Τραμπ: «Το Ιράν έκανε πολύ μεγάλο λάθος, θα μάθετε σύντομα αν θα το βομβαρδίσουμε»

Gazzetta team
Τραμπ: «Το Ιράν έκανε πολύ μεγάλο λάθος, θα μάθετε σύντομα αν θα το βομβαρδίσουμε»
Απερίφραστη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης σε αμερικανικό drone από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», έγραψε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάζοντας την κατάρριψη ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τα Στενά του Χορμούζ.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε λακωνικά στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν.

«Θα μάθετε σύντομα αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: «Σύντομα θα το μάθετε», στον απόηχο της κατάρριψης drone των ΗΠΑ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι "θα είχε μεγάλη διαφορά" αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε» να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: «Θα δείτε».

Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: «Ας δούμε τι θα γίνει».

Διοικητής USAF: Το drone βρισκόταν 34 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ιράν

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

Όπως διευκρίνισε ο Γκουαστέλα, το drone "Global Hawk" δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του». Μιλούσε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ.

«Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Οι Αμερικανοί ψεύδονται, σε ιρανικό εναέριο χώρο η κατάρριψη του drone»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ. χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για μια «απρόκλητη επίθεση».

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι τα συντρίμμια του drone βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στον Λευκό Οίκο εκτάκτως η ηγεσία του Κογκρέσου

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση αυτής της συνάντησης.

Η σύσκεψη, παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληρορφοριών θα διεξαχθεί γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεν έχουν διάθεση για πόλεμο

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν, έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι 20 βουλευτές θα λάβουν ενημέρωση για να μάθουν περισσότερα για το περιστατικό.

«Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Πελόζι.

«Πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν», συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η Δημοκρατική πρόεδρος τόνισε ότι οι εντάσεις στην περιοχή είναι υψηλές και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ένας λανθασμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό».

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ