Μίλαν - Ιντερ: Ενα ντέρμπι... ντερμπάρα!

Gazzetta team
Μίλαν - Ιντερ: Ενα ντέρμπι... ντερμπάρα!

bet365

Η μάχη στο Μιλάνο είναι κομβικής σημασίας για την έξοδο στο Champions League και το Planet Football του gazzetta.gr μπαίνει σε κλίμα pre-game.

Το βράδυ της Κυριακής το Μιλάνο θα φορέσει τα γιορτινά του, η Ιταλία θα έχει την προσοχή της στραμμένη εκεί και ο υπόλοιπος κόσμος θα... συνδεθεί με το San Siro για να παρακολουθήσει ένα derby della Madonnina που δεν έχει για "έπαθλο" μόνο το γόητρο αλλά και... έξι βαθμούς, οι οποίοι θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στη μάχη για την έξοδο στο Champions League...

Σε αυτή την μάχη η Μίλαν έχει μπει πολύ δυνατά, ακριβώς όπως ήθελε ο Τζενάρο Γκατούζο. Μπορεί η ομάδα να μην εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά εντυπωσιάζει με τη σταθερότητα και τα αποτελέσματα της, στοιχεία που έχουν κάνει την πλειοψηφία των "ειδικών" (προπονητές, δημοσιογράφοι, πρώην ποδοσφαιριστές κλπ) να την θεωρούν φαβορί για την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για την κορυφαία διοργάνωση. Εκτίμηση που μοιάζει λογική αυτή την στιγμή, αφού οι Ροσονέρι είναι σε καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, έχοντας καταφέρει να αντιστρέψουν το κλίμα και να ζεστάνουν ξανά τον κόσμο τους.

Πώς το έκαναν αυτό; Οχι με τα γκολ που βάζουν, αλλά με αυτά που... δεν δέχονται. Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος, από τέλη Αυγούστου μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, η Μίλαν είχε δεχθεί δέκα γκολ. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν δεχθεί άλλα 13 μόνο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την 4η καλύτερη άμυνα πίσω από Γιουβέντους (17), Νάπολι (21) και Ιντερ (22). Ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές, από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα δηλαδή, η ομάδα του Γκατούζο έχει δεχθεί μόνο τέσσερα γκολ, επίδοση που είναι η καλύτερη της Serie A σε αυτό το διάστημα. Κι επειδή η άμυνα μπορεί πάντα να κάνει τη διαφορά, η Μίλαν έχει καλύψει όλο το χαμένο έδαφος στη βαθμολογία και είναι πλέον στην 3η θέση.

Μια εξήγηση για αυτή τη θεαματική βελτίωση στις αμυντικές επιδόσεις, μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο Γκατούζο δεν δείχνει να είναι και τόσο λάτρης του rotation, τουλάχιστον με τα δεδομένα που επικρατούν φέτος, με το ρόστερ που έχει να διαχειριστεί. Οπως γράφουν οι Ιταλοί, οι οποίοι έκατσαν και μέτρησαν τα λεπτά του καθενός, ο Ρίνο δεν αλλάζει τους Κεσί, Ροντρίγκες και Σούσο για... κανέναν λόγο, αφού είναι οι τρεις με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής ως τώρα, έχοντας από κοντά τους Ρομανιόλι, Τσαλχάνογλου, Μπακαγιόκο και Καλάμπρια. Αυτοί οι επτά έχουν παίξει περισσότερα από 2.000 λεπτά μέχρι στιγμής, προς επιβεβαίωση ότι το rotation είναι το μικρότερο δυνατό, γίνεται μόνο όταν πρέπει και όχι σε μεγάλο βαθμό.

Ετσι, οι Ροσονέρι έχουν καταφέρει όσο περνάει ο καιρός να δένουν όλο και περισσότερο ως ομάδα, με αποτέλεσμα να είναι πιο συμπαγείς αμυντικά, πιο οργανωμένοι γενικά ανασταλτικά και με μεγαλύτερη αισιοδοξία επιθετικά λόγω του Πιόντεκ, ο οποίος σκοράρει (σχεδόν) πάντα. Αν το κάνει και την Κυριακή, η Μίλαν θα έχει αυξήσει τις ελπίδες της για την πρώτη νίκη σε derby della Madonnina, σε ό,τι αφορά την Serie A, από τον Ιανουάριο του 2016. Και αν πάρουν αυτή τη νίκη, θα έχουν αυξήσει κατά πολύ και τις ελπίδες τους για έξοδο στο Champions League.

Μια διοργάνωση, την ατμόσφαιρα της οποίας θυμήθηκε φέτος η Ιντερ και θέλει, οπωσδήποτε, να τη ζήσει και την επόμενη σεζόν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα και οι αλλαγές το καλοκαίρι θα είναι περισσότερες από όσες θα ήθελε ο Μπέπε Μαρότα. Και ίσως και πιο επίπονες... Οι Νερατζούρι, όταν έμπαινε το 2019, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο, να πέσουν από την 3η θέση δηλαδή και να μην είναι σίγουροι ότι θα κρατήσουν και την 4η, αλλά το έπαθαν. Και όσο η διοίκηση θα ψάξει να βρει και να αποδώσει τις ευθύνες για αυτό, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι ψάχνει να βρει τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του θα επανέλθει στις επιτυχίες, προκειμένου να αποκτήσει ξανά ηρεμία, ψυχολογία, αισιοδοξία ή πίστη για τη συνέχεια.

Ο αποκλεισμός από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στο Europa League πριν λίγες μέρες, με δεδομένα και τα προβλήματα απουσιών που υπήρχαν, δεν προκάλεσε σοκ ή έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των τιφόζι. Αυτά θα έρθουν από πρωί Δευτέρας, αν το αποτέλεσμα στο ντέρμπι δεν είναι καλό. «Είμαστε πίσω από τη Μίλαν στη βαθμολογία, είναι αλήθεια, αλλά μόνο για ένα βαθμό. Αυτή την περίοδο τα πάνε καλύτερα από εμάς, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και δεν βλέπω τόσο σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εμάς και αυτούς. Αυτό που σου προκαλεί πρόβλημα, είναι το να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για εμάς. Θα είμαστε έτοιμοι», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Σπαλέτι, ο οποίος είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού παρουσιάζεται πλέον από το σύνολο του ιταλικού Τύπου σαν δεδομένη η απομάκρυνση του το καλοκαίρι, ακόμη κι αν οδηγήσει την ομάδα στο Champions League.

Αυτά τα συνεχή σενάρια για το μέλλον του προπονητή ή σημαντικών παικτών της ομάδας (Πέρισιτς) είναι ακόμη ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ιντερ, οι άνθρωποι της οποίας είναι έξαλλοι με τον Ικάρντι και την απόφαση του να παραμείνει εκτός λόγω... πόνου στο γόνατο (αν και οι γιατροί λένε ότι δεν έχει τίποτα) σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της σεζόν. Ετσι, στην επίθεση όλο το βάρος θα πέσει και πάλι στον Λαουτάρο Μαρτίνες, για τον οποίο ο Σπαλέτι λέει ότι «δεν είναι κατώτερος του Πιόντεκ, ξέρει να κάνει τη διαφορά». Αφού ξέρει, καλό για τους Νερατζούρι θα είναι να την κάνει σε αυτό το ντέρμπι, όχι απλά για να συνεχιστεί η θετική παράδοση της Ιντερ κόντρα στη συμπολίτισσα της, αλλά για να μην συνεχιστεί το κλίμα πανικού και το άγχος που έχουν "περικυκλώσει" το Appiano Gentile.

Ενα κλίμα που δεν αντέχει ούτε ο Μάσιμο Μοράτι, ο οποίος, όπως πάντα, δεν αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις πριν το ντέρμπι, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και να "ξυπνήσει" όσους είναι στα αποδυτήρια. «Σίγουρα είναι μια περίοδος κρίσης. Αυτό που θα ζητούσα εγώ, θα ήταν το να κάνει η ομάδα τα πάντα για την έξοδο στο Champions League, αφήνοντας όλοι στην άκρη ως το τέλος της σεζόν τα θέματα που έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ πιο σημαντικά οι τιφόζι, η ιστορία της Ιντερ και η Ιντερ ως κλαμπ γενικά, από όλες αυτές τις μαλ... τους».

Μια κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας να πνέει υπέρ της Μίλαν, η οποία έχει και τον τίτλο του φαβορί για το κυριακάτικο ντέρμπι. Αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, το "σεντόνι" όντως θα είναι πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία έξι χρόνια. Σε ένα ντέρμπι, όμως, τα προγνωστικά υπάρχουν για να διαψεύδονται και σε αυτό ποντάρει η Ιντερ, θέλοντας να γίνει ξανά αυτή το φαβορί. Και όλα αυτά, με τις Ρόμα και Λάτσιο να παρακολουθούν, διακριτικά (Λατσιάλι) ή μη (Τζαλορόσι)...

 

Τελευταία Νέα