Μπάρτσα vs Αθλέτικ (vids+pics)

Μπάρτσα vs Αθλέτικ (vids+pics)

bet365

Παρασκευή βράδυ οι δυο τους κοντράρονται στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις έξι προηγούμενες κόντρες τους. Από τον Κουμπάλα στον Ντιεγκίτο και τον Τουρέ.

Παρασκευή (23.00) πέφτει η ποδοσφαιρική αυλαία και στην Ισπανία, η τελευταία που έχει απομείνει πριν το EURO. Εκτός από το φινάλε της σεζόν, θα έχουμε ακόμα έναν και πιθανών και έναν δεύτερο αποχαιρετισμό. Σε αυτόν τον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι θα κοουτσάρει για τελευταία φορά τη Μπαρτσελόνα ο Πεπ Γκουαρδιόλα, κάτι που ενδεχομένως να ισχύει και για τον Μαρσέλο Μπιέλσα και την Αθλέτικ.

Στο «Βιθέντε Καλδερόν» οι δυο τους θα κοντραριστούν για την κούπα μόλις 7η φορά στην ιστορία τους στον θεσμό. Το στατιστικό είναι παράδοξο εάν σκεφτεί κανείς πως η Αθλέτικ έχει δώσει το παρών σε 35 τελικούς και η Μπαρτσελόνα σε άλλους 34! Δηλαδή από τους 69 συνολικά τελικούς τους (σε 69 χρονιές) από το 1903, όταν και ξεκίνησε το Κύπελλο, τύχαινε πολύ σπάνια να φτάσουν και οι δύο μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Η Μπάρτσα είναι η πολυνίκης με 25 επιτυχίες και την ακολουθεί η Μπιλμπάο με δύο λιγότερες, ευελπιστώντας να μειώσει τη διαφορά. Πάντως στις έξι προηγούμενες φορές που αντάμωσαν στον τελικό, η Μπάρτσα πανηγύρισε τέσσερις φορές και οι Βάσκοι δύο, με τα γκολ να είναι 12-7 υπέρ των Μπλαουγκράνα.

Η κλεψιά του αιώνα
2 Μαΐου 1920 «Μολινόν», Χιχόν
Μπαρτσελόνα-Αθλέτικ 2-0

Την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, το γήπεδο ήταν κατάμεστο από οπαδούς της Μπιλμπάο και το τερέν λασπωμένο από καταρρακτώδη βροχή. Δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά ήρθε και μία από τις πιο απίστευτες αποφάσεις διαιτητή να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Στο 0-0 η Αθλέτικ κέρδισε πέναλτι. Ο Λάκα ευστόχησε, μα ο διαιτητής Μπερτράν ντε Λουίς ακύρωσε το γκολ, επειδή ένας παίκτης της Αθλέτικ είχε μπει στην περιοχή. Κανονικά θα έπρεπε να δώσει επανάληψη, αλλά εκείνος έδωσε φάουλ υπέρ της Μπάρτσα(?) που τελικά επικράτησε χάρη στα γκολ των Μαρτίνεθ (55') και Παουλίνο Αλκάνταρα (80'). Μετά το τέλος του αγώνα, ο διαιτητής αναγνώρισε το λάθος του και αποσύρθηκε από τη διαιτησία! Ηταν η 4η κούπα των Καταλανών.



Τυχερή η Μπάρτσα
19 Ιουνίου 1932 «Τσαμαρτίν», Μαδρίτη
Αθλέτικ-Μπαρτσελόνα 1-0

Σε αυτόν τον τελικό στην παλιά έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπιλμπάο ήταν καταιγιστική. Εχασε ευκαιρίες με το τσουβάλι, είχε δύο δοκάρια, έχασε πέναλτι και τελικά νίκησε μόνο 1-0 (57' Μπάτα). Ηταν η 12η κούπα των Βάσκων που σάρωναν στο πρώτο μισό του 2ού αιώνα.


Το χατ τρικ του Μαρτίν
21 Ιουνίου 1942 «Τσαμαρτίν», Μαδρίτη
Μπαρτσελόνα-Αθλέτικ 4-3

Ηταν μακράν ο συγκλονιστικότερος μεταξύ τους τελικός και αυτή τη φορά τον άξιζε τον τίτλο η Μπάρτσα που προηγήθηκε δύο φορές και μάλιστα με 3-1. Ο Εσκολά άνοιξε το σκορ (19'), ο Ιριόντο (28') ισοφάρισε, αλλά ήρθε ο Μαρτίν (51', 58') να βάλει μπροστά τους Καταλανούς. Ωστόσο, οι Βάσκοι έδειξαν πείσμα και οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση σε ένα δίλεπτο (79' Ελίθες, 81' Θάρα), για να έρθει και πάλι ο Μαρτίν (101') να τους σκοτώσει οριστικά.


Δεν παιζόταν με Κουμπάλα
21 Ιουνίου 1953 «Τσαμαρτίν», Μαδρίτη
Μπαρτσελόνα-Αθλέτικ 2-1

Το σκορ ήταν άκρως τιμητικό για τους Βάσκους που γλίτωσαν τα χειρότερα, παίζοντας φουλ άμυνα. Εκείνη η Μπαρτσελόνα των Κουμπάλα, Ραμαγιέτς, Μπασόρα δεν παιζόταν από την Αθλέτικ που είχε βρεθεί με μπόλικη τύχη στον τελικό. Κουμπάλα (46') και Μαντσόν (56') έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα στους Μπλαουγκράνα. Η Αθλέτικ ήταν τόσο κακή που ακόμα και όταν μείωσε με τον Βενάνθιο (61') και απέμενε μισή ώρα αγώνα, δεν έκανε ούτε μία φάση για να ισοφαρίσει.


Κλοτσοπατινάδα με τον Ντιεγκίτο
5 Μαΐου 1984 «Σαντιάγο Μπερναμπέου», Μαδρίτη
Αθλέτικ-Μπαρτσελόνα 1-0

Η Αθλέτικ ειχε νικήσει με το γκολ του Εντίκα (13'). Κανείς όμως δεν θυμάται τον σκόρερ ή πως μπήκε το γκολ. Εκείνο που έχει μείνει στην ιστορία είναι οι κλωτσιές από και προς τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το σκηνικό είχε στηθεί από τη συνέντευξη τύπου. «Ο Μαραντόνα είναι ηλίθιος», είχε δηλώσει ο κόουτς των Βάσκων, Χαβιέ Κλεμέντε, με τον Ντιεγκίτο να του απαντάει: «Ο Κλεμέντε δεν έχει τα αρχ... να μου το πει κατά πρόσωπο». Ο Ντιέγκο είχε κάνει σπουδαίο ματς, αλλά είχε φάει της χρονιάς του. Μάλιστα λίγους μήνες νωρίτερα ο επονομαζόμενος και «Χασάπης του Μπιλμπάο, Αντονι Γκοϊκοετσέα του είχε σπάσει το πόδι. Το τέλος του τελικού βρήκε τον Αργεντινό και τους συμπαίκτες του να πλακώνονται στο ξύλο σε κινήσεις καράτε. Επικός τελικός!





Η Μπάρτσα των έξι τίτλων
13 Μαΐου 2009 «Μεστάγια», Βαλένθια
Αθλέτικ-Μπαρτσελόνα 1-4

Ακόμα και το γρήγορο γκολ του Τοκέρο (8') δεν έπειθε. Εκείνη η Μπαρτσελόνα που τελικά πήρε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε (και τους 6), ήταν υπερηχητική. Με ποδόσφαιρο από άλλο γαλαξία και τρία γκολ σε 10 λεπτά (54' Μέσι, (58') Μπόγιαν, (64') Τσάβι. Νωρίτερα ο Γιάγια Τουρέ (31') είχε πετύχει το πιο εντυπωσιακό γκολ της καριέρας του στη Βαρκελώνη.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα