Top-5: Οι μεγαλύτερες αντιπαλότητες εθνικών ομάδων

Gazzetta team
Top-5: Οι μεγαλύτερες αντιπαλότητες εθνικών ομάδων

bet365

Με αφορμή το Ολλανδία-Γερμανία, ρίχνουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές κόντρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

ΑΓΓΛΙΑ VS ΣΚΩΤΙΑ

Μπορεί να μην έχει την λάμψη των παλαιότερν χρόνων, αλλά η ιστορία αυτών των αγώνων αρκεί. Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1872 και το ματς έληξε χωρίς γκολ στη Γλασκώβη. Επειτα από 111 αναμετρήσεις, ο "Auld Enemy" παραμένει εκεί. Στα ματς που ξεχωρίζουν, είναι η νίκη της Σκωτίας με 3-2 στο Wembley το 1967, με αποτέλεσμα να αυτοανακηρυχθεί "ανεπίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια", όπως και η νίκη της με 2-1 μια δεκαετία αργότερα, σε ένα ματς όπου οι Αγγλοι οπαδοί... κατέβασαν τα δοκάρια. Η Αγγλία έγινε το αφεντικό αυτών των αναμετρήσεων στα νεότερα χόρόνια, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται κάθε χρόνο μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '80, παίρνοντας την ισοπαλία στον πιο πρόσφατο αγώνα στο Hampden Park τον Ιούνιο του 2017, έχοντας νικήσει με 3-0 εντός έδρας, ενώ είχε επικρατήσει σε αγώνα μπαράζ για το Euro 2000, έχοντας θριαμβεύσει με 2-0 και στο ματς για το Euro 1996. Η Αγγλία έχει 48 νίκες απέναντι στις 41 της Σκωτίας και με τον ρυθμό που βρίσκονται αντιμέτωπες πλέον -έχουν αναμετρηθεί μόλις δύο φορές σε αυτόν τον αιώνα- μάλλον θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αλλάξουν οι ισορροπίες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ VS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό. Αυτές οι δύο υπερδυνάμεις έχουν συναντηθεί περισσότερες από 100 φορές και είναι πραγματικά κρίμα που ποτέ δεν αναμετρήθηκαν σε τελικό Μουντιάλ. Τουλάχιστον έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε άλλες φάσεις του παγκοσμίου κυπέλλου και η ένταση ήταν πάντα στο μάξιμουμ. Οταν κοντραρίστηκαν στη φάση των "16" στο Μουντιάλ 1990 στην Ιταλία, σε ένα ματς που τελικά κρίθηκε από το γκολ του Κλαούντιο Κανίγια, κυκλοφόρησε ότι ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Μπράνκο ήπιε νερό από ένα μπουκάλι που του έδωσαν οι Αργεντίνοι και το οποίο ήταν "πειραγμένο" με ηρεμιστικά. «Δεν λέω ότι δεν έγινε», είπε ο τότε προπονητής της Αργεντινής, Κάρλος Μπιλάρδο, αρκετά χρόνια αργότερα. Δήλωση που δεν βοήθησε ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα για ένα ματς που έγινε γνωστό ως αυτό του «Αγιασμένου νερού». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν στο γήπεδο εκείνη την ημέρα, όπως ήταν και το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας, όταν αποβλήθηκε για ένα πολύ σκληρό φάουλ στον Ζοάο Μπατίστα κατά τη διάρκεια ενός άγριου παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν περισσότερα γκολ σε αυτά τα ματς, όπως για παράδειγμα στο 4-3 της Αργεντινής στο φιλικό (αν μπορεί να υπάρξει ποτέ τέτοιο) του 2012, ενώ το 1940 είχε διαλύσει την μισητή αντίπαλο της με 6-1. Παρ' όλα αυτά, η Βραζιλία προηγείται στις νίκες με 45-39.

ΣΕΡΒΙΑ VS ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι δύο χώρες δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2014 αλλά αυτό που ακολούθησε, έχει βάλει αυτές τις αναμετρήσεις στο πάνθεον των πιο "εμπρηστικών". Το Κόσοβο και οι απαιτήσεις της Σερβίας, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλβανικής εθνικότητας, είναι ο λόγος μιας μακροχρόνιας διαμάχης και του μίσους που υπάρχει. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο Ισμαΐλ Μορίνα, ένας Αλβανός που μένει στην Ιταλία, θα κατάφερνε να οδηγήσει ένα drone στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, έχοντας πίσω του μια σημαία που έδειχνε το Κόσοβο ως κομμάτι της "μεγάλης Αλβανίας". Ηταν αυτό που έπρεπε για να ξεσπάσει η... κόλαση και η βία τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις εξέδρες. Και όταν η σκόνη έκατσε, η Αλβανία πήρε τη νίκη με 3-0 στα χαρτιά, καταφέρνοντας τελικά να προκριθεί στο Euro 2016. Ο φόβος για ακόμη χειρότερα πράγματα στο δεύτερο παιχνίδι, ένα χρόνο αργότερα στο Ελμπασάν, αποδείχθηκαν αβάσιμος λόγω των πολύ ισχυρών μέτρων ασφαλείας. Η Σερβία νίκησε με 2-0 σε εκείνο το ματς και είναι δύσκολο να δεις αυτές τις δύο χώρες να κοντράρονται ξανά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ VS ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η διαχρονική εικόνα αυτού του τετ α τετ, φυσικά, είναι το φτύσιμο του Φρανκ Ράικαρντ στις... μπούκλες του Ρούντι Φέλερ στο ματς του Μουντιάλ 1990 στην Ιταλία. Το γεγονός ότι αυτοί οι δύο εμφανίστηκαν χρόνια αργότερα σε ένα κοινό σποτ αποτελεί απόδειξη μιας... απόψυξης των ποδοσφαιρικών σχέσεων, αλλά παραμένει μία από τις πιο έντονες αντιπαλότητες της Ευρώπης, αν και έχουν αναμετρηθεί μόλις 42 φορές από το 1910 ως σήμερα. Πολύ μεγάλο ρόλο για αυτή την κόντρα έπαιξε ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος και το γεγονός ότι η Γερμανία κατέκτησε την Ολλανδία, η οποία φέρεται να νιώσει και περισσότερο μίσος. Στο γήπεδο, η υπέροχη εθνική Ολλανδίας του 1974 -με τους Γιόχαν Κρόιφ, Γιόχαν Νέεσκενς, Ρομπ Ρέζενμπρινκ και Ρουντ Κρολ- έχασε με 2-1 στον τελικό του Μουντιάλ από την Γερμανία του Γκερντ Μίλερ. Ηταν και είναι η πιο διάσημη αναμέτρηση των δύο ομάδων.

ΙΑΠΩΝΙΑ VS Ν. ΚΟΡΕΑ
Οι τοπικιστικές διαμάχες δεν μπορούν να είναι περισσότερο πολιτικά φορτωμένες απ' ό,τι αυτή. Η Ιαπωνία άσκησε αποικιακή κυριαρχία στην Κορέα από το 1910 ως το 1935, όταν και γεννήθηκαν οι Βόρεια και Νότια Κορέα. Από εκεί και πέρα, η ένταση πέρασε και στο ποδόσφαιρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 1954, όταν δεν επιτράπηκε στους Ιάπωνες να εισέλθουν στη Ν. Κορέα για έναν αγώνα μπαράζ ανάμεσα στις δύο χώρες για την πρόκριση στο Μουντιάλ, με αποτέλεσμα και τα δύο ματς να διεξαχθούν στο Τόκιο. Παρά το γεγονός αυτο, οι Κορεάτες και πάλι νίκησαν άνετα. Ακόμη πιο διάσημο είναι το "Θαύμα της Ντόχα", όταν ένα γκολ του Ιράκ στα τελευταία λεπτά, οδήγησε στον αποκλεισμό της Ιαπωνίας από το Μουντιάλ 1994, με την -ποια άλλη;- Ν. Κορέα να παίρνει τη θέση της.

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα