Ο βασιλιάς του Ντόρτμουντ

Ο βασιλιάς του Ντόρτμουντ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο βασιλιάς του Ντόρτμουντ

bet365

Ο Μάρκο Ρόις μετρά εννιά γκολ και έξι ασίστ στη Bundesliga, απολαμβάνοντας ξανά το ποδόσφαιρο και κάνοντας καλύτερους τους συμπαίκτες του. Του Θάνου Σαρρή.

Στο ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ τα φώτα έπεσαν ξανά στον Tζέιντον Σάντσο, το παιδί-θαύμα της Βεστφαλίας. Ήταν εκείνος που σημείωσε το νικητήριο γκολ, το πέμπτο φετινό του στην Bundesliga και έκανε τον Μάρκο Ρόις να πει πως: «Του βγάζω το καπέλο για το ότι μπορεί ξανά να προπονείται, να είναι συγκεντρωμένος και να γελά». Κάτι αντίστοιχο ωστόσο θα μπορούσαν να πουν όλοι οι υπόλοιποι για τον αρχηγό τους, ο οποίος στα 29 δείχνει πιο ώριμος και επιδραστικός από ποτέ. Παλιός γνωστός του Φαβρ, ο Ρόις αντανακλά τη φετινή νοοτροπία της Μπορούσια και συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Μια ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ, με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, ταχύτητα και αφίξεις που ατσάλωσαν την ψυχολογία, καταφέρνοντας να προσαρμοστούν στο στιλ της ομάδας και τα «θέλω» του προπονητή. Και στο επίκεντρο, ο Ρόις. «BoReusia Dortmund», όπως είχε γράψει εύστοχα η Bild, για έναν από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που πάτησαν το χορτάρι του Signal Iduna Park.

Ο Φαβρ ήταν εκείνος που το 2011-12 στην Γκλάντμπαχ τον χρησιμοποίησε ελεύθερο πίσω από τον επιθετικό, σε ένα 4-4-1-1, έχοντας ως αποτέλεσμα 13 ασίστ και 18 γκολ και την επιστροφή των «Πουλαριών» στο Champions League. Στην εποχή του Κλοπ και τις δύο πρώτες σεζόν που έλαμψε στο Βεστφάλεν μετακινήθηκε στα «φτερά», χρησιμοποιώντας την ταχύτητα και την ικανότητα με την μπάλα για να σκοράρει και να δημιουργεί. Η έκρηξη ήταν αναποφευκτη. Ο Ρόις έδειχνε να μην έχει ταβάνι, όμως στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα προβλήματα των τραυματισμών που γκρέμιζαν συνεχώς ό,τι έχτιζε.

Οι υψηλού επιπέδου παραστάσεις δεν έλειπαν, όμως δεν κατάφερνε να βρει σταθερότητα και να πατήσει σε αυτές για να σταθεροποιηθεί στο top επίπεδο. Οι δικές του προβληματικές- για τις δυνατότητές του- χρονιές, κράτησαν χαμηλότερα και τους «κιτρινόμαυρους», καθώς κατάφερε να κάνει πάνω από 20 εμφανίσεις μόλις στη μία από τις τελευταίες πέντε σεζόν. Ο Τούχελ επένδυσε πολλά στην ψυχολογία και στην αναγνώριση τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους υπόλοιπους, του ρόλου-κλειδί που μπορεί να επιτελέσει για την ομάδα. Δούλεψε επίσης πολύ στη διαχείριση του παίκτη, στο να προσαρμόσει το σώμα του στις απαιτήσεις μιας χρονιάς και να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο τραυματισμών. Tούχελ δεν υπάρχει πια, όμως η δουλειά του νυν προπονητή της Παρί και η συνύπαρξη με τον Φαβρ βγάζουν φέτος την κορυφαία έκδοση του Ρόις. Ο πρώην τεχνικός του στη Γκλάντμπαχ τον επανέφερε σε πιο κεντρικό ρόλο στην επίθεση, σε θέση σύγχρονου δεκαριού που πατά περιοχή, κινείται στα μεσοδιαστήματα και προκαλεί ρήγματα. Παρότι κινείται συχνά σε θέση επιθετικού (έχει παίξει και κορυφή κάποιες φορές) γυρίζει συχνά για να πάρει μπάλα, φτιάχνοντας γρήγορες αντεπιθέσεις και επιλέγοντας συνήθως τη δύσκολη και κάθετη επιλογή πάσας, συντελώντας έτσι και στα καλά ποσοστά των συμπαικτών του. Έχει ταιριάξει πολύ καλά με τον πρώτο σκόρερ Πάκο Αλκάθερ, καθώς και με τον Βίτσελ και τον Σάντσο, ενώ είναι καθοριστικός σε όλα τα μεγάλα ματς, με αποκορύφωμα το Klassiker.

Η Ντόρτμουντ είναι αήττητη για 14 ματς στη Bundesliga και ο αρχηγός, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο τέρμα απέναντι στη Σάλκε, μετρά εννιά γκολ και έξι ασίστ. Μόνο ο Σεμπάστιεν Χάλερ της Άϊντραχτ έχει συμμετοχή σε περισσότερα τέρματα στο γερμανικό πρωτάθλημα. «Έχω μάθει να αποδέχομαι ότι το σώμα μου ίσως δεν είναι χτισμένο για να παίξει και στα 60 παιχνίδια μιας χρονιάς. Το σώμα μου χρειάζεται ξεκούραση κάποιες στιγμές, κυρίως λόγω της θέσης που παίζω στην επίθεση και χρειάζεται εντατικά σπριντ», δήλωνε ο ίδιος πριν από τρεις εβδομάδες στη Süddeutsche Zeitung. Γνωρίζοντας πώς να διαχειρίζεται καλύτερα την ένταση στο παιχνίδι και τις προπονήσεις, ο 29χρονος αισθάνεται ηγέτης, απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και κρατά την ομάδα του στην κορυφή.

Το 2011/12, όταν κατέκτησε το Πρωτάθλημα, η Ντόρτμουντ είχε 26 βαθμούς σε 14 ματς. Φέτος έχει 36. Ο Ρόις είχε σημειώσει τότε 18 γκολ. Φέτος έχει ήδη τα μισά, ρίχνοντας πολύ βάρος και στις συνεργασίες. Ανέκαθεν, οι ασίστ είχαν την υπογραφή του. Όπως παρουσίασε η Opta, από το 2004-05 είναι πρώτος σε τελικές πάσες στην ομάδα του, μετρώντας 28 σε 149 ματς. Ο δεύτερος Μπλατζικόφσκι έχει 35 σε 197!

Η διάρκεια, που αποτελούσε πάντα το μεγάλο του στοίχημα, μπορεί να αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για την εθνική, αφού στην εποχή της ωριμότητας, ο Μάρκο Ρόις είναι τη δεδομένη στιγμή ο κορυφαίος Γερμανός...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.