Αγιαξ: Από τον... Αναστασίου στον Τάντιτς!

Gazzetta team
Αγιαξ: Από τον... Αναστασίου στον Τάντιτς!

bet365

Στο ΟΑΚΑ έγραψε ιστορία, αφού έπειτα από 13 χρόνια... φαγούρας ο Αγιαξ επέστρεψε στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ποια ήταν όμως η ομάδα του 2005;

Από τον Τάντιτς στον Αναστασίου και ο Αγιαξ έπειτα από 13 χρόνια ξανά στην επόμενη φάση του Champions League. Το βράδυ της Τρίτης ο Αίαντας περνούσε το εμπόδιο της ΑΕΚ κι εξασφάλιζε εισιτήριο για τους «16» και οι Ολλανδοί φέρνουν στο μυαλό τους την ομάδα του 2005, που επικρατούσε της Σπάρτα Πράγας και ακολουθούσε την Αρσεναλ στην επόμενη φάση. Που είναι οι παίκτες που έγραφαν την τελευταία μεγάλη σεντονάτη ιστορία του συλλόγου;

Μάρτιν Στεκέλενμπουργκ (36, Εβερτον)
Με ένα τρίτο αστέρι στο στήθος, ο Στεκέλενμπουργκ έκλεισε την πόρτα του Αγιαξ το 2011. Ρόμα, Φούλαμ, Μονακό, Σαουθάμπτον και τώρα στον πάγκο της Εβερτον. Οι σοβαροί τραυματισμοί πάντως στάθηκαν εμπόδιο στην εξέλιξή του

Χατίμ Τραμπελσί (41, Τέλος καριέρας)
Το 2001 άφησε την Τυνησία και τη Σφαξιέν για το Αμστερνταμ και τον Αγιαξ, όπου πέρασε πέντε χρόνια. Ενας εκρηκτικός δεξιός μπακ, που πήρε μεταγραφή στη Σίτι έπειτα από μια πενταετία στην Ολλανδία. Στην Premier League όμως δεν θα πείσει, θα παίξει 20 ματς και θα φύγει για την Αραβία και την Αλ Χιλάλ. Σε ηλικία 31 ετών θα αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ζντένεκ Γκριγκέρα (38, Τέλος καριέρας)
Τέσσερα χρόνια στην άμυνα του Αγιαξ ήταν αρκετά για να... πείσουν τη Γιουβέντους να τον αποκτήσει, μιας και το 2007 ως... ελεύθερος βρέθηκε στο Τορίνο. Μια τετραετία θα μείνει στο Τορίνο κι επόμενος σταθμός του η Premier League και η Φούλαμ. Δεν έπεισε όμως ποτέ και το 2012 αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Πάντως, το κοντέρ στην εθνική Τσεχίας έφτασε τις 114 συμμετοχές.

Τόμας Βερμάελεν (33, Μπαρτσελόνα)
Στα 20 του χρόνια βρέθηκε στ' αστέρια με τον Αγιαξ κι έζησε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εξι χρόνια αργότερα έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, μιας και η Αρσεναλ δαπάνησε 10 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από τον Αίαντα. Μια πενταετία έμεινε στο Λονδίνο, η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε, αλλά τα προβλήματα τραυματισμού ήταν πολλά, πάρα πολλά... Χαρακτηριστικό είναι πως έχει μόλις 33 επίσημα ματς με τους Καταλανούς, ενώ τη σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε ως δανεικός στη Ρόμα.

Ούρμπι Εμανουέλσον (32, Ουτρέχτη)
Ακόμα και τώρα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέση παίζει... Αριστερό μπακ; Αριστερό χαφ ή εξτρέμ. Στον Αγιαξ πάντως δε βρήκε ποτέ τη θέση του... Μίλαν, Αταλάντα, Βερόνα, Σέφιλντ, ενώ από τα 31 του χρόνια ο γεννημένος στο Αμστερνταμ αγωνίζεται στην Ουτρέχτη!

Γουέσλι Σνάιντερ (34, Αλ Γκαράφα)
Ρεκόρ μεταγραφής το 2007 για τον Αγιαξ, μιας και παραχώρησε τον Σνάιντερ στη Ρεάλ έναντι 27 εκατ. ευρώ. Στη Βασίλισσα έμεινε μια διετία, αλλά το 2009 δε δέχτηκε την πρόκληση να μείνει μαζί με τα αστέρια και προτίμησε τα εκατομμύρια της Ιντερ. Με τους «νερατζούρι» κέρδισε το τρεμπλ το 2010, ωστόσο από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα η καριέρα του πήρε τα κάτω της... Περίπου μια τετραετία στη Γαλατά, Νις και για τα... ένσημα στο Κατάρ και την Αλ Γκαράφα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Wesley Sneijder al gharafa

Χέντβιγκες Μαντούρο (33, σταμάτησε): Τον χειμώνα του 2008 ο Ρόναλντ Κούμαν είχε πάρει τον τωρινό βοηθό της Εθνικής Ολλανδίας στην ομάδα της Βαλένθια. Από τη Βαλένθια βρέθηκε στην Σεβίλλη σε μία περίοδο όπου η καριέρα του είχε πτωτική πορεία. Ακολούθησαν ο ΠΑΟΚ, η Χρόνινγκεν και η Ομόνοια για να τελειώσει την ποδοσφαιρική του πορεία το 2018.

Όλαφ Λίντενμπεργκ (44, σταμάτησε): Από την στιγμή που ο Μάρτιν Φαν Γκέελ έκανε την αλλαγή ποδοσφαιρικής... στέγης από την ΑΖ στον Άγιαξ είναι σαφές πως ο Όλαφ Λιντενμπεργκ πρέπει να κάνει την ίδια... μετάβαση ως ο νέος τεχνικός διευθυντής του συλλόγου του Άμστερνταμ. Είναι ο άνθρωπος που μετά από δύο χρονιές στον Άγιαξ έπαιξε μία σεζόν στην Σπάρτα και μετά... εξαφανίστηκε για να μετάσχει στην πρώτη Ερασιτεχνική κατηγορία.

Στίβεν Πιενάαρ (36, σταμάτησε): Ο Νοτιοαφρικανός έφυγε από τη Ντόρτμουντ το 2006, που έπαιξε μόλις μία σεζόν. Περισσότερο σαν... σπίτι του ένιωθε την Αγγλία. Εκτός από δύο χρονιές στην Έβερτον αγωνίστηκε και στην Τότεναμ και την Σάντερλαρντ. Έκλεισε την καριέρα του στην χώρα του το 2017 στην ομάδα της Μπίντβεστ Βιτς.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναστασίου gazzetta

Γιάννης Αναστασίου (45, σταμάτησε): Στις δύο σεζόν του στον Άγιαξ ο Έλληνας άσος δεν έπιασε τις επιδόσεις που είχε στη Ρόντα. Έτσι κανείς δεν εξεπλάγη που πήγε στην Σπάρτα το 2006. Μετά από έναν χρόνο πήγε και έκλεισε την καριέρα του στην FC Όμνιγουορλντ. Εκπλήρωσε τις προπονητικές του φιλοδοξίες, δουλεύοντας σε Παναθηναϊκό, Ρόντα και Κόρτραϊκ, ενώ τη δεδομένη στιγμή κοουτσάρει την Ομόνοια.


Νάιτζελ Ντε Γιονγκ (33, Αλ Αχλί): Ερχόμενος ως επιλογή από τον πάγκο είχε δώσει δύο γκολ στον Άγιαξ στο Champions League. Στον 2ο γύρο ο Ντε Γιονγκ είχε παίξει εναντίον της Ίντερ. Ο σκληροτράχηλος χαφ τον χειμώνα του 2006 πουλήθηκε στο Αμβούργο με 3.6 εκατ. ευρώ. Επειτα από τέσσερα χρόνια στη Σίτι και ισάριθμα στη Μίλαν ο Ντε Γιονγκ με πέρασμα από LA Galaxy, Γαλατά και Μάιντς είναι στην Αλ Αχλί κι απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από το ολλανδικό ποδόσφαιρο.

Μάρκους Ρόζενμπεργκ (36, Μάλμε): Αλήθεια παίζει ακόμα ποδόσφαιρο; Στον Άγιαξ περίμεναν τον Ρόζενμπεργκ να τους βγει ως μία μεταγραφή αλά Ιμπραϊμοβιτς, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Μετά τη Βέρντερ Βρέμης ο Σουηδός έπαιξε στη Ρασίνγκ Σανταντέρ, στη Γουέστ Μπρομ και μετά γύρισε στην γενέτειρά του το 2014. Με τη Μάλμε συνεχίζει να δίνει μάχες, έχει κατακτήσει τίτλους κι έχει αγωνιστεί στο Champions League.

 

Τελευταία Νέα