Η χώρα των θαυμάτων

Η χώρα των θαυμάτων

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την παραμονή της Ντάρμσταντ στην Bundesliga.

Το ταξίδι στο παρελθόν συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερμανία. Η Ντάρμσταντ ολοκλήρωσε - τηρουμένων των αναλογιών - τη μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Bundesliga. Το περασμένο Σάββατο (14/05) είχαμε το τελευταίο τραγούδι υπερηφάνειας στο Böllenfalltor.

Η παραμονή είχε σφραγιστεί μία εβδομάδα νωρίτερα με το μεγάλο διπλό στο Βερολίνο επί της Χέρτα (2-1). «Τρέλα! Δεν υπάρχουν λόγια να το εκφράσω», θα πει ο πρόεδρος Φριτς. Στο Βερολίνο ταξίδεψαν 5.000 οπαδοί, ενώ άλλοι 2.000 περίμεναν την αποστολή στο Ντάρμσταντ, στήνοντας ένα αυτοσχέδιο πάρτι. Ο Σάντρο Βάγκνερ επιβεβαίωσε τον κανόνα, που ισχύει για τους Lilien: η Ντάρμσταντ είναι η ομάδα, που οι αποτυχημένοι θριαμβεύουν. «Ίσως για κάποιους να είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Και τους τη δίνουμε», είχε αποκαλύψει ο τεχνικός, Ντιρκ Σούστερ, σε συνέντευξή του στην FAZ, όταν ρωτήθηκε για το «κρυφό μυστικό».

Τώρα, η Bild συνδέει τον υψηλόσωμο επιθετικό μέχρι και με επιστροφή στην Μπάγερν... Η σεζόν είχε τα πάνω της και τα κάτω της, με τους Lilien να μένουν στην κατηγορία με μόλις 2 εντός έδρας νίκες! Τη στιγμή, που όλες οι ομάδες της ουράς ήταν σε πανικό με το τέλος του πρώτου γύρου, η Ντάρμσταντ συνέχιζε σταθερά στο δρόμο της. Τελικά, μόνο εκείνη και η Βέρντερ δεν άλλαξαν προπονητή στο τέλος. «Και γιατί να ανησυχώ;», ήταν η απάντηση του γκολκίπερ Ματένια (ανακοινώθηκε από το Αμβούργο), μετά την ήττα από την Χέρτα με 4-0 στον πρώτο γύρο.

Ο Χέλερ μίλησε για «το 8ο θαύμα του κόσμου», ο Γκόντορφ για «το τρίτο θαύμα της Ντάρμσταντ». Η γιορτή στο τελευταίο εντός έδρας ματς της σεζόν δε θα χαλούσε με τίποτα. Ούτε καν από την ήττα από την Γκλάντμπαχ (0-2). Περίπου 20.000 οπαδοί παρέμειναν στις θέσεις τους, για να αποχαιρετήσουν τον εκπληκτικό Ζάιλερ, στον οποίο δεν προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο, και να δουν τον Βράντσιτς να κάνει πρόταση γάμου στην κερκίδα στην αγαπημένη του Άντνα. Άλλωστε, όλοι νιώθουν οικογένεια.

«Ήταν χλωμός, όταν μας το είπε. Δεν τον έχω ξαναδεί έτσι», αποκάλυψε ο αρχηγός Σούλου. Οι Lilien δείχνουν ότι μπορείς να χαρείς με τα απλά πράγματα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια συγκεντρώνονταν στην Karolinenplatz, για να πανηγυρίσουν την άνοδο. Τώρα, για να γιορτάσουν την παραμονή. Οποιοσδήποτε επισκέπτεται Böllenfalltor ως αντίπαλος βλέπει τους γηπεδούχους να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις. Το αμυντικό ποδόσφαιρο μπορεί να μην είναι καθόλου «όμορφο». Οι παίκτες του Σούστερ, όμως, έχουν ένα μαγικό τρόπο να μην το κάνουν «άσχημο». «Έχουμε το δικό μας στυλ και τους κατάλληλους παίκτες, για να το εφαρμόσουμε», θα πει ο Γερμανός τεχνικός.

Το Böllenfalltor έχει συμπληρώσει 100ετία. Είναι γεμάτο με ξεπερασμένα αντικείμενα, έχει πολλές σκοτεινές γωνίες και νιώθεις ότι μπορείς να μυρίσεις τον ιδρώτα. Είναι ένα στάδιο της νοσταλγίας. Και η Ντάρμσταντ μοιάζει να παίζει το «ποδόσφαιρο της νοσταλγίας», όπως το χαρακτήρισε η FAZ. Οι Lilien εκφράζουν όσο καμία άλλη ομάδα τη σύγκρουση δύο κόσμων στην Bundesliga: των πλουσίων και των φτωχών.

Ο Σούστερ κατάφερε να πάρει και πάλι το 100% από τους παίκτες του. Κατάφερε να τους κάνει να χαλαρώνουν, εισάγοντας την γιόγκα στην προπόνηση, ενώ δεν άφησε κανέναν να βαρεθεί. Η δημιουργικότητα στην προπόνηση είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας. Ο Ματένια βρέθηκε να αποκρούσει μπαλάκια του τένις, ενώ η παράδοση της ροζ φανέλας δεν σταμάτησε ούτε φέτος. Οι παίκτες αφιέρωσαν τη νίκη στον Γιόνι, που πριν λίγο καιρό έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Όλοι τους τον έχουν ανακηρύξει ήρωα πίσω από το θαύμα τους. Οι Ultras τραγούδησαν το «You'll Never Walk Alone», οι περισσότεροι με δάκρυα στα μάτια.

Ο Ντιρκ Σούστερ, τον οποίο το DPA ανακήρυξε ως κορυφαίο προπονητή της σεζόν, έχει πετύχει κάτι αξιοθαύμαστο: έχει αφαιρέσει τον φόβο της αποτυχίας από τους παίκτες του. «Έχουμε το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία. Κάποιοι μας είδαν ως τη νέα Ταζμάνια Βερολίνου. Είναι ακόμη μεγαλύτερο θαύμα από το περσινό», θα πει ο Χέλερ. Πέρα από τα θαύματα, όμως, το σημαντικότερο, που έχει πετύχει η Ντάρμσταντ είναι η ταύτιση με τον κόσμο.

«Έπαιξα μπροστά σε 1.500 οπαδούς με την Βάκερ Μπούργκχαουζεν, ενώ τώρα μας ακολουθούν 8.000 οπαδοί στο Ντόρτμουντ», τόνισε ο Σούλου. Ο τελευταίος και οι συμπαίκτες του βρίσκονται ήδη σε «καμπ χαλάρωσης», όπως το χαρακτήρισε ο Σούστερ, στη Μαγιόρκα. Το αξίζουν και με το παραπάνω. Η επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει ξανά με την Ντάρμσταντ πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Ακόμη και αν το μοιραίο έρθει, όμως, όλοι στο Böllenfalltor έχουν ανακαλύψει την ουσία του ποδοσφαίρου. Όλα δείχνουν ότι θα γραφτούν και άλλα βιβλία μετά το «θαύμα της Ντάρμσταντ», γεμάτα συγκίνηση, περηφάνεια και ποδόσφαιρο. Το Böllenfalltor είναι το σπίτι των ποδοσφαιρικών θαυμάτων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης