Ανατροπές μετά από εντός έδρας ήττα (vids)

Ανατροπές μετά από εντός έδρας ήττα (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις πέντε περιπτώσεις στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα που ηττήθηκε στο γήπεδό της στο πρώτο παιχνίδι, κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον εκτός έδρας επαναληπτικό.

Το δεύτερο πιάτο της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ αρχίζει και ήδη κάποιες ομάδες έχουν αποκτήσει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά. Οι λόγος για τις τρεις ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι) που πήραν εκτός έδρας νίκες στα πρώτα ματς. Αντίθετα, οι αντίπαλοί τους (Άγιαξ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σάλκε) έχουν μπροστά τους ένα βουνό, ώστε να πάρουν εκείνοι την πρόκριση. Στο παρελθόν, μόλις σε πέντε περιπτώσεις στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, η ομάδα που ηττήθηκε στην έδρα της στο πρώτο παιχνίδι, έκανε την ανατροπή στον επαναληπτικό και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

1955-56: Μίλαν – Σαάρμπρικεν 3-4/4-1
Ως εκπρόσωπος του κρατιδίου Σαάρλαντ, η Σαάρμπρικεν πήγε να κάνει την έκπληξη στην πρώτη σεζόν του νεοσύστατου κυπέλλου πρωταθλητριών. Ωστόσο, η νίκη της με 3-4 στο Σαν Σίρο δεν είχε συνέχεια, αφού στον επαναληπτικό η Μίλαν επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και με το εντυπωσιακό 1-4 πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

1968-69: Άγιαξ – Μπενφίκα 1-3/3-1 (3-0)
Ο «Αίαντας» είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, πριν την κατάκτηση τριών σερί κυπέλλων πρωταθλητριών. Παρά την ήττα με 1-3 στο Άμστερνταμ από την Μπενφίκα, η παρέα του Κρόιφ πήγε στη Λισαβόνα και προηγήθηκε με 0-3 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Η μείωση του σκορ από τους «αετούς» σε 1-3 οδήγησε το ζευγάρι σε τρίτη αναμέτρηση, αφού τότε δεν είχε θεσπιστεί ακόμα η παράταση στον επαναληπτικό. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν σε ουδέτερο γήπεδο στο Παρίσι, δύο εβδομάδες μετά, με τον Άγιαξ να επικρατεί με 3-0 και να προκρίνεται στα ημιτελικά.

1979-80: Νότιγχαμ Φόρεστ – Δυναμό Βερολίνου 0-1/3-1
Εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η αγγλική ομάδα, όμως στον πρώτο προημιτελικό, απέναντι στους Ανατολικογερμανούς υπέστη ήττα-σοκ με 0-1 στο γήπεδό της. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, η Νότιγχαμ πήγε στο Βερολίνο και απέδειξε ποια ήταν η καλύτερη ομάδα. Προηγήθηκε της Δυναμό με 0-3 στο ημίχρονο, καθαρίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση. Το τελικό 1-3 έδωσε στην ομάδα του Μπράιαν Κλαφ το εισιτήριο για τα ημιτελικά, πριν στη συνέχεια κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά.

1995-96: Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1/3-0
Η κούρσα του Γιώργου Δώνη και το πλασέ του Κριστόφ Βαζέχα «πάγωσαν» το Άμστερνταμ στις 3 Απριλίου του 1996, με το όνειρο της πρόκρισης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να κρατά για δύο εβδομάδες στον Παναθηναϊκό. Στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Άγιαξ έδειξε από νωρίς πως ήταν αποφασισμένος για την ανατροπή. Ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με τον Λιτμάνεν μόλις στο 3’, για να ακολουθήσουν δύο ακόμη τέρματα στην επανάληψη (Λιτμάνεν, Βόουτερ) για τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ, που με το τελικό 0-3 άφησαν την ελληνική ομάδα εκτός τελικού.

2010-11: Ίντερ – Μπάγερν Μονάχου 0-1/3-2
Το διπλό των Βαυαρών στο Μιλάνο με ένα γκολ του Γκόμεζ στο 90ο λεπτό τους έδωσε τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης. Στο επαναληπτικό του Μονάχου, η Ίντερ ισοφάρισε νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα με τον Ετό, όμως τα δύο γκολ της Μπάγερν με τους Γκόμεζ και Μίλερ έφεραν και πάλι σε θέση ισχύος τους Γερμανούς. Ωστόσο, στην επανάληψη οι «νερατζούρι» έφεραν τα πάνω-κάτω και αφού ισοφάρισαν με τον Σνάιντερ, δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα διαμόρφωσαν το τελικό 2-3 με τον Πάντεφ, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά, χάρις στα εκτός έδρας γκολ.

 

Τελευταία Νέα