Αταλάντα με τρέλα!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Αταλάντα με τρέλα!

bet365

Την ώρα που οι Ιταλοί προσπαθούν να καταλάβουν ποια ομάδα μπορεί να πάρει την 4η θέση, ο Παναγιώτης Παλλαντζάς ξέρει ποιον υποστηρίζει.

Η ισοπαλία της Μίλαν στη Μπολόνια, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε η 16η αγωνιστική της Serie A, αντιμετωπίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως μία χαμένη ευκαιρία των Ροσονέρι να εδραιωθούν στην 4η θέση. Παράλληλα, η πλειοψηφία είδε αυτό το αποτέλεσμα ως θετικό για τις Λάτσιο και Ρόμα, οι οποίες διεκδικούν, μαζί με τους Μιλανέζους, το μόνο "εισιτήριο" που μοιάζει διαθέσιμο για το Champions League. Γενικά, το 0-0 της ομάδας του Τζενάρο Γκατούζο στο Renato Dall'Ara ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα για όλους, πλην της ομάδας που κέρδισε έδαφος στη μάχη για την 4η θέση. Κι ας αρνούνται όλοι όσοι είναι στο ρόστερ, στον πάγκο ή στη διοίκηση της, ότι δίνουν τέτοια μάχη...

Ο αποκλεισμός από την Κοπεγχάγη στα προκριματικά του Europa League, τον Αύγουστο, σήμαινε ότι η Ιταλία έχασε από νωρίς μια ομάδα στην Ευρώπη και ότι η Αταλάντα έχανε, επίσης από νωρίς, πόντους στην εκτίμηση των ουδέτερων, σχετικά με τη φετινή παρουσία της. Και για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα, "βοηθούσε" και ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι με τις δηλώσεις του. «Η μεταγραφική καμπάνια μας ήταν απογοητευτική. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, μάλλον θα χρειαστεί ένας καλύτερος προπονητής από μένα», έλεγε τότε ο allenatore, ο οποίος έπρεπε να δουλέψει για να μη φανούν οι νέες πωλήσεις/αποχωρήσεις. Στους Κεσί, Κόντι, Γκαλιαρντίνι που είχαν φύγει από το καλοκαίρι του 2017, προστέθηκαν σε αυτό του '18 οι Καλντάρα, Κριστάντε, Σπινατσόλα και Πετάνια, με συνέπεια η Αταλάντα να μοιάζει "άδεια". Εντύπωση που έμοιαζε σωστή, όταν άρχισε και το πρωτάθλημα.

Μετά το 4-0 της πρεμιέρας με αντίπαλο την Φροζινόνε, οι Μπεργκαμάσκι έπρεπε να περιμένουν ως τις 21 Οκτωβρίου για να πανηγυρίσουν ξανά (5-1 την Κιέβο στη Βερόνα). Κι από τη στιγμή που το έκαναν, πήραν μπρος για τα καλά. Νίκη στην πρεμιέρα, επτά αγωνιστικές χωρίς τρίποντο, νίκη στις 21/10 στο Bentegodi κι από εκεί και πέρα έξι νίκες σε οκτώ αγωνιστικές, με τα άλλα δύο ματς να είναι δύο... άδικες ήττες -βάσει απόδοσης- κόντρα σε Εμπολι και Νάπολι. Η ομάδα που θα πάλευε για την παραμονή της, σύμφωνα με προπονητή και διοίκηση, είναι ξανά σε θέση Ευρώπης, είναι μόνο στο -3 από την 4άδα και είναι, πάνω από όλα, μια ομάδα που γουστάρει όλη η Ιταλία και φέτος. Γιατί; Επειδή για κάθε ταλέντο που θα φύγει θα βγει από τις περίφημες ακαδημίες της ένας στόπερ Μαντσίνι που ξεχωρίζει ήδη, επειδή όσοι έμειναν συμπεριφέρονται όσο ηγετικά πρέπει, επειδή η διοίκηση ξέρει τι θέλει να κάνει και το δείχνει με πράξεις.

Σε μια Ιταλία που αρκούν, συνήθως, 2-3 άσχημα αποτελέσματα για να τεθεί θέμα προπονητή, για την οικογένεια Περκάσι δεν τέθηκε ποτέ θέμα Γκασπερίνι όταν δεν ερχόταν νίκη με τίποτα. Την ίδια ώρα που στη Μίλαν δεν ξέρουν αν ειλικρινά θέλουν ή όχι να στηρίξουν τον Τζενάρο Γκατούζο και στη Ρόμα προσπαθούν να καταλάβουν ποιον θα δείξουν ως βασικό υπεύθυνο για το χάος αν έρθει τελικά αυτό, στην Αταλάντα ήξεραν πώς να στηρίξουν τον προπονητή όταν το χρειάστηκε αυτό και πώς να του επιτρέψουν να δουλέψει όπως ήθελε. Την ίδια ώρα που στη Λάτσιο ο Σιμόνε Ιντσάγκι κλαίγεται για τη μη ενίσχυση της ομάδας και ο Κλαούντιο Λοτίτο αναρωτιέται αν έκανε τελικά λάθος που δεν αποδέχθηκε τα πολλά εκατ. ευρώ που του έδιναν για τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, στην Αταλάντα κράτησαν με νύχια και με δόντια τον Γκόμες γιατί αυτός υποδείχθηκε από προπονητή/διοίκηση ως ο πιο σημαντικός κι από εκεί και πέρα ξέρουν ποιον να πουλήσουν, πότε και πόσο.

«Εχουμε επενδύσει στους νέους και στις υποδομές, βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά μας και έχουμε καταφέρει να βγάζουμε σημαντικό κέρδος στις μεταγραφικές περιόδους. Θα συνεχίσουμε με αυτή τη μέθοδο και στο μέλλον, έχοντας δει παραδείγματα ομάδων που μπορούσαν να κάνουν το παραπάνω βήμα αλλά τελικά καταστράφηκαν οικονομικά. Αν έρθει κάποιος και μου πει ότι θέλει να επενδύσει στην Αταλάντα 150 εκατ. ευρώ, θα τον αγκαλιάσω και θα του πω "no, grazie". Ας πάει να το κάνει αλλού, εδώ έχουμε αποφασίσει πώς θα δουλεύουμε», είπε μετά τη βράβευση του ως Μάνατζερ της χρονιάς ο πρόεδρος των Μπεργκαμάσκι, Αντόνιο Περκάσι.

Αυτός που δε δίστασε το καλοκαίρι να κάνει τον Ντουβάν Ζαπάτα την πιο ακριβή μεταγραφή του κλαμπ, δίνοντας 24 εκατ. ευρώ στη Σαμπντόρια. Κι όπως η ομάδα, έτσι και ο Κολομβιανός, χρειάστηκε λίγο λίγο χρόνο για να πάρει μπρος αλλά τώρα που πήρε μοιάζει με... Χερμάν Ντένις στα καλύτερα του, έχοντας πέντε γκολ στα τελευταία τρία παιχνίδια και έξι στα τελευταία έξι. «Αριθμοί επιπέδου CR7, αλλά εδώ μιλάμε για τον Ζαπάτα που τον τελευταίο μήνα τα έχει πάει καλύτερα από όλους», έγραψε η Gazzetta dello Sport. Οπως καλύτερα από όλους -όσοι διεκδικούν την έξοδο στο Champions League- τα πάει συνολικά η Αταλάντα, η οποία κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους πόντους στη συνείδηση όλων. Και το αξίζει περισσότερο από ό,τι αξίζουν οι άλλοι τρεις (Μίλαν, Λάτσιο, Ρόμα) την 4η θέση με όσα δείχνουν ως τώρα...

 

Τελευταία Νέα