Όταν ο Δαβίδ νικάει το Γολιάθ

Όταν ο Δαβίδ νικάει το Γολιάθ

bet365

Το αουτσάιντερ Γουότφορντ αντιμετωπίζει το φαβορί Μάντσεστερ Σίτι στον 138ο τελικό του κυπέλλου Αγγλίας και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε τελικούς, που ο «μικρός» νίκησε το «μεγάλο» και κατέκτησε το τρόπαιο.

1976: Σαουθάμπτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που μία ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία νικούσε στον τελικό μία ομάδα της πρώτης και κατακτούσε το τρόπαιο. Ο Σαουθάμπτον μπορεί να είχε έμπειρους παίκτες στη σύνθεσή της, όμως δεν παύει να ήταν ένας σύλλογος που είχε τερματίσει στην έκτη θέση της Second Division. Απέναντί της ήταν η ισχυρή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3η στο πρωτάθλημα), όμως ένα γκολ του Στόουκς στο φινάλε έδωσε στους «Αγίους» το πρώτο και μοναδικό κύπελλο στην ιστορία τους.

1980: Γουέστ Χαμ – Άρσεναλ 1-0
Τέσσερα χρόνια μετά το «μπαμ» της Σαουθάμπτον απέναντι στη Γιουνάιτεντ, μία ακόμη ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας έκανε την έκπληξη, απέναντι σε κάποιο «μεγαθήριο». Η τέταρτη της μεγάλης κατηγορίας, Άρσεναλ, γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Γουέστ Χαμ (το γκολ ο Μπρούκινγκ), που είχε τερματίσει στην έβδομη θέση της δεύτερης κατηγορίας εκείνη τη σεζόν. Αυτό ήταν το τρίτο και τελευταίο – μέχρι σήμερα – κύπελλο στην ιστορία των «σφυριών».

1988: Γουίμπλεντον –Λίβερπουλ 1-0
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των τελικών του κυπέλλου Αγγλίας. Το δεκαετία του ’80, η Λίβερπουλ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου και τη συγκεκριμένη σεζόν έφτασε σε μια άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, στην αναμέτρηση του Γουέμπλεϊ, η Γουίμπλεντον, που μόλις πριν δύο χρόνια είχε ανέβει για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια, σόκαρε τους «κόκκινους». Με ένα γκολ του Σάντσες, επικράτησε με 1-0 κατέκτησε το μοναδικό τίτλο – μέχρι σήμερα - στην ιστορία της, σε υψηλό επίπεδο.

1995: Έβερτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0
Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν κατακτήσει το νταμπλ ένα χρόνο πριν, όμως τη συγκεκριμένη σεζόν προέρχονταν από την απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπλάκμπερν, κάτι που έκανε επιτακτική την κατάκτηση του κυπέλλου. Παρά τις απουσίες, η ομάδα του Φέργκιουσον ήταν το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Έβερτον, η οποία είχε φτάσει κοντά στον υποβιβασμό εκείνη τη χρονιά. Ένα γκολ του Ραϊντάουτ έδωσε στα «ζαχαρωτά» το πρώτο τους τρόπαιο, έπειτα από οκτώ χρόνια, ενώ μέχρι και σήμερα, αυτό το κύπελλο παραμένει ο τελευταίος τίτλος που έχουν κατακτήσει.

2013: Γουίγκαν – Μάντσεστερ Σίτι 1-0
Στην πρώτη της συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας, η Γουίγκαν ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ απέναντι στη Σίτι των μεγάλων αστέρων. Η κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ο Ζαμπαλέτα αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας, αφού στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γουάτσον σκόραρε και χάρισε στη Γουίγκαν το τρόπαιο. Η ομάδα κατάφερε να βγει στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως μία εβδομάδα αργότερα έγινε η πρώτη στην ιστορία που κατέκτησε το κύπελλο και στη συνέχεια υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

 

Τελευταία Νέα