένο προφίλ, εξαιτίας των προσωπικών του αποφάσεων να πάει από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό, να επιστρέψει δύο φορές στην παλιά του αγάπη και άλλη μία στο λιμάνι, πιστεύοντας στα λόγια του Σωκράτη Κόκκαλη.

Από εκείνο το τελευταίο (;) αντίο στην ΑΕΚ στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 θα έχει να θυμάται έναν ξυλοδαρμό που προηγήθηκε στις 7 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στο Ελ Πάσο. Μία επίθεση από μερίδα οπαδών της Ενωσης, μετά τη φιλική ήττα με 2-1 από την Καλλιθέα, που φαίνεται ότι ήταν απλώς η αφορμή, αφού τα αίτια ήταν βαθύτερα. Αρκετά χρόνια πριν, σε εκείνο το αντίο σε συνάρτηση με το ότι συνέχισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Ένα αντίο που σε κομμάτι των φίλων της ΑΕΚ, έγραψε στην καρδιά τους με ανεξίτηλο μελάνι τη λέξη «Προδοσία».

Για την ΑΕΚ ο Σέρβος, που έγινε στην πορεία Σερβοέλληνας προπονητής, ήταν κάτι παραπάνω από τον Θωμά Μαύρο! Γιατί, όχι μόνον χάρισε τίτλους ως ποδοσφαιριστής και αγαπήθηκε, αλλά γιατί ως προπονητής από την περίοδο 1988-89 μέχρι το 1996, λατρεύτηκε ως προπονητής. Ηταν ένα σύμβολο για τους οπαδούς της. Εκεί στη Σκεπαστή στη Νέα Φιλαδέλφεια το «ΑΕΚ- Ντούσαν» δονούσε την ατμόσφαιρα σε κάθε παιχνίδι από τους ορίτζιναλ, ενώ όλοι έσταζαν μέλι για τον Ντούσκο. Με 2 πρωταθλήματα ως ποδοσφαιριστής, 68 γκολ και 3 πρωταθλήματα ως προπονητής, 1 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ και 1 Κύπελλο, η είδηση της αποχώρησής του και το παρασκήνιό της, το 1996 αποτέλεσε βόμβα στα ενωσίτικα θεμέλια!

«ΕΔΩΣΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ»

Σε συνέντευξή του στην Ομάδα (ΤΑ ΝΕΑ) στον Τάκη Χαραλαμπίδη αποκαλύπτει ότι τον Φεβρουάριο, δηλαδή λίγους μήνες πριν πει το αντίο είχε δώσει το λόγο του στον Σωκράτη Κόκκαλη:

- Είναι αλήθεια Ντούσκο ότι συμφώνησες με τον Ολυμπιακό;
«Ναι, έχω δώσει το λόγο μου στον κ. Κόκκαλη. Τρία χρόνια με κυνηγούσε και τον Φεβρουάριο που πέρασε μου έκανε ξανά πρόταση. Δεν του έδωσα αμέσως απάντηση. Προβληματίστηκα για ένα διάστημα και τον παρακάλεσα να περιμένει. Στο τέλος Φεβρουαρίου του έδωσα το λόγο μου».

«ΘΑ ΜΕ ΕΔΙΩΧΝΕ Ο ΤΡΟΧΑΝΑΣ»

Αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας με τον Μιχάλη Τροχανά, που ήταν πρόεδρος τότε στην ΑΕΚ, ενώ διαψεύδει ότι έπαιξε ρόλο οικονομικά προβλήματα που είχε:

- Ξέρω ότι κίνητρο σου δεν ήταν τα χρήματα. Ωστόσο σε στενό κύκλο συζητείται ότι απέτυχες σε κάποια επιχείρηση, έχασες 150-250 εκατ. και υποχρεώθηκες να συζητήσεις συνεργασία έξω από την ΑΕΚ.
«Όλα αυτά είναι ψέματα, φαντασιώσεις, κακοήθειες. Η πυξίδα μου δεν λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια. Ακούω πολλά δυσάρεστα αυτόν τον καιρό, πικραίνομαι, αλλά ο κόσμος ξέρει ποιος είναι ο Μπάγιεβιτς, μου έχει εμπιστοσύνη και δεν θα αλλάξει γνώμη από τις κακοήθειες». Παράλληλα, είχε αποκαλύψει ότι έφυγε για να μην τον διώξει ο Τροχανάς!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΑ

Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του και, αφού όλη η Ελλάδα, μιλάει ακόμη για εκείνο το αντίο, τον Ιανουάριο του 1997 αναγκαστικά επιστρέφει στο Νίκος Γκούμας ως αντίπαλος. Τα συνθήματα για τον ίδιο, τη σύζυγό του Μπέγκα, τα τυπωμένα πεντοχίλιαρα με το κεφάλι του ήταν η απάντηση μίας οργισμένης εξέδρας. Ο Ντούσαν όπως αποδείχτηκε, σε τέτοιες περιπτώσεις λύγιζε, έτσι λοιπόν ήρθε και η εύκολη ήττα (2-0) με τους Νικολαϊδη και Κωστή να σκοράρουν. Σε άλλο ματς που ακολούθησε ο Κασάπης του είχε επιτεθεί, ενώ θεωρώντας ότι η ομάδα τους είχε αδικηθεί, ενώ οι Νικολαϊδης, Ατματσίδης μαζί με τον αριστερό μπακ της ΑΕΚ είχαν ανακοινώσει αντιδρώντας, ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα!

Κι όμως, ο Μπάγεβιτς στην υπόλοιπη προπονητική του καριέρα, φαίνεται να παλεύει με ένα θηρίο μέσα του και προσπάθησε δύο φορές, επιστρέφοντας στην ΑΕΚ, να ξαναφτιάξει το παζλ των συναισθημάτων του. Δεν τα κατάφερε όμως και τις δύο φορές: μία επί Ψωμιάδη και άλλη μία πρόπερσι. Το φάντασμά του συνεχίζει να στοιχειώνει πολλούς στην Ενωση, ενώ όσες φορές παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως σωτήρας ο Δημήτρης Μελισσανίδης που επί προεδρίας του (στην αρχή ήταν μαζί με τον Καρρά) η ΑΕΚ έπαιξε μπαλάρα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έτοιμο Μπάγεβιτς να πάρει τα ηνία στον πάγκο! Πάντως και τις δύο φορές επιστροφής ο Μελισσανίδης ήταν off.

Ωστόσο, έχει λεχθεί και γραφτεί ότι το καλοκαίρι του 2009 ήταν έτοιμος για παραίτηση από τον πάγκο της ΑΕΚ, όταν πουλήθηκε την τελευταία στιγμή ο Κυργιάκος στην Λίβερπουλ, αλλά τον συγ(κράτησαν) ο Μελισσανίδης και η σύζυγός του.

Την περίοδο 2003-04 ο Μπάγεβιτς είχε έρθει στα χέρια με οπαδούς στην Εθνική οδό, ενώ άγνωστοι του είχαν στείλει σφαίρες στο σπίτι του για να ξεστομίσε τότε το «Εγώ θα σκοτώσω τον αρχηγό τους»…

Ένα πανό ( που αφορούσε τη σύζυγό του) στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή τον είχε βγάλει από τα… ρούχα του και εξερράγην. Εφυγε από τον πάγκο πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο, στις 25 Ιανουαρίου 2004, όμως ξαναγύρισε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2008 και έμεινε μολονότι οπαδοί της ΑΕΚ τον ξυλοκόπησαν στο γήπεδο της Καλλιθέας. Για λίγο μόνο…

Δύο φορές κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού, έγινε προπονητής του ΠΑΟΚ με τον οποίο πήρε Κύπελλο, του Αρη, ενώ δύο φορές έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη (Γιώργου και Γιάννη), δίχως να μετατραπεί στο φλερτ σε γάμο!

ΤΑΒΛΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Πίσω από το σοβαρό ύφος του, όσοι τον ξέρουν έχουν να λένε ότι κρύβεται ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, που στις προπονήσεις αρέσκεται να πειράζει τους ποδοσφαιριστές του. Με τους δημοσιογράφους Γιώργο Βενετούλια και Τάσο Μπούρα στην προετοιμασία της ΑΕΚ και μετά ώρες σκληρής δουλειάς, έπαιζε τάβλι και οι παρτίδες τους ήταν… ομηρικές. Άλλες εποχές. Κάποια στιγμή είχε ανοίξει και επιχείρηση με πωλήσεις αυτοκινήτων στην Πλατεία Βικτωρίας με φίλους του, ενώ στην Κηφισιά είχε ανοίξει και εστιατόριο.

Μετά ένα διάστημα στην Κύπρο, ο Ντούσκο είναι εδώ και ήδη η συμφωνία του με τον Ατρόμητο συζητιέται έντονα σε όλη την Ελλάδα. Μετά το άλμα του Ατρομήτου στην Ευρώπη, τις δύο συμμετοχές στον τελικό Κυπέλλου και τη μπάλα που έπαιξε επί Δώνη, γνωρίζει ότι πρέπει να βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ. Στα 64 του, αυτό είναι το νέο του στοίχημα…

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα