Ο Αίαντας κέρδισε... ξανά τον σεβασμό της Ευρώπης!

Gazzetta team
Ο Αίαντας κέρδισε... ξανά τον σεβασμό της Ευρώπης!

bet365

Μπορεί να μην έφτασε το μπάτζετ των μεγάλων, αλλά ο Αγιαξ είναι στην ελίτ των κορυφαίων. Λίγες ώρες πριν το τεράστιο ραντεβού με τη Γιουβέντους, ο Αίαντας έχει καταφέρει να κερδίσει ξανά τον σεβασμό της Ευρώπης!

«Κάθε χρόνο ένα ή δύο μεγάλα ονόματα μας αφήνουν» τόνιζε πριν μια 20ετία περίπου ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους του Αγιαξ, ο Μάικλ Φαν Πράαγκ. «Είναι λυπηρό, ειδικά για μένα. Αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας πανικός». Πολλά πρόσωπα έχουν αλλάξεις τις δυο τελευταίες δεκαετίες, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Στα λεγόμενα του νέου συμβούλου της ομάδας, Εντβιν Φαν ντερ Σαρ απεικονίζεται η νοοτροπία των Ολλανδών «Έχουμε την τάση να αναπτύσσουμε ή να βρίσκουμε καλούς παίκτες, ή σπουδαίους παίκτες που μπορούν να γίνουν πραγματικά τεράστιοι παίκτες, γι 'αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτούς τονίζει ο γκολκίπερ που έκανε σπουδαία καριέρα στον Αγιαξ, αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει για τη Γιουβέντους. «Βέβαια, για να είμαστε σίγουροι πως θα κάνουν το μεγάλο βήμα και θα είναι πανέτοιμοι πρέπει να τους κρατάμε επικεντρωμένους στο στόχο τους και να εξασφαλίζουμε πως θα έχουν ποιοτικό χρόνο για να δείχνουν το ταλέντο και τη δουλειά τους».


Με τον Φράνκι Ντε Γιονγκ να έχει επιβεβαιώσει την αποχώρησή του για τη Μπαρτσελόνα και τον Ματίς Ντε Λιχτ να πλησιάζει στους Καταλανούς, ο Φαν ντερ Σάαρ έχει πλήρη επίγνωση ότι ο χρόνος έχει σχεδόν εξαντληθεί για την τρέχουσα... συγκομιδή. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Ντέιβιντ Νέρες, ο οποίος σημείωσε ένα έξοχο τέρμα κόντρα στη Γιουβέντους έχει συνδεθεί αρκετά με την Αρσεναλ και την Εβερτον, ενώ οι μεγάλες ομάδες κοιτάζουν Ζίγιεχ, Φαν ντε Μπέεκ και Ονάνα. Μετά το ιστορικό 4-1 του Άγιαξ με τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου, την πρωταθλήτρια του Champions League τα τελευταία τρία χρόνια, οι οπαδοί του Αίαντα ταξιδεύουν στο Τορίνο με ένα αίσθημα ότι δεν θα κάνουν μία ανάλογη ανατροπή. Και αυτό παρότι το σκορ του πρώτου αγώνα στην Ολλανδία τους δίνει κάποιες ελπίδες.


Ο Άγιαξ έχει κερδίσει μόνο δύο από τα 13 παιχνίδια του στην Ευρώπη με την Γιουβέντους και οι αντίπαλοί του είναι αήττητοι εδώ και δέκα ματς απέναντι σε ολλανδικούς συλλόγους. Ο Άγιαξ από την πλευρά του όμως δεν έχει τίποτα να χάσει, έχοντας ήδη κάνει ευρωπαϊκές υπερβάσεις φέτος. Υπάρχει και το θέμα εκδίκησης. Το 1997 η Γιουβέντους που είχε φτάσει τελικό είχε κερδίσει με το ευρύ 4-1 τον Αγιαξ στο Ολίμπικο στο Τορίνο στα ημιτελικά και είχε περάσει με ένα συνολικό σκορ 6-2. Στον τελικό οι Ιταλοί είχαν χάσει με 3-1 από τη Ντόρτμουντ και έγινε η έκπληξη, όμως οι Ολλανδοί δεν το ξεχνούν αυτό. Εκείνη η χρονιά ήταν από τις πλέον πετυχημένες του Άγιαξ με τον Φαν Χάαλ λίγους μήνες μετά να αντικαθιστά τον Μπόμπι Ρόμπσον στην Μπαρτσελόνα.

Οι κάτοχοι Champions League, Γουίνστον Μπογκάρντε, Πάτρικ Κλάιφερτ και Μαρκ Όφερμαρς τον είχαν ακολουθήσει εκείνο το καλοκαίρι στην... έξοδο. Οι δύο πρώτοι με ελεύθερες μεταγραφές στην Μίλαν, ενώ ο Νόμος Μποσμάν από το 1995 και μετά είχε δημιουργήσει επιπλοκές στον Άγιαξ. Ο Αίαντας είχε βγάλει πολλά μεγάλα ταλέντα και είχε καταφέρει να βγάλει πολλά χρήματα από τις μεταγραφές του αλλά ο Νόμος Μποσμάν του επέφερε αρκετά προβλήματα. Οι Ντάβιντς, Ράιζινγκερ θα έφευγαν την επόμενη χρονιά με παρόμοιο τρόπο για τη Μίλαν και μέσα σε δύο χρόνια από τη νίκη επί των Ιταλών στον τελικό της Βιέννης από εκείνη την ομάδα είχαν μείνει μόνο οι Φαν Ντερ Σαρ, Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ και Λιτμάνεν. Αποχώρησαν κι εκείνοι στο ξεκίνημα του 1999-2000.


Tι και αν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων αυξήθηκε εντυπωσιακά, ο Αγιαξ κατόρθωσε να να φτάσει στα προημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά από το 2003. Τότε, οι Ζλάταν, Σνάιντερ, Φαν ντερ Φάαρτ και Κίβου έκαναν άνω – κάτω την Ευρώπη, αλλά ένα γκολ του Τόμασον της Μίλαν (2-3, 0-0) τους άφηνε εκτός διοργάνωσης. Το φετινό επίτευγμα είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο Αγιαξ χρειάστηκε να περάσει από τη φάση των προκριματικών της διοργάνωσης, μιας και η Ολλανδία έχει πέσει αρκετά στην κατάταξη της UEFA.


H ομάδα του Τεν Χάαγκ εκτόξευσε το ολλανδικό ποδόσφαιρο, αρχίζοντας την απίθανη πορεία από τα ματς με τη Στουρμ Γκρατς στις 25 Ιουλίου! Ο Γιούργκεν Εκέλενκαμπ, ένας 19χρονος μέσος με ελάχιστη φετινή εμπειρία πήρε χρόνο συμμετοχής και πρόλαβε να πάρει κίτρινη για το μαρκάρισμα στον Κριστιάνο «Δεν πιστεύουμε πως θα έχουμε τον ίδιο προϋπολογισμό με τις μεγάλες ομάδες, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε το χάσμα. Ωστόσο, έχουμε κάτι που δεν έχουν. Τις Ακαδημίες μας...» είπε τονίσει ο Μάικλ Φαν Πράαγκ.

 

Τελευταία Νέα