5 Μαΐου 2002: Η Ιντερ και οι άλλοι

Gazzetta team
5 Μαΐου 2002: Η Ιντερ και οι άλλοι

bet365

Σαν σήμερα πριν 17 χρόνια οι Νερατζούρι πόνεσαν όσο ποτέ για την απώλεια του τίτλου, αλλά το ίδιο συναίσθημα έχουν ζήσει κι άλλοι.

Από το 2002 το να μιλάς για την "5η Μαΐου" στο ποδόσφαιρο σημαίνει ότι αναφέρεσαι σε μία οδυνηρή... πλάκα. Εκείνη την ημέρα στο Olimpico της Ρώμης οι Νερατζούρι του Κούπερ ήταν σίγουροι για τη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου. Αλλά η Λάτσιο του Τζακερόνι, ήδη εκτός θέσεων Champions League και με τους οπαδούς αδελφοποιημένους με αυτούς της Ιντερ και ανήσυχους για κάποια ενδεχόμενη επιτυχία της Ρόμα, δεν έκανε χάρες: Το ματς τελείωσε 4-2 με γκολ των Βιέρι και Ντι Μπιάτζιο για την Ιντερ και από δύο των Πομπόρσκι και Σιμεόνε για την Λάτσιο. Τελικά αυτή που πανηγύρισε ήταν η Γιουβέντους, η οποία είχε ζήσει όμως στο παρελθόν τη δική της "5η Μαΐου", όπως και πολλές άλλες μεγάλες του Calcio και όχι μόνο...

1 Ιουνίου 1967: Μάντοβα-Ιντερ 1-0 με την γκάφα του Σάρτι
Ας μην παρεξηγηθούν οι οπαδοί της Ιντερ επειδή αρχίζουμε από άλλη μια... πατάτα της ομάδας τους, η επιλογή είναι απλά χρονολογική. Η δοξασμένη ομάδα του Ερέρα έπαιζε για το scudetto στη Μάντοβα κόντρα σε μια ομάδα που είχε ήδη σωθεί. Η νίκη μοιάζει πραγματικά κάτι εύκολο, παρά το γεγονός ότι οι Νερατζούρι προέρχονταν από την ήττα κόντρα στη Σέλτικ στο κύπελλο Πρωταθλητριών, αποτέλεσμα που σίγουρα δεν βοήθησε ψυχολογικά. Η Γιουβέντους είναι στο -1 αλλά η Μάντοβα δεν έχει κανένα κίνητρο. Παρ' όλα αυτά, στο 49' ο Ντι Τζάκομο σεντράρει χωρίς να περιμένει βασικά κάτι και ο Σάρτι, ένας σπουδαίος τερματοφύλακας, χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Θα λήξει έτσι, 1-0, το scudetto θα πάει στους Μπιανκονέρι και ο Σάρτι θα ρίχνει κεφαλιές στο δοκάρι από την απόγνωση του.

20 Μαΐου 1973: Η Μοιραία Βερόνα της Μίλαν

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1972-73: Η Μίλαν των Νερέο Ρόκο και Τζάνι Ριβέρα πάει στο Bentegodi πεπεισμένη ότι θα πάρει τη νίκη που θα σημάνει το 10ο πρωτάθλημα, το πρώτο αστέρι, κόντρα σε μια Βερόνα που έχει ήδη σωθεί. Ο μόνος αντίπαλος είναι η κούραση μετά τον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στη Λιντς στη Θεσσαλονίκη. Ενας αντίπαλος πιο δυνατός από ό,τι υπολόγιζαν οι Ροσονέρι, οι οποίοι είναι πίσω με 3-0 μετά τα πρώτα 25 λεπτά. Και τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν, το ματς θα λήξει με ένα βαρύ 5-3. Ο τίτλος πάει στη Γιουβέντους, η οποία με ένα γκολ του Κουκουρέντου νικούσε την Ρόμα στο Olimpico.

20 Απριλίου 1986: Ρόμα-Λέτσε 2-3, το ματς των υποψιών

Αλλο ένα ματς που έμεινε στην ιστορία και για τις πολλές υποψίες που ακολούθησαν ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Η Ρόμα του Ερικσον αντιμετωπίζει στο Olimpico την Λέτσε που έχει ήδη υποβιβαστεί. Οι Τζαλορόσι έχουν πιάσει στην κορυφή της βαθμολογίας μια Γιουβέντους κουρασμένη, η οποία εκείνη την ημέρα, προτελευταία αγωνιστική, πρέπει να υποδεχθεί την Μίλαν. Στις τάξεις της Ρόμα υπάρχει κλίμα φιέστας, ακόμη και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με την Λέτσε μπροστά με 2-1. Η ομάδα του Φασέτι, όμως, δεν σταμάτησε: Στο 3-1 πάγωσαν όλοι. Το γκολ του Προύτσο στο 82' δεν αρκούσε, έληξε 2-3 για την Λέτσε, την ίδια ώρα που οι Μπιανκονέρι νικούσαν την Μίλαν με το γκολ του Λάουντρουπ. Στην τελευταία αγωνιστική η Ρόμα έχασε και στο Κόμο, ενώ η Γιούβε νίκησε στο Λέτσε. Οσο για τις φήμες; Λένε για στοιχήματα στο "2" στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου του Ρόμα-Λέτσε, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα.

22 Απριλίου 1990: Μοιραία Βερόνα, πράξη 2η

Η Μοιραία Βερόνα, με έναν εντυπωσιακό τρόπο, επαναλαμβάνεται 17 χρόνια μετά, το 1990, όταν η Μίλαν του Σάκι στην προτελευταία αγωνιστική ψάχνει τη νίκη που θα τη φέρει αγκαλιά με τον τίτλο, αφού η Νάπολι ήταν στο -1. Κι αυτή τη φορά όμως, στο Bentegodi τελείωσε άσχημα. Σκοράρει ο Σιμόνε, ισοφαρίζει ο Σοτομαγιόρ και οι Ροσονέρι τρελαίνονται: Οι Ράικαρντ και Φαν Μπάστεν θα αποβληθούν και στο 89' έρχεται η "τραγωδία" με το γκολ του Πελεγκρίνι, συν ακόμη μία κόκκινη, αυτή τη φορά στον Κοστακούρτα. Εληξε 2-1, ενώ η Νάπολι νικούσε στην Μπολόνια και στην επόμενη, τελευταία, αγωνιστική κατακτούσε τον τίτλο.

14 Μαΐου 2000: Η πλημμύρα της Περούτζια συντρίβει τη Γιούβε

Είναι η "5η Μαΐου" της Γιουβέντους. Στο Renato Curi οι Μπιανκονέρι αντιμετωπίζουν την Περούτζια που έχει ήδη σωθεί και είναι στο +2 από την Λάτσιο που υποδέχεται την Ρετζίνα. Η ομάδα του Αντσελότι όμως, πολύ νευρική, δεν σκοράρει και στο ημίχρονο, ενώ φτάνουν τα νέα για τα γκολ των Λατσιάλι στο Olimpico, ο διαιτητής Κολίνα αποφασίζει να διακόψει το ματς λόγω μιας απρόβλεπτης και πολύ δυνατής πλημμύρας που κάνει αδύνατο το να γίνει ματς. Το ματς ξαναρχίζει αφού έχει περάσει περισσότερη από μία ώρα και τέσσερα λεπτά μετά γίνεται το αδιανόητο, με τον Καλόρι να στέλνει με το δεξί την μπάλα στα δίχτυα του Φαν Ντερ Σαρ. Οι τιφόζι των Λατσιάλι περιμένουν στο Olimpico το τέλος του αγώνα στην Περούτζια, με την ομάδα τους να έχει επικρατήσει με 3-0. Οι Μπιανκονέρι προσπαθούν με κάθε τρόπο, αλλά το γκολ δεν έρχεται. Ούτε το scudetto.

ΠΗΓΗ: Gazzetta dello Sport

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα