Μπερνάντο Σίλβα: Η εξέλιξη

Μπερνάντο Σίλβα: Η εξέλιξη

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μπερνάντο Σίλβα: Η εξέλιξη

bet365

Ο Πορτογάλος μοιάζει με άλλον παίκτη φέτος και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον μέσο που τα έκανε όλα στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ.

Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Φερναντίνιο και ο Νταβίδ Σίλβα πέρυσι ήταν κομβικοί στην κατάκτηση του τίτλου και στην κατάρριψη μιας σειράς από ρεκόρ για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Φέτος, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει μαζί στην 11άδα. Αν τους θυμάστε στα ματς με Μπέρνλι και Τότεναμ νωρίτερα στη σεζόν, είναι γιατί ο Βέλγος είχε μπει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, πριν περάσει ξανά για μια σειρά αγώνων στα πιτς. Ο Γκουαρδιόλα αντιμετώπισε την απουσία του, καθώς και μερικές ακόμα δουλεύοντας σε έναν κοντόσωμο τύπο που έφερε το καλοκαίρι του 2017 από τη Μονακό. Έναν παίκτη που ήρθε ως ακραίος επιθετικός μέσος, ξεχωρίζοντας σε αυτή τη φουρνιά του Λεονάρντο Ζαρντίμ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, η οποία έφερε έναν σκασμό χρήματα από πωλήσεις στους Μονεγάσκους. Εκεί, έπαιζε κυρίως στα «φτερά». Στην πρώτη του χρονιά στην Premier έδειξε δυσκολίες στην ένταση του παιχνιδιού στην Αγγλία. Στα σκληρά μαρκαρίσματα, στον γρήγορο ρυθμό, στα συνεχή ματς, στο στιλ του Γκουαρδιόλα. Ο ίδιος παραδέχεται χωρίς ίχνος έπαρσης ότι χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί.

Έπαιξε για πρώτη φορά δύο σερί παιχνίδια τον Φεβρουάριο, όταν η πορεία προς τον τίτλο είχε μπει για τα καλά στις ράγες. Πριν, είχε παίξει ολόκληρο 90λεπτο μόνο δύο φορές, απέναντι στην Μπέρνλι και τη Σουόνσι. Στα ματς με τις ομάδες του top-6, είχε αγωνιστεί μόλις 43 λεπτά. Από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος της σεζόν πήρε αγωνιστικό χρόνο, σκόραρε απέναντι σε Άρσεναλ και Τσέλσι και έδειξε ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Mετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από την Ουρουγουάη στο πρώτο νοκ-άουτ του Μουντιάλ εντάχθηκε γρήγορα στην προετοιμασία των Πολιτών και ο Πεπ ήταν έτοιμος για να τον προσαρμόσει στον νέο του ρόλο. Το ματς με την Τσέλσι για το Community Shield ήταν ένα πολύ καλό δείγμα για το τι θα ακολουθήσει.

«Είναι ο πιο κοντός, αλλά μας έδειξε το πώς παίζεις ποδόσφαιρο. Ηταν απίστευτος σε ό,τι κι αν έκανε. Δεν έχω δει αντίστοιχη εμφάνιση από κάθε άποψη εδώ και αρκετό καιρό. Ηταν καθαρός, έξυπνος και δεν δίσταζε να παλεύει απέναντι στον Φαν Ντάικ», είπε μετά το ματς με τη Λίβερπουλ ο Γκουαρδιόλα. Το τι σημαίνει να παλεύεις με τον Φαν Ντάικ γίνεται κατανοητό από την παρακάτω φωτογραφία.

Ο Κρόιφ όμως είχε πει πως «παίζεις ποδόσφαιρο με το μυαλό σου και τα πόδια είναι εκεί για να σε βοηθήσουν». Και ο Πεπ, ως γνήσιος μαθητής του μεγάλου Ολλανδού, το γνωρίζει πολύ καλά. Ο προπονητής του Μπερνάντο Σίλβα στους μικρούς της Μπενφίκα είχε πει κάποτε στον Άγγλο δημοσιογράφο Άλεξ Κλάφαμ ότι «είναι ιδιοφυΐα. Όταν τον πουλήσαμε στη Μονακό, σε λίγες εβδομάδες μιλούσε γαλλικά στην τηλεόραση. Είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά». O μικρός έφυγε από την Λισαβόνα έχοντας παίξει μόλις 31 λεπτά στην πρώτη ομάδα. Αυτοί που έπρεπε, είχαν εντοπίσει τα περιθώρια εξέλιξής του. Το ένα του παρατσούκλι ήταν «μικρός Μέσι». Το άλλο ήταν Cabeças, που σημαίνει στα πορτογαλικά «κεφάλας», αλλά και «μυαλό».

Ο Γκουαρδιόλα φρόντισε να «πατήσει» στην πνευματική του επάρκεια για να τον εξελίξει φέτος. Ο Πεπ έχει μια ξεχωριστή παράδοση να μετατρέπει σε σύγχρονα «οκτάρια» παίκτες με συγκεκριμένη σωματοδομή και τεχνική ικανότητα, που πριν βάλει το χέρι του θεωρούνταν κυρίως εξτρέμ. Πάρτε για παράδειγμα τον Ινιέστα στη Μπαρτσελόνα, ή τον Νταβίδ Σίλβα στη Μάντσεστερ Σίτι. Τώρα, το έκανε με τον Μπερνάντο Σίλβα.

Ο κοντούλης εξτρέμ που συχνά έδειχνε να παλεύει με συμπληγάδες, φέτος μοιάζει με άλλον παίκτη. Τα προβλήματα τραυματισμών του Ντε Μπρόινε, που τον έχουν κρατήσει εκτός από τα περισσότερα φετινά ματς, υπό άλλες συνθήκες ίσως προκαλούσαν δυσλειτουργία στο Etihad. Ο Καταλανός ωστόσο είχε τον άσο στο μανίκι. Στο ξεκίνημα της σεζόν, με τον Γκουντογκάν να παίρνει θέση στην 11άδα, ο Μπερνάντο Σίλβα ξεκίνησε σε κάποια ματς δεξιά, όμως από ένα σημείο και μετά πήρε τη θέση του Γερμανού στο πλάι του Νταβίδ Σίλβα και μπροστά από τον Φερναντίνιο. Πλέον, έχει έξι ασίστ και πέντε γκολ στο πρωτάθλημα. Δηλαδή σε 20 ματς έχει συμμετοχή σε 11 γκολ, περισσότερα από ό,τι πέρυσι σε ολόκληρη τη σεζόν. Έκανε την «κοιλιά» του μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, έβγαλε κάποια σημάδια κόπωσης και επανήλθε, δείχνοντας ότι αποδίδει και ο ίδιος καλύτερα όταν στην 11άδα βρίσκονται ο Σίλβα και ο Φερναντίνιο.

Απέναντι στη Λίβερπουλ έτρεξε 13.7 χιλιόμετρα. Περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη όχι στο συγκεκριμένο ματς, αλλά σε όλη τη σεζόν στην Premier League. Κανένας άλλος δεν έχει τρέξει τόσο σε ένα ενανηντάλεπτο! Σε κάποιες περιπτώσεις το στοιχείο αυτό από μόνο του ίσως δεν έλεγε τίποτα. Στη συγκεκριμένη όμως συνδυάστηκε με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (18) στο ματς, με 11 τάκλιν, με τέσσερα κοψίματα, ενώ επανέκτησε τη μπάλα περισσότερες φορές από κάθε άλλον συμπαίκτη του (10). Τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακά για ένα αμυντικό χαφ, όμως ο 24χρονος είχε επίσης 91% επιτυχία στις μεταβιβάσεις, δύο πάσες-κλειδιά, καθώς και την ασίστ στο γκολ του Αγουέρο. Δεν ήταν απλά μια πάσα, αλλά μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την περιοχή, πέρασε τον Βαίνάλντουμ και σέρβιρε στον Αργεντινό, ο οποίος έβαλε κλάση για να εκτελέσει τον Άλισον στην κλειστή. Οι κινήσεις του ανάμεσα στις γραμμές, ο τρόπος που τραβούσε τους παίκτες που βρίσκονταν κοντά του δημιουργώντας χώρους και η άμεση πίεση για επανάκτηση ήταν στοιχεία-κλειδιά στο παιχνίδι. Η ενέργειά του ανέβασε όλη την ομάδα.

Για να είμαστε δίκαιοι, είχε στο πλευρό του έναν εκπληκτικό Φερναντίνιο. Όμως σε ένα πραγματικό ντέρμπι στον αγωνιστικό χώρο, το οποίο κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, ο Μπερνάντο έκανε τα πάντα. «Ο "μικρούλης" είναι πολύ καλός. Έχει δείξει την τεχνική του τόσες πολλές φορές, αλλά σήμερα ήταν τόσο επιθετικός, επανέκτησε τόσες μπάλες και απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ομάδα μας. Είναι τόσο σημαντικός για εμάς», παραδέχθηκε ο Βραζιλιάνος συμπαίκτης του. Από τα ρεπορτάζ των Άγγλων και τις δηλώσεις των συμπαικτών του φαίνεται ότι ανέκαθεν ήταν συμπαθής στα αποδυτήρια και πλέον έχει κερδίσει πλήρως τους οπαδούς.

Όταν πριν καιρό είχε ερωτηθεί γιατί θεωρεί ότι ο προπονητής του μιλά πάντα με καλά λόγια γι' αυτόν, ο Μπερνάντο δεν μίλησε για ταλέντο, τεχνική, γκολ και ασίστ. «Νομίζω πρώτα το κάνει για την εργατικότητά μου. Προσπαθώ πάντα να παίζω για την ομάδα». Βρήκε το κλειδί για την καρδιά του Γκουαρδιόλα. Και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθούν οι επιλογές του από εδώ και στο εξής, που το οπλοστάσιο γεμίζει ξανά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.