Ο Φαραώ είναι εδώ

Ο Φαραώ είναι εδώ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Φαραώ είναι εδώ

bet365

Το φορμάρισμα του Μοχάμεντ Σαλάχ συνδυάζεται με την εδραίωση της Λίβερπουλ στην κορυφή της Premier League και κάνει τους Reds να πιστεύουν όλο και περισσότερο. Του Θάνου Σαρρή.

Ο Λούκα Μόντριτς παραδεχόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι το Μουντιάλ τον εξάντλησε. Η περίπτωσή του είναι διαφορετική φυσικά από τους τους υπόλοιπους, αφού είχε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Κροατίας μέχρι τον τελικό και υπήρχαν στιγμές που έδινε την αίσθηση ότι έχει αφήσει και την ψυχή του στο γήπεδο. Μετά τις μεγάλες διοργανώσεις ωστόσο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής χρόνο για να επιστρέψει στο πικ του. Δεν είναι μόνο το που θα φτάσει η εθνική του, αλλά όλη η διαδικασία, σωματική και πνευματική, που μπορεί να εκτροχιάσει για λίγο την πορεία ενός ποδοσφαιριστή, πόσω μάλλον όταν αυτή γίνεται σε κορυφαίο επίπεδο.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ από την πλευρά του ήταν εκείνος που τράβηξε την περσινή Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Champions League, τραυματίστηκε, πέρασε ένα διάστημα αγωνίας για το πόσο θα μείνει εκτός και για το αν θα προλάβει το Μουντιάλ. Tαξίδεψε στη Ρωσία, για να παίξει επηρεασμένος στις δυό από τις τρεις ήττες της ομάδας του Κούπερ. Όπως και οι υπόλοιποι, δεν είναι ρομπότ. Το οικοσύστημα της Λίβερπουλ τον βοηθάει πολύ πνευματικά, όμως χρειαζόταν χρόνο. Προερχόταν από τραυματισμό, είχε Μουντιάλ, αλλά και μια χρονιά στις πλάτες του, η οποία σε ατομικό επίπεδο ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να συμβεί ξανά. Μια σεζόν με 32 γκολ και 10 ασίστ, η οποία τον έφερε στην τελική τριπλέτα των υποψήφιων για τα βραβεία της FIFA, με τον Μόντριτς τελικό νικητή. Σε καμία περίπτωση ο Σαλάχ δεν ήταν φέτος αρνητικός. Όμως δεν είχε την καθοριστική επίδραση της προηγούμενης χρονιάς, καθώς χρειαζόταν συν τοις άλλοις να προσαρμοστεί και σε διαφορετικό ρόλο στη σκακιέρα του Κλοπ.

Η Λίβερπουλ φέτος δείχνει να έχει εξελιχθεί συνολικά. Έχοντας σταθερότητα στην άμυνα, ποιότητα κάτω από τα δοκάρια και εναλλακτικές επιλογές ικανές να στηρίξουν το έντονο παιχνίδι του Κλοπ σε βάθος ενός αγωνιστικού Μαραθώνιου, δείχνει περισσότερο έτοιμη από ποτέ για να διατηρηθεί στην κορυφή. Έχοντας όμως ως άμεσο αντίπαλο την «μηχανή» του Πεπ Γκουαρδιόλα, ακόμα και μετά την ήττα από την Κρίσταλ Πάλας, καθώς και πολλές δύσκολες στροφές στο δρόμο της, ο καλός Σαλάχ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίος.

Τα γκολ φέρνουν ψυχολογία και ο Μο πλέον μετρά έξι τέρματα σε επτά αγώνες, δείχνοντας να βγαίνει και πάλι μπροστά στα δύσκολα. Το χτύπημά του στο αφιλόξενο Μολινό δείχνει ψυχολογία και καθαρή σκέψη. Η κίνηση για να βγει από τα μαρκαρίσματα, η άμεση εκτέλεση με το εξωτερικό του αριστερού ποδιού. Εκτέλεση ανεβασμένης αυτοπεποίθησης. Στο γκολ του Φαν Ντάικ, κατεβάζει την μπάλα και δεν γεμίζει στα τυφλά στην περιοχή, παρότι ο αμυντικός βγαίνει άμεσα πάνω του. Παίρνει το χρόνο που χρειάζεται για να εντοπίσει τον συμπαίκτη του στην περιοχή με το έξτρα βηματάκι και στέλνει το τόπι στην πορεία του Ολλανδού. Μια ακόμα δύσκολη έδρα είχε πέσει και ο Αιγύπτιος είχε καθοριστική συμβολή.

Η χρησιμοποίησή του σε ρόλο κεντρικού επιθετικού τον καθιστά αιχμή του δόρατος στο σχήμα του Κλοπ, όμως χρειαζόταν και σε αυτό χρόνο προσαρμογής. Πέρυσι ξεκινούσε περισσότερο από τα δεξιά. Βρισκόταν σε κεντρικές θέσεις, καθώς ο Φιρμίνο έκανε αρκετή δουλειά χωρίς τη μπάλα και είχε πολύ μεγάλη αμυντική συνεισφορά για να βρίσκει χώρους και να επικεντρώνεται στα επιθετικά του καθήκοντα ο Αιγύπτιος, όμως προκαλούσε τα ρήγματα κυρίως ερχόμενος από το «φτερό». Φέτος αυτό γίνεται κυρίως στα «μεγάλα» ματς. Ο Τζέιμι Κάραγκερ ισχυρίστηκε ότι ο Γερμανός νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στα ντέρμπι, όταν τον ξεκινά στο δεξί άκρο, καθώς με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιεί έναν ακόμα παίκτη στο κέντρο. Σε ματς όπως στο Μολινό όμως, με δύο αμυντικά χαφ, μεσοεπιθετική τριπλέτα και τον Σαλάχ ελεύθερο στην κορυφή, ο 26χρονος δείχνει περισσότερο καθοριστικός. Είναι εκεί για να κάνει τη διαφορά και παρά το όχι και τόσο εκρηκτικό για τα δεδομένα του ξεκίνημα στη σεζόν, είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 11 τέρματα, ενώ έχει μοιράσει και πέντε ασίστ. Από τα 11 αυτά, τα 8 έχουν ανοίξει σκορ.

Ακόμα κι αν δεν φτάσει τους περσινούς του αριθμούς, ο Σαλάχ βάζει τη Λίβερπουλ σε τροχιά νίκης και το φορμάρισμά του έρχεται σε μια εποχή που η ομάδα του καλείται να διαχειριστεί το προβάδισμα που έχει αποκτήσει, να δείξει απέναντι σε όλους ότι δεν ζαλίζεται από την κορυφή. Η προσωπικότητα και το επίπεδο του Αιγύπτιου είναι εκεί, ακόμα κι όταν δεν σκοράρει. Το σημαντικό είναι να μείνει μακριά από τραυματισμούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.