Μολίνα: Ο 36χρονος που δικαιώνει τον Κρόιφ

Μολίνα: Ο 36χρονος που δικαιώνει τον Κρόιφ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μολίνα: Ο 36χρονος που δικαιώνει τον Κρόιφ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Χόρχε Μολίνα, που οδηγεί τη Χετάφε στην Ευρώπη και αποδεικνύει ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν στοιχεία σημαντικότερα από την ηλικία.

H στρατηγική της επένδυσης σε «νέους και εξελίξιμους» είναι καθολική στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν όμως ποδοσφαιράνθρωποι που δεν συμφωνούν απόλυτα με αυτό. Στις σύνθετες διεργασίες που παίζουν τον δικό τους ρόλο για την εικόνα που ο παρατηρητής βλέπεις κάθε Κυριακή στο χορτάρι, υπάρχουν δεδομένα που μετρούν περισσότερο από την ηλικία. Ο Στίβεν Τζέραρντ, για παράδειγμα, είχε βρίσει τον μάνατζέρ του όταν το 2000, μετά την άφιξη του 35χρονου Γκάρι ΜακΆλιστερ στη Λίβερπουλ, του έλεγε ότι έχει να μάθει πολλά από αυτόν. Κατάλαβε στη συνέχεια πόσο δίκιο είχε. Ο Στίβι δεν σταμάτησε ποτέ να ευγνωμονεί τον Σκωτσέζο για την επίδραση που είχε στο παιχνίδι του, βοηθώντας τον σε κάθε προπόνηση να βελτιώσει τις μεταβιβάσεις του. Ακόμα και στο πούλμαν έτρεχε να καθίσει δίπλα του, τονίζοντας ότι κάθε διαδρομή είναι και μάθημα. Υπάρχουν φορές όμως που η επίδραση των ποδοσφαιριστών που θεωρητικά δεν είναι σε ηλικία για να κάνουν το πικ τους, αντανακλάται ξεκάθαρα και στο χορτάρι. Αυτή του Χόρχε Μολίνα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Το μεσημέρι το Σαββάτου η Χετάφε νικούσε 3-1 την Θέλτα, συνεχίζοντας σε τροχιά Ευρώπης. Το σύνθημα «Molina Seleccion» ακούστηκε για μια ακόμα φορά στο «Κολισέουμ». Λαϊκή απαίτηση, από το κοινό του μαδριλένικου Νότου, να κληθεί ο μπαρουτοκαπνισμένος επιθετικός τους στην εθνική, δεδομένης και της κρίσης που υπάρχει στη Ρόχα αυτή την περίοδο στην κορυφή της επίθεσης. To επόμενο ματς της Ισπανίας είναι στις 23/03 με την Νορβηγία. Σχεδόν ένα μήνα πριν ο Χόρχε Μολίνα κλείνει τα 37 και μπαίνει στα 38. Κι όμως, η σεζόν που κάνει μαζί με τον 30χρονο Χάιμε Μάτα τους συγκαταλέγει στα κορυφαία σε απόδοση δίδυμα φέτος της Primera.

Ο Μολίνα δεν είναι απλά ένας επιθετικός που φορμαρίστηκε στα 36 του. Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα. Πτυχιούχος στη Φυσική Αγωγή με επάρκεια για να διδάξει, δίπλωμα τεχνικού διευθυντή και διπλώματα προπονητικής, είναι επί της ουσίας ο προπονητής μέσα στο γήπεδο. «Είναι ένας ποδοσφαιριστής σε εκπληκτική φόρμα. Ο σεβασμός και ο θαυμασμός που έχουμε γι' αυτόν είναι απόλυτος. Είναι παράδειγμα για όλους, ένας φανταστικό τύπος και ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Μας δίνει πάρα πολλά. Παίζει με εξυπνάδα, κρατά την μπάλα, δίνει ασίστ, κάνει τα πάντα καλά. Δεν υπάρχουν λέξεις, αυτό δεν είναι φυσιολογικό», έλεγε ο προπονητής του, Χοσέ Μπορνταλάς. Και βέβαια, έχει πετύχει ήδη 11 γκολ (9 στο πρωταθλημα).

Για να φτάσει να διεκδικεί με την Χετάφε την έξοδο στην Ευρώπη, ο Μολίνα χρειάστηκε να περάσει πολλά. Το ταξίδι του ξεκίνησε το μακρινό 2001 στην τέταρτη κατηγορία και την Αλκογιάνο. Και φρόντισε να σπουδάσει και να εφοδιαστεί για τη συνέχεια, θεωρώντας ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να φτάσει ψηλά. Πέρασε αρκετές χρονιές στην τρίτη κατηγορία, μέχρι να τον πάρει η Έλτσε και να χριστεί πρώτος σκόρερ της στη Segunda με τη φανέλα της. Η Μπέτις έδωσε 1.6 εκατ. για να μπουστάρει την προσπάθεια επιστροφής της στην Primera το 2010-11. Ο Μολίνα σκόραρε 18 φορές, παρότι τραυματίστηκε και η συνεργασία του με τους Ρουμπέν Κάστρο και Εμανά έβγαλε γούστα, καθώς η τριπλέτα βρήκε δίχτυα 50 φορές! Το πολυπόθητο ντεμπούτο του στη La Liga ήρθε σε ηλικία 29 ετών, ενώ το 2014-15 βοήθησε ξανά τους Μπέτικος να επιστρέψουν στην Primera. Λατρεύτηκε στην πράσινη κερκίδα της Σεβίλλης, έπαιξε Ευρώπη με την Μπέτις, όμως όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν.

Το καλοκαίρι του 2016 έμεινε ελεύθερος σε ηλικία 34 ετών. Για αρκετούς, δεν είχε πια πράγματα να δώσει στο ποδόσφαιρο. Η Χετάφε όμως τον εμπιστεύτηκε, ποντάροντας στην εμπειρία του στη σκληρή πραγματικότητα που δεν φωτίζεται από τους προβολείς της La Liga και φυσικά στην ικανότητά του. Και δικαιώθηκε. Σκόραρε 20 φορές, βοηθώντας τους Μαδριλένους να επιστρέψουν στα σαλόνια. Πέρυσι, σε μια χρονιά που η Χετάφε σκόραρε με το σταγονόμετρο, έβαλε 7 γκολ και έκανε τον συμπαίκτη του, Χουάν Κάλα, παλιό γνωστό στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του από την ΑΕΚ, να δηλώνει πως είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που δεν πρέπει η ομάδα να χάσει.

Την περασμένη σεζόν έχασε μόλις δύο ματς και φέτος είναι εκεί σε όλα. Για να σκοράρει, να πασάρει, να κατευθύνει, να δώσει χώρους στους συμπαίκτες του. Παίζει εξαιρετικά με την πλάτη στην εστία και διαβάζει εκπληκτικά το παιχνίδι, χαρίζοντας βαθμούς σε καταστάσεις όπου η ομάδα του δείχνει στριμωγμένη. Δημιουργεί φάσεις από συνθήκες μη ευνοϊκές κι αυτό ίσως είναι πολυτιμότερο στοιχείο από τα γκολ που έχει ήδη πετύχει, κάποια εκ των οποίων, βέβαια, όπως αυτό με την Αλαβές, είναι εντυπωσιακά. Κι αν το σύνθημα γίνει πράξη και ο Μολίνα φορέσει το εθνόσημο σε αυτή την ηλικία, θα είναι μια πραγματική επιβράβευση της δουλειάς και της ουσίας, μακριά από δημόσιες σχέσεις. Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι αυτό είναι απλά ένα σύνθημα των οπαδών.

Στα 36, τα πόδια του δεν έχουν την ταχύτητα του παρελθόντος, όμως σκέφτεται πολύ πιο γρήγορα από πολλούς νεότερους. Και όπως είχε πει και ο Κρόιφ, «παίζεις ποδόσφαιρο με το μυαλό και τα πόδια είναι εκεί για να σε βοηθήσουν...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.