Το σύμβολο του πόνου (vid & poll)

Το σύμβολο του πόνου (vid & poll)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ουραγό Μπορούσια Ντόρτμουντ και τους Μάρκο Ρόις και Γίργκεν Κλοπ.

«Δεν είμαι από αυτούς που τα παρατάνε. Είμαι όλα ή τίποτα. Τώρα είμαι Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στις καλές και στις κακές στιγμές». Ο Γίργκεν Κλοπ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση των Βεστφαλών και επικαλέστηκε τον «όρκο γάμου», που έχει δώσει μαζί τους. Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξή στο BT Sport, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο παρερμηνεύτηκε.

Η τελευταία θέση της Bundesliga είναι ό,τι πιο σκοτεινό έχει δει η δική του ομάδα. Ούτε καν όταν ξεκινούσε, δεν είχε βρεθεί εκεί. Η Μπορούσια βρίσκεται μετά από 13 αγωνιστικές στον πάτο, κάτι που έχει να συμβεί από τη σεζόν 1985-86, όταν στο ίδιο σημείο είχε μόλις έναν βαθμό λιγότερο σε σχέση με τώρα (τελευταία φορά που ήταν μόνη στην τελευταία θέση ήταν τον Αύγουστο του 2007 μετά το τέλος της 2ης αγωνιστικής με τον Τόμας Ντολ στον πάγκο).

Τότε, είχε σωθεί στα μπαράζ με την Φορτούνα Κολωνίας… Φυσικά, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που έχει φτάσει τόσο γρήγορα τις 8 ήττες, αριθμό που τα τελευταία 4 χρόνια δεν είχε δει ούτε στο τέλος του πρωταθλήματος. «Η Ντόρτμουντ δείχνει όλα τα συμπτώματα ομάδας που είναι υποψήφια για υποβιβασμό», έγραψε η Welt.

Από τις 51 ομάδες που έχουν βρεθεί στη 18η θέση μετά από 13 αγωνιστικές οι 29 έχουν υποβιβαστεί. Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος για την «καλύτερη τελευταία όλων των εποχών», όπως χαρακτήρισε η Zeit την Ντόρτμουντ. Αυτό που συμβαίνει μπορείς να το πεις και ποδοσφαιρικό θαύμα. Το ματς με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη ήταν η επιτομή της κρίσης.

Αυτή τη φορά οι παίκτες του Κλοπ και όρεξη έδειξαν και κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο διάστημα. Δύο ακόμη λάθη έδωσαν τη δυνατότητα στους Αετούς να φτάσουν στη μεγάλη νίκη (2-0). «Κάνουμε πολλά για το τίποτα», σχολίασε ο Κλοπ. Ο Σάαφ ακολούθησε ίδιο πλάνο με το ματς με την Μπάγερν. «Παίξαμε πολύ καλά», είχε πει μετά το παιχνίδι με τους Βαυαρούς πριν λίγες ημέρες. Η ομάδα του είχε χάσει με 4-0… Η Μπορούσια, όμως, δεν είναι Μπάγερν. Δεν είναι καν ο εαυτός της.

Οι αιτίες για την κατρακύλα είναι λίγο-πολύ γνωστές. Μεταγραφές που δεν βγήκαν, τραυματισμοί, κακή αμυντική λειτουργία, ατυχία (ακόμη και στο ματς με την Άιντραχτ το δοκάρι σταμάτησε τον Γκρόσκροϊτς στο 1-0). Έχουμε, όμως, περάσει προ πολλού το σημείο της απόδοσης ευθυνών. Πλέον, το μόνο που μετράει είναι να βρεθούν οι λύσεις, κάτι που δεν είναι και τόσο εμφανές. «Μπορούσια Ντόρτμουντ: Μάχη με τις δυνάμεις του κακού», ήταν ο τίτλος της FAZ.

Παρά το γεγονός ότι ο Κλοπ δούλεψε αρκετά συστήματα το καλοκαίρι, το τελευταίο διάστημα έχει κατασταλάξει στο 4-2-3-1 μόνο και μόνο επειδή οι παίκτες του αισθάνονται πιο άνετα σε αυτό. Η «υποχώρηση» έχει γίνει χωρίς αντίκρισμα. Ο Χίτσφελντ στο Sky τα έριξε στον λάθος μεταγραφικό σχεδιασμό, ενώ σχολίασε και τα νεύρα που δείχνουν οι παίκτες της Ντόρτμουντ. Κανένας δεν μοιάζει να ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι το χειρότερο.

«Οι χρυσές μέρες τελείωσαν για την Ντόρτμουντ», έγραψε η Ruhr Nachrichten. «Κανένας δε νιώθει καλά σε μία ομάδα στη δική μας κατάσταση», είχε πει πριν το τελευταίο ματς ο Χούμελς στην Bild. Η Μπορούσια είναι στον πάτο. Όχι μόνο βαθμολογικά. Και ψυχολογικά και αθλητικά και «ατμοσφαιρικά».

Ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες έκαναν κίνηση να χαιρετίσουν τους οπαδούς τους και αντί για μηνύματα στήριξης αντίκρισαν… ανεβασμένα μεσαία δάχτυλα, αποδοκιμασίες και βρισιές. Τίποτα το κακό είναι η αλήθεια, όμως ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Τις προηγούμενες ημέρες από την διοίκηση έβγαινε ότι όλη αυτή η στήριξη των οπαδών τις προηγούμενες εβδομάδες ίσως να μην κάνει και τόσο καλό. Πλέον, το καμπανάκι χτύπησε και ήρθε η ώρα τη αφύπνισης.

«Δεν το κάνουμε εύκολο για τους οπαδούς μας», όπως επανέλαβε για δεύτερη φορά στη σεζόν ο Κλοπ, που δικαιολόγησε πλήρως την αντίδρασή τους, όμως λίγες ώρες αργότερα σε εκδήλωση στη Φρανκούρτη έριξε τα… καρφιά του. «Αν κάποιος θέλει μόνο επιτυχίες, υπάρχει μόνο μία επιλογή: να είναι οπαδός της Μπάγερν. Και ας είναι ευχαριστημένος με την επιλογή του», σχολίασε για όσους ψάχνουν εξήγηση στην δήλωσή του.

Μετά από αυτό που αντίκρισαν στις εξέδρες, κανένας παίκτης δεν έμεινε για δηλώσεις. Ο μοναδικός που εμφανίστηκε στην κάμερα του Sky ήταν ο τεχνικός διευθυντής Μίχαελ Τσορκ, που τη σεζόν 1985-86 σκόραρε δύο φορές στα 3 ματς (δεν ίσχυε το εκτός έδρας γκολ) με την Φορτούνα Κολωνίας για τα μπαράζ παραμονής.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε βρεθεί στη μάχη της παραμονής», σχολίασε ο Γερμανός παράγοντας. «Είναι σαν το Lindenstraße. Κάθε εβδομάδα τα ίδια», ολοκλήρωσε παραλληλίζοντας την εικόνα της ομάδας του με γνωστή σαπουνόπερα της γερμανικής τηλεόρασης.

Τα μικρόφωνα άνοιξαν, όλες οι κάμερες ήταν στραμμένες πάνω του και ο Κλοπ είχε για ακόμη μία φορά το δύσκολο έργο να εξηγήσει τα ανεξήγητα. «Καταλαβαίνω ότι εσείς οι δημοσιογράφοι κάνετε τέτοιες σκέψεις. Όσο δεν έρχεται κάποιος να μου πει ότι βρήκαμε καλύτερη λύση, δεν πρόκειται να φύγω. Δε θα σταθώ εμπόδιο, όμως δεν πρόκειται να φύγω πριν βρεθεί καλύτερη λύση. Η ευθύνη μου είναι μεγάλη και είμαι εδώ», ήταν η απάντηση του Κλοπ σε ερώτηση δημοσιογράφου του ZDF για τη θέση του στη συνέντευξη τύπου μετά το ματς με την Άιντραχτ. «Είμαι καλύτερος προπονητής από ό,τι ήμουν το 2012, όμως αυτό δε φαίνεται στη βαθμολογία», συμπλήρωσε αργότερα.

Βλέποντας την εικόνα των Μχιταριάν και Καγκάβα στη Φρανκφούρτη, είναι εμφανές ότι η απουσία του Μάρκο Ρόις θα στοιχίσει πολύ περισσότερο μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Ο… αγριεμένος Κλοπ είναι κάτι που δε θες να βρεις μπροστά σου.

«Τρέλα! Τρέλα!», φώναζε στον διαιτητή Βόλφγκανγκ Σταρκ μετά το τέλος του ματς με την Πάντερμπορν (22/11). Η εικόνα που χτυπούσε το κεφάλι του στον πάγκο μετά τον τραυματισμό του Ρόις είναι άκρως χαρακτηριστική. Ο Μπάκαλορτς στη συνέχεια τόνισε ότι πήγε για την μπάλα, ζήτησε συγνώμη από τον πρώην συμπαίκτη του, με τον οποίο αποκάλυψε ότι μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στις κοινές τους μέρες στο Ντόρτμουντ, όμως το κακό είχε γίνει.

Ο Μάρκο Ρόις εξελίσσεται από σύμβολο αντίστασης απέναντι στην Μπάγερν, σε σύμβολο του πόνου για τους Βεστφαλούς, όμως δύσκολα ο Κλοπ θα εξελιχθεί σε σύμβολο εγκατάλειψης. Ο Οβομογιέλα είπε στο Sky αυτό που φοβούνται να πουν οι περισσότεροι. Ότι ο Κλοπ μοιάζει σαν έναν άνθρωπο που βλέπει ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στην Ντόρτμουντ και προετοιμάζει την έξοδο, δίνοντας χρόνο στη διοίκηση να προετοιμάσει με τη σειρά της τη διάδοχη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, όσοι είναι κοντά στην ομάδα στην Γερμανία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ουδεμία σκέψη «διαζυγίου» από καμία πλευρά στο άμεσο μέλλον. Η Μπορούσια έπιασε και επίσημα πάτο. Δεν υπάρχει πιο κάτω. Σε ψηφοφορία του Focus η πλειοψηφία των αναγνωστών θεωρεί ότι ο Κλοπ είναι ο κατάλληλος, για να βγουν οι Βεστφαλοί από την κρίση. Εσείς τι πιστεύετε;

Υ.Γ: Από αυτό το κείμενο δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι μοναδικές εξελίξεις είναι η αποκάλυψη του Kicker ότι ο Ρόις έχει πάρει την απόφαση να μείνει στην Γερμανία, κάτι που σημαίνει ότι οι επιλογές είναι δύο: ανανέωση με Ντόρτμουντ ή μεταγραφή στην Μπάγερν. Η άλλη είναι ένα δημοσίευμα του Spiegel, που είχε αποκαλύψει την μεταγραφή του Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν, πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξε συνάντηση ανάμεσα σε Ρουμενίγκε και Βάτσκε τον Δεκέμβριο του 2013 και η εξής συμφωνία: η Ντόρτμουντ δε θα πουλούσε τον Λεβαντόφσκι στην Ρεάλ με αντάλλαγμα οι Βαυαροί να μην ασχοληθούν με τον Ρόις. Ο Βάτσκε επιβεβαίωσε τη συνάντηση, όμως είχε μόνο ένα σχόλιο να κάνει: «δε θέλω να αναφερθώ στο περιεχόμενο»…

Τέλος, ο ατζέντης του Ρόις, Ντιρκ Χέμπελ, διέψευσε οποιαδήποτε επαφή με την Μπάγερν στο Kicker.

*Δείτε παρακάτω στο video της Bild τις αντιδράσεις των οπαδών της Ντόρτμουντ στη Φρανκφούρτη και τα απίστευτα λάθη στην άμυνα των Βεστφαλών από το ξεκίνημα της σεζόν.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης