Φιρμίνο; (πανταχού) Παρών!

Φιρμίνο; (πανταχού) Παρών!

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Φιρμίνο; (πανταχού) Παρών!

bet365

Ο Μπόμπι Φιρμίνο σκόρπισε την Άρσεναλ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον ξεχωριστό επιθετικό των Ρεντς και τη μαγιά που οδηγεί την ομάδα του από νίκη σε νίκη.

Ήταν καλοκαίρι του 2015, όταν η Λίβερπουλ του Ρότζερς είχε βγάλει από τα ταμεία της ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να κάνει δικό της τον Βραζιλιάνο της Χόνφενχαϊμ. Γράφαμε τότε για τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να επιτελέσει ο ταλαντούχος Φιρμίνο στο επιθετικό 1/3, καθώς ήδη από τότε διακρινόταν, πέραν της τεχνικής και της εκτελεστικής ικανότητας, για την εργατικότητα και για την κίνησή χωρίς τη μπάλα. Ο Ερνστ Τάνερ, αθλητικός διευθυντής τότε της Χόφενχαϊμ είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από την ικανότητά του να μαθαίνει από τα λάθη. Ο Χόλγκερ Στανισλάβσκι, πρώτος του προπονητής στην Χόφενχαϊμ, είχε τονίσει ότι ως είναι «απίστευτα καλός τακτικά». Δεν μένει στα τεχνικά του χαρίσματα και στην ικανότητά με την μπάλα.

Στα χέρια του Κλοπ ο Φιρμίνο εξελίχθηκε στο απόλυτο επιθετικό όπλο, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν. Ο Γερμανός πάτησε στα στοιχεία του χαρακτήρα του για να αυξήσει την επιρροή του σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Η τριπλέτα με Φιρμίνο-Σαλάχ-Μανέ ήταν τη σεζόν που βρήκε τους Μέρσισαϊντερς στον τελικό του Champions League κάτι παραπάνω από παραγωγική, έσπασε όλα τα ρεκόρ, αλλά δεν έφτανε για να κρύψει τις αδυναμίες στις πιο πίσω ζώνες. Ο Φιρμίνο, πέρα από την τεράστια συμβολή του σε γκολ και ασίστ, έκανε πολλά περισσότερα από τους συμπαίκτες του στο χορτάρι. Ήταν εκείνος που συνεισέφερε πιιο πολύ αμυντικά, όντας βελτιωμένος κατά 28% στις εναέριες μονομαχίες και κατά 15% στα τάκλιν.

Ο Κλοπ είχε μέσες-άκρες παραδεχθεί πριν τον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης ότι ο Σαλάχ ουσιαστικά είναι απαλλαγμένος από τα αμυντικά του καθήκοντα, προκειμένου να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν καλύτερες θέσεις για γκολ. Ο Μπόμπι επομένως ήταν ο κεντρικός άξονας του συστήματος. Ένας επιθετικός που στα χαρτιά έπαιζε στο κέντρο της επίθεσης, αλλά στην ουσία τα έκανε κυριολεκτικά όλα. Βοηθούσε στο πρέσινγκ, κάλυπτε χώρους, έφτιαχνε ευκαιρίες και εκμεταλλευόταν τα τρεξίματα των Μανέ-Σαλάχ, κάνοντας ουσιαστικά playmaking, άμυνα και γκολ από τον άξονα. Ήταν κομβικής σημασίας οι κινήσεις του όταν η κατοχή βρισκόταν στον αντίπαλο και ο τρόπος που πρέσαρε είτε κοντά στην αντίπαλη περιοχή, είτε ακόμα και πιο πίσω. Ήταν εκπληκτική η διορατικότητά του στη δημιουργία, σε συνδυασμό με τις εκτελέσεις, καθώς και η τακτική του προσήλωση. Ένας πραγματικά σπάνιος συνδυασμός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Φέτος η δομή είναι ανά περιστάσεις διαφορετική. Με τον Σαλάχ να έρχεται σε πιο κεντρικές θέσεις στην επίθεση σε αρκετά από τα φετινά ματς, ο Φιρμίνο καλείται να παίξει έναν διαφορετικό ρόλο από πέρυσι, όντας περισσότερο οπισθοχωρημένος και (συχνά) με παίκτη μπροστά του. Η δημιουργία φαίνεται να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στη ζυγαριά από την εκτέλεση, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν συνεργάζεται με τους υπόλοιπους για να βρίσκει χώρους για κάθετες κινήσεις και σουτ. Και φυσικά ,συνεχίζει να κάνει τα πάντα! Η αμυντική ανεπάρκεια της Άρσεναλ ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Ο Φιρμίνο όχι απλά έφτασε τα 8 γκολ και τις τρεις ασίστ σε 7 ματς με αντίπαλο τους «Κανονιέρηδες», αλλά σκόραρε για πρώτη φορά στο Άνφιλντ μετά το 3-0 επί της Μπόρνμουθ τον Απρίλιο και έγινε ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της Premier League. Οδήγησε τους Ρεντς στην ένατη σερί τους νίκη, δείχνοντας κι αυτός σε ένα σημείο που αρκετοί περίμεναν από την ομάδα του Κλοπ να βγάλει άγχος, ότι οι προσωπικότητες που βρίσκονται στην 11άδα δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Η ψυχολογία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο 27χρονος είχε 63 επαφές με την μπάλα, 31 ολοκληρωμένες πάσες, τέσσερα σουτ στον στόχο, τρία εκ των οποίων κατέληξαν στα δίχτυα. Δημιούργησε παράλληλα δύο ευκαιρίες και έκανε ένα κόψιμο. Το γράφημα από το Stats Zone με τις πάσες που δέχθηκε δείχνει ότι ήταν πραγματικά παντού. Ένας επιθετικός δίχως θέση, ένα false 9 που γίνεται ανά περιστάσεις false 10, false 8, ακόμα και false 6! Kαι φυσικά, θυμίζει σε όσους το ξεχνούν ότι παραμένει εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και φυσικά killer. Τον τελευταίο μήνα το φορμάρισμα του Σαλάχ ήταν εκείνο που έδινε γκολ και νίκες για τους Ρεντς. Στο ντέρμπι που ήταν must win για την πίεση του πρωταθλητισμού, η Λίβερπουλ βρήκε το χατ-τρικ από τον πιο πλήρη επιθετικό της. Τελείωσε την εντός έδρας ξηρασία με τον καλύτερο τρόπο, στο καλύτερο χρονικά σημείο.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει στον οργανισμό που έχει δημιουργήσει ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν εκείνο που έφερε το χατ-τρικ του Βραζιλιάνου. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε παραδώσει ιπποτικά το βραβείο του MVP στον Τζέιμς Μίλνερ, τιμώντας τον για τη συμπλήρωση 500 ματς στην Premier League, άφησε τον Φιρμίνο να εκτελέσει το πέναλτι για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο. «Όταν ο Μο έδωσε το πέναλτι στον Φιρμίνο ήμουν έτοιμος να βάλω τα κλάματα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ξέραμε πόσο πολύ ο Μο ήθελε να σκοράρει σε μια τέτοια κατάσταση, πας και τη δίνεις στον συμπαίκτη σου. Τα Χριστούγεννα τελείωσαν, αλλά όχι για τα παιδιά», είπε ο Κλοπ. Στοιχεία σαν αυτό είναι δυνατές ενδείξεις για τη μαγιά που κρατά τη Λίβερπουλ στην κορυφή. Οι believers που είχε ζητήσει ο Κλόπο τον Οκτώβριο του 2015 ολοένα και αυξάνονται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.