Οι «Κύριοι» από τη Γαλλία

Οι «Κύριοι» από τη Γαλλία

Οι «Κύριοι» από τη Γαλλία

bet365

Ο Αντριέν Ραμπιό πήγε στο Τορίνο για να συνεχίσει την παράδοση των Γάλλων ποδοσφαιριστών στη Γιουβέντους, καθώς ουκ ολίγοι συμπατριώτες του έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη «Μεγάλη Κυρία». Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τα κορυφαία ονόματα του παρελθόντος.

Μισέλ Πλατινί
Άργησε να παίξει ποδόσφαιρο εκτός Γαλλίας και το έκανε στα 27 του για λογαριασμό της Γιουβέντους, το 1982. Στη «Μεγάλη Κυρία» ο Πλατινί γιγαντώθηκε ποδοσφαιρικά, κατακτώντας τα πάντα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Τρεις συνεχόμενες φορές τη «Χρυσή Μπαλα», πρωταθλήματα, κύπελλα και ευρωπαϊκά τρόπαια. Το 1984 σήκωσε το κύπελλο κυπελλούχων και ένα χρόνο μετά το κύπελλο πρωταθλητριών, στο «ματωμένο» τελικό του Χέιζελ, όπου ο ίδιος πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Ως ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, το 1987, ο Γάλλος «κρέμασε» τα παπούτσια του.

Ντιντιέ Ντεσάμπ
Μόλις στα 25 του, το 1993, σήκωσε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, ως αρχηγός της Μαρσέιγ. Ένα χρόνο μετά, ο Γάλλος αμυντικός μέσος μετακόμισε στο Τορίνο, για λογαριασμό της Γιουβέντους. Με τη «Μεγάλη Κυρία» κατέκτησε ένα ακόμη Τσάμπιονς Λιγκ (1996) και αγωνίστηκε σε δύο ακόμη τελικούς (1997, 1998). Μετά από μια πενταετία στην Ιταλία, ο Ντεσάμπ αποχώρησε το 1999, με προορισμό την Αγγλία και την Τσέλσι.

Ζινεντίν Ζιντάν
Το πρώτο βήμα του σπουδαίου Γάλλου μακριά από την πατρίδα του ήταν στη Γιουβέντους, το 1996. Ο «Ζιζού» πήγε στο Τορίνο σε ηλικία 24 ετών έμεινε για πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, ενώ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ιταλίας και αγωνίστηκε σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1998 κατέκτησε και τη «Χρυσή Μπάλα», όμως αυτή η διάκριση ήρθε περισσότερο, λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου είχε οδηγήσει τη Γαλλία στο τρόπαιο. Το 2001 αποχώρησε για τη Ρεάλ Μαδρίτης με μεταγραφή-ρεκόρ για την εποχή.

Νταβίντ Τρεζεγκέ
Ο Γάλλος που αγωνίστηκε τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στη Γιουβέντους και φυσικά έχει τις περισσότερες συμμετοχές (320) από όλους τους συμπατριώτες του. Μετά από μια πενταετία στη Μονακό, ο Τρεζεγκέ πήγε το 2000 στο Τορίνο και... ρίζωσε. Έμεινε για δέκα χρόνια και με τα 171 τέρματα που σημείωσε έγινε ο τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών της «Μεγάλης Κυρίας». Ο Γάλλος φορ δεν αποχώρησε από την ομάδα ακόμα και όταν εκείνη υποβιβάστηκε στη Serie B το 2006 και επέστρεψε μαζί της στα μεγάλα σαλόνια.

Λιλιάν Τουράμ
Ο Γάλλος αμυντικός ήταν μέλος της σπουδαίας Πάρμα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με συμπαίκτες τους Μπουφόν, Καναβάρο, Βερόν, Κρέσπο και άλλους. Το 2001, ο Τουράμ πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους (μαζί με τον Μπουφόν) και φόρεσε τη φανέλα της για μία πενταετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ιταλίας, όμως τα δύο τελευταία (2005, 2006) αφαιρέθηκαν μετά την εμπλοκή της ομάδας στο σκάνδαλο “Calciopolis”. Το 2006 η «Μεγάλη Κυρία» υποβιβάστηκε και ο Τουράμ μετακινήθηκε στην Μπαρτσελόνα.

Πατρίς Εβρά
Μετά από μία μεγαλειώδη καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε τα πάντα, ο Γάλλος αριστερός μπακ αποχώρησε από το Ολντ Τράφορντ το 2014, σε ηλικία 33 ετών. Ελάχιστοι πίστευαν ότι στη συγκεκριμένη ηλικία θα μπορούσε να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο, όμως ο Εβρά διέψευσε τους πάντες. Υπέγραψε στη Γιουβέντους και για δύο σεζόν ήταν στις βασικές επιλογές για το αριστερό άκρο της άμυνας. Κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα και τον Ιανουάριο του 2017 επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Μαρσέιγ.

Πολ Πογκμπά
Ο τελευταίος σπουδαίος Γάλλος άσος, που αγωνίστηκε στο παρελθόν στη Γιουβέντους. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν εκτίμησε σωστά τις ικανότητες του Πογκμπά και το 2012 τον άφησε να φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Γιουβέντους δεν έχασε την ευκαιρία να «αρπάξει» τον 19χρονο – τότε – μέσο, που εξελίχθηκε στον ηγέτη της στη μεσαία γραμμή. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Πογκμπά εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως στη θέση του, ενώ κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα με τη «Μεγάλη Κυρία». Το 2016, η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να διορθώσει το προ τετραετίας λάθος της, όμως χρειάστηκε να καταβάλλει 105 εκατομμύρια ευρώ.

Υ.Γ. Δύο ακόμη σπουδαίοι Γάλλοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Γιουβέντους ήταν ο Νικολά Ανελκά και ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ωστόσο και οι δύο αγωνίστηκαν μόλις μία σεζόν στο Τορίνο και δεν άφησαν το στίγμα τους στη «Μεγάλη Κυρία».

 

Τελευταία Νέα