Τσάμπιονς Λιγκ: Φιναλίστ από την ίδια χώρα

Gazzetta team
Τσάμπιονς Λιγκ: Φιναλίστ από την ίδια χώρα

bet365

Για έβδομη φορά στην ιστορία δύο ομάδες από την ίδια χώρα διεκδικούν στον τελικό το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους έξι προηγούμενους «εμφυλίους» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

2000: Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0
Ο πρώτος τελικός στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών, ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια χώρα. Η Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ είχε τρελάνει κόσμο με την πορεία της, φτάνοντας για πρώτη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, στο Σταντ Ντε Φρανς, η εμπειρία της Ρεάλ Μαδρίτης στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις «νυχτερίδες». Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε νίκησε με 3-0 (Μοριέντες, ΜακΜάναμαν, Ραούλ) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για όγδοη φορά στην ιστορία της.

2003: Μίλαν – Γιουβέντους 0-0 (3-2 πεν.)
Μόνο σε τελικούς κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είχαν αναμετρηθεί μέχρι τότε ομάδες από την Ιταλία. Στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ, Μίλαν και Γιουβέντους διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε ένα παιχνίδι κακό από πλευράς θεάματος, αλλά με μεγάλο σασπένς. Μετά τη λευκή ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ντίντα ήταν ο ήρωας της Μίλαν, ενώ ο Σεφτσένκο σκόραρε στην τελευταία εκτέλεση για την ομάδα του, χαρίζοντας στους «ροσονέρι» το έκτο τρόπαιο στην ιστορία τους.

2008: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.)
Έντεκα χρόνια πριν τη φετινή αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Τότεναμ στον τελικό, αγγλικός «εμφύλιος» είχε γίνει στο Λουζνίκι της Μόσχας, το 2008. Κριστιάνο Ρονάλντο και Φρανκ Λάμπαρντ ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν το 1-1 στο 90λεπτο. Τίποτα δεν άλλαξε στην παράταση, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι. Τέρι και Ανελκά ήταν οι δύο μοιραίοι για την Τσέλσι, με τη Γιουνάιτεντ να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία της.

2013: Μπάγερν Μονάχου – Ντόρτμουντ 2-1
Η πρώτη φορά που ο νυν προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, βρέθηκε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν και πάλι σε «εμφύλιο», αυτή τη φορά γερμανικό. Τότε, ως τεχνικός της Ντόρτμουντ, γνώρισε την ήττα από την Μπάγερν, στο Γουέμπλεϊ. Οι δύο ομάδες ήταν στο 1-1 (Μάντζουκιτς, Γκουντογκάν) μέχρι το 89’, όταν ο Άριεν Ρόμπεν διαμόρφωσε το 2-1 και χάρισε στους Βαυαρούς το πέμπτο τρόπαιο στην ιστορία τους.

2014: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (παρ.)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε «εμφύλιος» σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Και μάλιστα δεν αφορούσε μόνο τη χώρα (Ισπανία), αφού ήταν η πρώτη φορά που συγκρούονταν δύο ομάδες από την ίδια πόλη (Μαδρίτη). Η Ατλέτικο κρατούσε τη νίκη μέχρι τις καθυστερήσεις, όμως ο Σέρχιο Ράμος έδωσε το φιλί ζωής στη Ρεάλ, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στο έξτρα 30λεπτο, η «βασίλισσα» κυριάρχησε ολοκληρωτικά και με τα γκολ των Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο έφτασε στο εντυπωσιακό 4-1.

2016: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (5-3 πεν.)
Δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στη Λισαβόνα, οι δύο σύλλογοι της Μαδρίτης αναμετρήθηκαν ξανά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά στο Μιλάνο. Το σκορ των δύο ομάδων ήταν ξανά το ίδιο στο 90λεπτο (1-1), όμως αυτή τη φορά οι διαφορές τους λύθηκαν στα πέναλτι. Ο Χουανφράν δε βρήκε δίχτυα στην τέταρτη εκτέλεση της Ατλέτικο, ο Ρονάλντο σκόραρε στη συνέχεια για τη Ρεάλ και της χάρισε το ενδέκατο τρόπαιο στην ιστορία της.

 

Τελευταία Νέα