«Φουλ επίθεση με Ζαρντίμ!»

«Φουλ επίθεση με Ζαρντίμ!»

«Φουλ επίθεση με Ζαρντίμ!»

bet365

Ο ρεπόρτερ της Μπράγκα και φίλος του Λεάντρο Ζαρντίμ, Πέδρο Μανουέλ Κόουτο αποκωδικοποιεί στο gazzetta.gr το άγνωστο αγωνιστικό προφίλ του φαβορί για τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ πιστεύει ακράδαντα στο πεπρωμένο. Το έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του (δεν έχει δώσει και πολλές). Στη δική του φιλοσοφία όμως υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά: πως το πεπρωμένο ο καθένας το φτιάχνει από μόνος του. Είτε λοιπόν έχει δίκιο είτε συνέβη με βάσει το... φυγείν αδύνατο, η μοίρα του Πορτογάλου τεχνικού ήταν να γίνει προπονητής. Ξεκίνησε στα 27 του (δίχως να έχει παίξει καν ποδόσφαιρο) και στα 37 του φαίνεται πως εξελίσσεται σε κάτι ενδιαφέρον και δυναμικό στον χώρο του.

Αυτή την ανέλιξη του πρόσεξε ο Ολυμπιακός και σε συνδυασμό με το momentum (αιφνίδια αποχώρηση του από τη Μπράγκα), κινήθηκε άμεσα για να του προσφέρει το βαρύ χρίσμα του αντικαταστάτη του Ερνέστο Βαλβέρδε. Στο gazzetta.gr μας γεννήθηκαν οι απορίες που μάλλον έχει και ο μέσος οπαδός των Ερυθρολεύκων, με βασικοτερη όλων: Τι ρόλο «βαράει» από πλευράς προπονητικής αυτός ο τύπος που έχει γεννηθεί στη Βενεζουέλα; Για απαντήσεις απευθυνθήκαμε σε κάποιον που τον έζησε από κοντά και τον γνωρίζει αρκετά χρόνια. Ο ρεπόρτερ Μπράγκα στην εφημερίδα Abola, Πέδρο Μανουέλ Κόουτο μας βοήθησε στην αποκωδικοποίηση της τακτικής ανάλυσης του νεαρού κόουτς.

- Τι διαφορετικό έφερε ο Ζαρντίμ στη Μπράγκα σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη σεζόν του Ντομίνγκος Πασιένσια;
«Η Μπράγκα άλλαξε εντελώς στιλ αν και δεν άλλαξε παίκτες. Ουσιαστικά με το ίδιο ρόστερ και ψωνίζοντας από το καλάθι (σ.σ.: με βασικό στόπερ τον Ντουγκλάο της Καβάλας) μετέτρεψε το παιχνίδι αντεπιθέσεων και το συχνό 1-0 του Ντομίνγκος, σε παιχνίδι κυριαρχίας. Εδωσε περισσότερη βάση στην επίθεση και γι αυτό φέτος η ομάδα πίεσε πολύ και ψηλά. Σπάνια περίμενε στη μεσαία γραμμή τον αντίπαλο, ώστε να βρει χώρους στην κόντρα. Αυτό το έκανε σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο όταν είχε προηγηθεί στο σκορ. Οι οπαδοί τον λάτρεψαν στην κυριολεξία επειδή ακόμα και απέναντι στους μεγάλους (Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ) έστησε τη Μπράγκα για να νικήσει στα ίσια και όχι κλέβοντας το ματς. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά και η καινοτομία που έφερε ο Ζαρντίμ».

- Ποια είναι όμως τα κλειδιά του συστήματος στα οποία βασίζεται η ανάπτυξη του παιχνιδιού που αρέσκεται να στήνει ο Πορτογάλος κόουτς;
«Τοσο στη Μπέιρα Μαρ όσο και στη Μπράγκα έκανε το ίδιο. Απλά τώρα είχε καλύτερο υλικό και φάνηκε ακόμα πιο αποδοτικό. Θέλει δύο γερά κορμιά στο κέντρο της άμυνας (ο ένας παίρνει λίγο βάθος) και δύο σφαίρες στα πλάγια που να τους αρέσει να επιτίθενται. Στο κέντρο ο ένας από τους δύο αμυντικούς μέσους είναι πιο τεχνίτης και ο άλλος με περισσότερα τρεξίματα, αλλά ακόμα και αυτός πρέπει να ξέρει μπάλα (π.χ. Κουστόδιο, Ούγκο Βιάνα). Οι τρεις που βρίσκονται πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, είναι πολύ γρήγοροι, τεχνίτες και με αίσθηση του γκολ, ενώ ο Λίμα (20 γκολ στο πρωτάθλημα) που ήταν μπροστά τους δεν είναι ο κλασικός φορ περιοχής, αλλά ένας σβούρας που κινείται παντού και πάντα και δεν μπορείς εύκολα να τον μαρκάρεις. Ο Λίμα αλλάζει θέσεις και με τους τρεις από πίσω του σε μία διαδικασία που ενίοτε θυμίζει αυτό με το ψευτο-εννιάρι που παίζει ο Μέσι στη Μπαρτσελόνα. Προφανώς και έχει ζηλέψει από το παιχνίδι του Γκουαρδιόλα, τον οποίο θαυμάζει πολύ, μιας και έχει περάσει το παιχνίδι με τις πολλές κοντινές πάσες στο κέντρο».


- Καλά όλα αυτά και προφανώς δούλεψαν στην Πορτογαλία, όπου μέχρι λίγο πριν το φινάλε η Μπράγκα γλυκοκοίταξε ακόμα και τον τίτλο, αλλά στην Ευρώπη δεν τα πήγε καλά. Τι έφταιξε; Μήπως η διεθνής απειρία του;
«Ηταν άτυχος. Στη φάση των “16” του Europa League, όπου αποκλείστηκε από τη Μπεσίκτας, η Μπράγκα έπαιξε φουλ επίθεση. Εχασε απίστευτες ευκαιρίες και στα δύο ματς (ήττα 0-2 εντός, νίκη 1-0 εκτός) και προδόθηκε στις αντεπιθέσεις του πρώτου αγώνα. Ισως εκεί να έπαιξε κάποιο ρόλο και η απειρία του κόουτς στην Ευρώπη. Ομως δεν αμέλησε την άμυνα για την επίθεση, κάτι που γενικότερα δεν συνέβαινε. Εάν βρεθεί πάντως στον Ολυμπιακό, οφείλει να αλλάξει κάτι στην τακτική του. Σε περίπτωση δηλαδή που θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, είμαι βέβαιος πως θα αναπροσαρμόσει ορισμένες από τις ιδέες του. Σε πολύ μεγάλα παιχνίδια θα παίξει πιο συντηρητικά και δεν θα παρασυρθεί με το πάθος του για το επιθετικό ποδόσφαιρο και το να έχει τη μπάλα η δική του ομάδα».

- Με μία σεζόν σε μεσαία ομάδα της Πορτογαλίας πιστεύεις πως είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα ή θα έπρεπε να περιμένει λίγο ακόμα;
«Είναι έτοιμος στα σίγουρα. Η Μπράγκα δεν μπορεί να καλύψει τις φιλοδοξίες του που είναι αυξημένες. Ακούστηκε ακόμα και για την Πόρτο και εδώ στην Πορτογαλία άπαντες τον θεωρούν εξαιρετικό προπονητή. Το μόνο που ζητάει είναι να τον αφήνουν να δουλέψει χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις. Εκεί άλλωστε στράβωσε το κλίμα και στη Μπράγκα, όταν δηλαδή ζήτησε δημόσια περισσότερες αρμοδιότητες από τον πρόεδρο, που θύμωσε και υπήρξε το χάσμα. Θα πρέπει να τον εμπιστευτούν και να τον αφήσουν να δουλέψει και να φτιάξει την ομάδα όπως εκείνος την έχει στο μυαλό του»!


Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα