Η Γιουνάιτεντ... εθίζεται στην αποτυχία και τις δικαιολογίες

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η Γιουνάιτεντ... εθίζεται στην αποτυχία και τις δικαιολογίες

bet365

Οι προβλέψεις του Μουρίνιο, το χωρίς πλάνο ξόδεμα ενός δισ. ευρώ, η απουσία πλάνου. Ο Γιώργος Καραμάνος βλέπει μόνο δικαιολογίες που... βυθίζουν τη Γιουνάιτεντ στη χειρότερη στιγμή της στην Premier League.

«Το ξέρω. Θα πείτε ότι αυτός ο τύπος που έχει κατακτήσει 25 τρόπαια και το λέει αυτό, είναι τρελός». Ο Ζοσέ Μουρίνιο μόλις έχει τερματίσει στη 2η θέση με τη Γιουνάιτεντ και προσπαθεί να εξηγήσει κάτι που σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο ακούγεται παράδοξο: «Θεωρώ ότι το να καταφέρω με αυτή την ομάδα να βρεθώ στη 2η θέση της Premier League, είναι από τα κορυφαία επιτεύγματα της καριέρας μου». Τελικά όμως πόσο τρελός ήταν ο Πορτογάλος κόουτς, όταν επέμενε; «Απλά ο κόσμος δεν γνωρίζει τι γίνεται πίσω από την κουρτίνα»!

Δυστυχώς για όσους αγαπούν τους Κόκκινους Διαβόλους, όσα είπε τότε, αλλά και στην πορεία ο Ζοσέ, ήταν 100% εύστοχα. Οπως συνέβη πρόσφατα που τον είχαν προσκαλέσει στο “SkySports” και ούτε εκεί μάσησε τα λόγια του. Βασικά θα μπορούσες να πεις ότι εμφανίστηκε και μάλλον αισιόδοξος, προβλέποντας ότι η Γιουνάιτεντ θα τερματίσει 4η, 5η ή 6η. Μόνο που πλέον αυτό δεν το βλέπει κανείς. Οχι επειδή έχει μείνει πίσω βαθμολογικά στο ξεκίνημα, αλλά εξαιτίας της εικόνας, η οποία με τίποτα δεν σε πείθει ότι μπορεί να αντιστραφεί.

Μετά την ήττα από τη Νιούκαστλ, ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν ίσως η πρώτη φορά που εμφανίστηκε απολογητικός. Και πάλι όμως υπερασπίστηκε τους παίκτες, τη δουλειά του. Ο Νορβηγός τεχνικός δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την αποτυχία της μέχρι τώρα προσέγγισής του στο παιχνίδι. Μοιάζει να λέει: “Δεν απέτυχα. Βρήκα απλά 10.000 τρόπους που δεν δούλευαν”. Γενικά στη Γιουνάιτεντ κανείς προπονητής στη μετά Φέργκιουσον εποχή δεν παραδέχτηκε τίποτα. Πάντοτε έφταιγε το... σύστημα.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το ασήκωτο 4-0 πέρσι τον Απρίλιο από την Εβερτον, εκείνος δήλωνε με βεβαιότητα: “Εγώ θα είμαι επιτυχημένος εδώ. Κάποιοι παίκτες δεν θα μείνουν όμως”. Τελικά μόλις τρεις από εκείνο το ρόστερ αποχώρησαν (Λουκάκου, Αλέξις Σάντσες, Σμόλινγκ), μα το πρόβλημα μεγαλώνει. Το αποτυπώνουν τα νούμερα. Από τότε που ο Σόλσκιερ μονιμοποιήθηκε (28 Μαρτίου), η ομάδα του έχει μαζέψει μόλις 17 πόντους σε 16 αγώνες (4 νίκες, 5 ισοπαλίες, 7 ήττες). Και αυτό είναι το τέταρτο χειρότερο ρεκόρ έκτοτε στην Αγγλία, ενώ παράλληλα μετράει 11 αγώνες εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς επιτυχία.

Οι... κατάρες των οπαδών τις περισσότερες φορές στρέφονται στους κατά τα φαινόμενα “αδιάφορους” Γκλέιζερ και στον “ακαμάτη” και “άσχετο” Εντ Γούντογουορντ. Ο τελευταίος που έχει απροσδιόριστες γνώσεις και κατανόηση για το παιχνίδι, έχει ξοδέψει 892 εκατ. λίρες για μεταγραφές, δίχως όμως να υπάρχει λογική και σχέδιο γύρω από τις σπασμωδικές επιλογές και κινήσεις του. Ολ' αυτά αποτυπώνονται στο χορτάρι. Εκεί όπου ο Σόλσκιερ δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τα όποια... εργαλεία διαθέτει.

Κόντρα στη Νιούκαστλ εμφάνισε ένα συνονθύλευμα χωρίς αρχή και τέλος και με μοναδικό καλό κάποια σωστή αμυντική λειτουργία. Μόνο που με τον δικό του ανορθόδοξο αγωνιστικό τρόπο, ο Μαγκουάιρ βρέθηκε να έχει περισσότερες επαφές (4) στην αντίπαλη περιοχή από κάθε άλλον συμπαίκτη του και οι δύο τερματοφύλακες του ματς (Ντουμπράβκα 34, Ντε Χέα 25) περισσότερες επαφές με την μπάλα απ' ό,τι ο Ράσφορντ.

Τα στατιστικά δεν έχουν μπορέσει στην περίπτωση της φετινής Γιουνάιτεντ να αποκρύψουν την πικρή αλήθεια. Τουλάχιστον ο Σόλσκιερ πρέπει να αλλάξει, όσο προλαβαίνει βέβαια, το αφήγημα. Αυτό που προσπάθησε να παρουσιάσει μετά το παραλίγο πατατράκ με την Ρότσντεϊλ στα πέναλτι του League Cup ή την ισοπαλία στην Αλκμααρ. Και στις δύο περιπτώσεις δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Οπως και στην ήττα από τη Γουέστ Χαμ, ότι κρατάει τη θετική εικόνα. Κι αυτό είναι παράδοξο για κάποιον που βίωσε ως παίκτης του Σερ Αλεξ το απόλυτο μεγαλείο και την πιο winner νοοτροπία που έχει βιώσει ποτέ σύλλογος στην Αγγλία.

Κάπως έτσι λοιπόν, οι χειρότεροι Κόκκινοι Διάβολοι στην ιστορία της Premier League έχουν βρεθεί έπειτα από οκτώ αγωνιστικές με μόλις εννέα βαθμούς και ισάριθμα γκολ, στο +2 από τον υποβιβασμό. Είναι ό,τι αρνητικό τους έχει συμβεί από τη σεζόν 1989-'90, όταν είχαν οκτώ βαθμούς αντίστοιχα και τερμάτισαν στην 13η θέση. Τώρα άραγε πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν; Σε ποιους παίκτες τους μπορούν να βασιστούν πραγματικά; Ο Σόλσκιερ μιλάει συνεχώς για την ανανέωση που πραγματοποιείται και ότι αυτή θα φέρει και κάποιες αποτυχίες. Μόνο που η αποτυχία, όσο ευεργετικά διδακτική κι αν είναι για μία ομάδα με πολλούς νεαρούς, μπορεί εύκολα να μετατραπεί στην πιο κακή συνήθεια...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος