Χουάν Κιντέρο: «Ο Βασιλιάς της Μαδρίτης» (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Χουάν Κιντέρο: «Ο Βασιλιάς της Μαδρίτης» (pics & vid)

bet365

Ήρθε από τον πάγκο, άλλαξε την ιστορία του τελικού του Copa Libertadores δικαιώνοντας στο απόλυτο τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Ο Χουάν Φερνάντο Κιντέρο είναι ο νέος «βασιλιάς» της Ρίβερ Πλέιτ.

Η απουσία του Σάντε Μπόρε, αλλά και ο τραυματισμός του Σκόκο αναγκάζουν τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο να αλλάξει τα πλάνα του για τον καταρτισμό της ενδεκάδας για τον δεύτερο τελικό με την Μπόκα. Οι πέντε πίσω γίνονται τέσσερις και παρά το γεγονός πως το κέντρο της έχει υπεραριθμία με 5 εναντίον τριών, ο Σελότο το καταλαβαίνει και με τα εξτρέμ της ψηλά να πιέζουν τα δύο μπακ έχει ως αποτέλεσμα η Ρίβερ Πλέιτ να είναι ακίνδυνη και αποκομμένη.

Το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Γκαγιάρδο το καταλαβαίνει και ξέρει καλά ότι κάτι πρέπει να κάνει για να μην τελειώσει ο τελικός πριν την ώρα του. Ο αρχηγός της ομάδας, Λεονάρντο Πόντσιο είναι φανερά εκτός ρυθμού και αυτό έχει επίπτωση στην ομάδα.

Στο 59ο λεπτό ο Μπισκάι (ο Γκαγιάρδο ως τιμωρημένος παρακολουθούσε από τις εξέδρες) δίνει εντολή στον Κιντέρος να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Και ο Κολομβιανός θα είναι αυτός που θα δώσει το σύνθημα για την αντεπίθεση. Ο Πέρες οπισθοχωρεί σε θέση αμυντικού χαφ και ο Κιντέρο πάει δεξιά ελευθερώνοντας τον Νάτσο Φερνάντες με την Ρίβερ να δείχνει γιατί είναι η καλύτερη ομάδα στην Λατινική Αμερική.

Η Μπόκα χάνει τα αυγά και τα πασχάλια, και ο Κολομβιανός αποφασίζει να λάμψει και να δώσει την καλύτερη ποδοσφαιρική του παράσταση με ένα τρομερό γκολ για το 2-1 δικαιώνοντας στο απόλυτο τον άνθρωπο που τον έβγαλε ξανά στον αφρό και του έφτιαξε ξανά την καριέρα. Και αυτό γιατί τα πράγματα για τον 25χρονο άσο μόνο ρόδινα δεν ήταν στην καριέρα του, ακόμα και στη νυν ομάδα του.

«Θα πρέπει να μάθει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής με φυσικό ταλέντο που θα πρέπει να μάθει να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους. Το να αγωνίζεσαι στην Ρίβερ σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις αυτό τον τρόπο παιχνιδιού. Αν το μάθει θα είναι καθοριστικός στο παιχνίδι μας», δήλωνε τον Απρίλιο ο Γκαγιάρδο.

Οκτώ μήνες μετά ο Κιντέρο παραμένει η πρώτη εναλλακτική λύση, αλλά ο ίδιος ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει τον προπονητή του για κάτι. «Ο Γκαγιάρδο είναι ένας προπονητής που ζητάει πολλά από σένα και καταφέρνει να σου βγάλει τον καλύτερο εαυτό. Είμαι τόσο ευγνώμων που βρέθηκε στον δρόμο μου και κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία μου», τόνιζε ο ίδιος. Νοοτροπία, αυτή η μαγική λέξη.

Αυτή που παραλίγο να του καταστρέψει την καριέρα όταν μετακομίζει στην Πόρτο. Προερχόμενος από ένα τρομερό Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20 το 2013 με την Κολομβία, και με τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του ως ο επόμενος Χάμες Ροντρίγκες αρχίζει και παραστρατίζει. Υπεροπτική συμπεριφορά, αρχίζει να το παίζει βεντέτα. Προπόνηση μηδέν με μη ποδοσφαιρικά πράγματα να κυριαρχούν στην ζωή του, και την μπάλα να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Στο Οπόρτο όμως αυτά δεν περνάνε. Από ενδεκαδάτος αρχίζει και παρακολουθεί τα ματς των «δράκων» από τις εξέδρες. Σιγά σιγά χάνει την εμπιστοσύνη των προπονητών του και πλέον δεν υπολογίζεται. Ακολουθεί ο δανεισμός στην Ρεν, μια τεράστια αποτυχία με τον ίδιο να μην καταφέρνει να προσαρμοστεί ποτέ στην κρύα Βρετάνη. Επιστροφή στην Πόρτο η οποία όμως δεν θέλει να τον βλέπει μπροστά της. Κάπου εκεί εμφανίζεται η Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και ο ίδιος παίρνει την απόφαση να γυρίσει στην πατρίδα του σε μια προσπάθεια να βάλει ξανά στον ίσιο δρόμο την καριέρα του και να θυμίσει τον παίκτη που το 2014 ομάδες σφάζονταν στα πόδια του.

Με την Ιντεπεντιέντε εντυπωσιάζει και κάπου εκεί εμφανίζεται η Ρίβερ και ο Γκαγιάρδο. Ο «Muneco» θεωρεί ότι μπορεί να βάλει σε καλούπι τον Κιντέρο και πιέζει τον Ροδόλφο Ντ' Ονόφριο να τον φέρει στο «Monumental». Η Πόρτο τον παραχωρεί ευχαρίστως και μετά το πρώτο διάστημα προσαρμογής αρχίζει και δικαιώνει τον προπονητή του. Το αριστερό του πόδι φαρμακερό είτε για να βγάλει κάποιες από τις μαγικές του πάσες, είτε για να εκτελέσει. Η Ρίβερ αποφασίζει ότι ο παίκτης θα πρέπει να γίνει μόνιμος κι έχει πάρει την απόφαση να κάνει χρήση της ρήτρας. Με τις αποχωρήσεις των Παλάσιος (Ρεάλ Μαδρίτη) και Μαρτίνες (MLS) ο Κιντέρο έχει την ευκαιρία να πάρει επιτέλους φανέλα βασικού. Το αν το αξίζει το έδειξε καλά στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» καταστρέφοντας την Μπόκα και στέλνοντας κατά πάσα πιθανότητα στο ταμείο ανεργίας τον Γκιγιέρμο Μπάρος Σελότο.

Αυτό που απομένει είναι να αποκτήσει διάρκεια στο παιχνίδι του και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της επόμενης σπουδαίας ομάδας που θα φτιάξει ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Το αν θα τα καταφέρει είναι αποκλειστικά στο χέρι του, αλλά και να μην τα καταφέρει ουδόλως θα στεναχωρήσει τους οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ, αφού γι αυτούς θα είναι για πάντα ο «Βασιλιάς της Μαδρίτης».

 

Τελευταία Νέα