Τελικά, είναι τόσο δυνατή η Αγγλία;

Gazzetta team
Τελικά, είναι τόσο δυνατή η Αγγλία;

bet365

Ακόμα ένα πάρτι των Αγλγων στα προκριματικά, ακόμα μια επιβλητική εμφάνιση! Πόσο δυνατοί είναι οι Αγγλοι; Μπορούν να κάνουν το τεράστιο βήμα;

Δεν είναι ποτέ εύκολο σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων να δώσει ένας παίκτης μία πάσα που μπορεί να κάνει την διαφορά. Μία μπαλιά που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μία τέτοια πάσα έχει την αξία της ακόμα και σε ματς που δείχνει πως δεν πρόκειται να αλλάξει η... τύχη του και το σκορ.

Την στιγμή που η Αγγλία κέρδιζε 3-0 τη Βουλγαρία από νωρίς στο β' μέρος ο Χάρι Κέιν ήταν εκείνος που έβγαλε γκολ (στο 3-0) για τον Ραχίμ Στέρλινγκ για να τελειώσει τον αγώνα με χατ τρικ. Αυτή η ενέργεια ήταν σαν ένα βαρόμετρο για την άποψη του κοινού και των φιλάθλων και στο στάδιο υπήρξε μία... σιωπηλή έγκριση της φάσης του τέρματος του Στέρλινγκ.

Το διεθνές ποδόσφαιρο και οι Εθνικές ομάδες έχουν πάντα τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Τέτοια παιχνίδια των προκριματικών δεν έχουν την ίδια ένταση, πίεση και πάθος με την τελική φάση μίας διοργάνωσης. Μία Εθνική όπως η Αγγλία έχει κερδίσει 5-0 την Τσεχία, 5-1 το Μαυροβούνιο και τώρα 4-0 τη Βουλγαρία. Όλα αυτά στα τρία πρώτα παιχνίδια τους στο α' γκρουπ. Όσο οι Άγγλοι αποδίδουν σε τέτοιο επίπεδο όμως η πίεση και οι απαιτήσεις θα ανεβαίνουν.

Γι' αυτό λοιπόν έχει αξία ότι ο μέσος Ντέκλαν Ράις πηγαίνει τόσο καλά στον άξονα. Έχει σημασία το ότι συνδυάζονται και συνεργάζονται καλά στην επίθεση οι Κέιν, Ράσφορντ και Στέρλινγκ. Έχει αξία πως βάζουν την ομάδα πάνω απ' όλα και τους ενδιαφέρει να σκοράρουν και όχι το ποιος θα βάλει το γκολ. Όλα αυτά τα στοιχεία φυσικά θα φανούν και στην πορεία. Η Αγγλία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όμως το ζητούμενο είναι να υπερισχύσουν τα θετικά.

Πόσο καλή είναι λοιπόν η Αγγλία; Ήταν αρκετά καλή ώστε να πάει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου όμως οι αντίπαλοι και το πρόγραμμά της, την βοήθησαν αρκετά. Ήταν αρκετά καλή για να κερδίσει την Ισπανία και την Κροατία στο Nations League το περασμένο φθινόπωρο. Όμως μετά ήρθε η απογοήτευση με την Ολλανδία στα ημιτελικά του Ιουνίου. Είναι επίσης τόσο καλή ώστε να πηγαίνει με τόσο εμφατικά σκορ και νίκες στα προκριματικά του Euro 2020.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στις δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Αγγλία θα είναι άκρως ανταγωνιστική στο Euro 2020. Ο εκλέκτορας των Βρετανών στάθηκε στην Πορτογαλία, πρωταθλήτρια Ευρώπης και του Nations League, τη Γαλλία ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και τις Ισπανία, Ιταλία. Ο Σάουθγκεϊτ αναφέρθηκε και στη Γερμανία και το πόσο απειλητική μπορεί να είναι, όπως και στους Ολλανδούς. Ο Κέιν υποστήριξε ότι και ο προπονητής του. Πως η Εθνική της χώρας του θα είναι ανταγωνιστική και ότι "είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τις Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία αλλά το θέμα είναι να πάμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο τουρνουά". Ο αρχηγός των Άγγλων σχολίασε πως τα τελευταία χρόνια η Εθνική του δεν έχει παίξει τόσα ματς με μεγάλους αντιπάλους σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως σημείωσε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πως ελπίζει να κάνει ένα πολύ καλό τουρνουά.

Ο Σάουθγκεϊτ που πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο έδειχνε να αμφιβάλλει για την ομάδα του τώρα δύο χρόνια μετά δείχνει πιο σίγουρος από ποτέ. Με το σχήμα 3-5-2 που ανέδειξε παίκτες όπως τους Πίκφορντ, Μαγκουάιρ και Τρίπιερ οι Άγγλοι αισιοδοξούσαν.

Δύο χρόνια πριν η Αγγλία τελείωσε τα προκριματικά του Μουντιάλ με νίκες 4-0 επί της Μάλτας, 2-1 επί της Σλοβακίας, 1-0 επί της Σλοβενίας και 1-0 επί της Λιθουανίας. Δεν φαίνονταν τότε η ομάδα που θα πήγαινε ημιτελικά. Η αλλαγή σχηματισμού σε 4-3-3 έκανε πιο γρήγορη την Αγγλία και με περισσότερο βάθος και πιο καλές διεισδύσεις στην αντίπαλη άμυνα.

Ας μην ξεχνάμε πως η Γαλλία που πήρε το Μουντιάλ στα προκριματικά είχε αρκετά προβλήματα. Είχε χάσει εκτός με την Σουηδία και είχε φέρει ισοπαλία εντός με Λευκορωσία αλλά ντροπιαστική ισοπαλία με το Λουξεμβούργο. Στο Παγκόσμιο επίσης είχαν κερδίσει 2-1 την Αυστρία και 1-0 το Περού και μετά είχαν το 0-0 με την Δανία. Όμως την κατάλληλη στιγμή οι Τρικολόρ βρήκαν την φόρμα τους για να βγάλουν εκτός Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βέλγιο στον δρόμο για τον τελικό όπου κέρδισαν τους Κροάτες.

Στο Euro 2016; Η Πορτογαλία είχε περάσει τρίτη με κακή πορεία και ισοπαλίες με Ισλανδία, Αυστρία και Ουγγαρία για να κερδίσει μετά στο Euro την Κροατία 1-0 στην παράταση και την Πολωνία στον προημιτελικό στα πέναλτι. Οι νίκες με Ουαλία στα ημιτελικά και Γαλλία στον τελικό δεν ήταν πειστικές, όμως έκαναν την δουλειά τους. Οι Πορτογάλοι είχαν πάρει τον τίτλο. Έχει γίνει βέβαια και το άλλο. Πολλές ομάδες πήγαν... φουριόζες από πολύ καλά προκριματικά σε τελικές φάσεις για να καταρρεύσουν μετά. Το έπαθε αυτό και η Αγγλία.

Στα προσεχή ματς με το Κόσοβο στο γήπεδο της Σαουθάμπτον και εκτός έδρας με την Τσεχία και τη Βουλγαρία τον άλλον μήνα η Αγγλία απλά θα διασφαλίσει και τυπικά πια την πρόκριση. Μέσα σε αυτήν την διαδικασία αγώνων θα επιδιώξει να βελτιωθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να είναι όσο πιο καλή στο Euro. Οι Κέιν και Στέρλινγκ δείχνουν πολύ πιο σίγουροι για την ομάδα, πιο άνετοι αλλά και πιο καλοί απ' ότι ήταν δύο χρόνια πριν. Η απόδοση του Ράις δίνει πολλές υποσχέσεις και υπάρχουν και άλλοι παίκτες, όπως οι Χέντερσον και Μπάρκλεϊ. Το ρόστερ δείχνει ισορροπημένο και με παίκτες σε όλες τις γραμμές. Δίπλα στον Ράις στο κέντρο λογικά θα παίζει πιο πολύ ο Χέντερσον. Για την τρίτη θέση στον άξονα ο Μπάρκλεϊ δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο.

Οι Άγγλοι δείχνουν πως έχουν ανέβει επίπεδο και ας μην είναι η Βουλγαρία που είχε Στοϊτσκοφ, Λέτσκοφ και Κονσταντίνοφ το 1994. Το Κόσοβο κέρδισε την Τσεχία 2-1, οπότε θα έχει ενδιαφέρον το ματς αυτό. Η Εθνική Αγγλίας φαίνεται να έχει το momentum. Θα πρέπει όμως να αποδείξει το τι μπορεί να κάνει και στα τελευταία χρονικά προκριματικά και στην τελική φάση της διοργάνωσης του Euro 2020.

 

Τελευταία Νέα