Η χρονιά των Βάσκων! (vids)

Gazzetta team
Η χρονιά των Βάσκων! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει την... εξαιρετική φετινή πορεία της ποδοσφαιρικής και μπασκετικής Μπιλμπάο, οι οποίες έχουν προκαλέσει... φρενίτιδα στους Βάσκους και έχουν εντυπωσιάσει όλη την Ευρώπη!

H Xώρα των Βάσκων περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια κατοίκους. Οι αυτονομιστικές τάσεις της Βασκονίας, καθώς και η ιδιαιτερότητα του «καμαριού» της, της Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία παίρνει στην ομάδα μόνο Βάσκους, έχει κυνηγήθει από το καθεστώς του Φράνκο και μέχρι πρόσφατα αρνούταν πεισματικά να βάλει χορηγία στη φανέλα, προκαλούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μία συμπάθεια από τους εκτός ισπανίας. Φέτος, το Μπιλμπάο ζει μεγάλες αθλητικές στιγμές! Φοράει τα γιορτινά του για τις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, οι οποίες εντυπωσιάζουν και πραγματοποιούν εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη!

Βγήκε Ευρώπη, άλλαξε σελίδα
H περσινή χρονιά ξεκίνησε για τους... ποδοσφαρικούς Βάσκους με την πρόθεση να «χτίσουν» πάνω στα ταλέντα που ήδη είχαν αρχίσει να δείχνουν τι αξίζουν. Ήδη από το 2010, οι Χάβι Μαρτίνες, Μάρκελ Σουσαέτα και ο Όσκαρ ντε Μάρκος είχαν δείξει ότι με τη σωστή διαχείριση, μπορούν να αποτελέσουν τη μελλοντική βάση του συλλόγου. Παράλληλα, ο 16χρονος τότε Μουνιαΐν σταδιακά έπαιρνε τις ευκαιρίες του και ο Φερνάντο Γιορέντε καθιερωνόταν στην κορυφή της επίθεσης. Ήταν η στιγμή που η Μπιλμπάο έπρεπε να αλλάξει σελίδα, αφού το σύμβολο Χοσέμπα Ετσεμπερία και ο αρχηγός Φρανσίσκο Γέστε αποτελούσαν παρελθόν. Την περίοδο 2010-11 με τον Χοακίν Καπαρός στον πάγκο ήδη από το 2008 και χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο στόχος ήταν ξεκάθαρος από το ξεκίνημα. Η έξοδος στην Ευρώπη και το «δέσιμο» της ομάδας. Η εικόνα που παρουσίαζε σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν ήταν σαν τη φετινή.

Ο Γιορέντε, κυρίως στα πρώτα ματς έβρισκε δίχτυα, αλλά η Αθλέτικ δεν είχε συνέχεια στην απόδοσή της και έξω από τον Σαν Μαμές, έδειχνε να χάνει σημαντικό μέρος από τη δύναμή της. Η νίκη στο ντέρμπι των Βάσκων επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν αρκετή για να της χαρίσει την έξοδο στην Ευρώπη, παρά την ήττα την τελευταία αγωνιστική από την Οσασούνα. Στην τριπλή ισοβαθμία με Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης, τερμάτισε πάνω από τους Μαδριλένους, τους οποίους είχε κερδίσει στο «Βιθέντε Καλντερόν» και κάτω από τους Σεβιγιάνους, κερδίζοντας την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.

Το 2-0 με την Ατλέτικο Μαδρίτης

Πριν ακόμα τελειώσει το πρωτάθλημα, είχε ήδη κλείσει τον διεθνή με την Εθνική U 21 Αντέρ Ερέρα από την Σαραγόσα. Ο Γιον Αουρτενέτσε είχε τραβήξει την προσοχή του Καπαρός, ο οποίος του έδωσε ευκαιρίες στο αριστερό άκρο της άμυνας, αν και ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ο Ίκερ Μουνιαΐν είχε ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στον σύνθετο ρόλο του αριστερού εξτρέμ με περισσότερο σύνθετο ρόλο: Ασφυκτικό πρέσινγκ και βοήθειες στον φορ.

Εποχή Μπιέλσα
Τα θεμέλια λοιπόν για τη φετινή Μπιλμπάο είχαν μπει. Το καλοκαίρι έγιναν εκλογές στο σύλλογο και ο πρώην παίκτης της ομάδας, Χοσού Ορουτία διαδέχθηκε στον προεδρικό θώκο τον Φερνάντο Γκαρσία Μακούα. Ο πρώην μέσος είχε υποσχεθεί τον Μαρσέλιο Μπιέλσα και τήρησε την υπόσχεσή του. Ο Χοακίν Καπαρός αποτελούσε παρελθόν, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει το status της ομάδας. Και ο Aργεντινός, ο οποίος έβλεπε την Μπιλμπάο ως μία ξεχωριστή πρόκληση, αποφάσισε να φέρει την... δική του τρέλα στην ομάδα, προσαρμοσμένη πάντα στις απαιτήσεις της.

Το ματς με την Μπαρτσελόνα

Το... γαλατικό χωριό, είχε βρει τον... τρελό του! Το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν κακό, με τους Βάσκους να μην παίρνουν ούτε μία νίκη σε πέντε παιχνίδια, με τον Μπιέλσα να «ψάχνεται». Δύο νίκες με Παρί Σεν Ζερμέν και Οσασούνα επανέφεραν την ηρεμία, ωστόσο για μια ακόμα χρονιά τους λείπει η σταθερότητα στο Πρωτάθλημα. Ματσάρα και βαθμός με την Μπαρτσελόνα, νίκη μέσα στη Σεβίλλη και στη Μαδρίτη επί της Ατλέτικο, αλλά «γκέλες» με Σαντατέρ, Βιγιαρεάλ, Μπέτις κ.ο.κ. Μην ξεχνάμε όμως, ότι έχει... κι άλλα καρπούζια στην ίδια μασχάλη και φυσικά το ότι η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου συνεχίζεται! Αυτό που την έχει κάνει να ξεζωρίζει όμως, είναι η αγωνιστική εικόνα.

Το ματς με την Παρί

Έχει κλείσει εδώ και καιρό θέση στον τελικό του Κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα, ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με την πορεία της στο Γιουρόπα Λιγκ. Το να αποκλείσεις την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόνο αμελητέο επίτευγμα δεν είναι, ενώ αποτελεί τον πιο πρόωρο αποκλεισμό των «Κόκκινων Διαβόλων» από την Ευρώπη από τη χρονιά 2005/06! Την κέρδισε και μέσα στο Σαν Μαμές για να συνεχίσει το αήττητο σερί των εντός έδρας παιχνιδιών της στην Ευρώπη, που χρονολογείται από το 1983. Ο Μπιέλσα πίστεψε και αναβάθμισε τους «πιτσιρικάδες», άλλαξε τον ρόλο κάποιων και «πάντρεψε» με τον καλύτερο τρόπο την δική του φιλοσοφία για συνεχές πρέσινγκ, γρήγορο ποδόσφαιρο και εναλλαγές της τακτικής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με το υπάρχον ρόστερ και τα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να μην έχει τρομερή σταθερότητα, αλλά η εικόνα της έχει προκαλέσει τον θαυμασμό όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου! Περισσότερα για τη φετινή συμβολή του Μπιέλσα στη Μπιλμπάο εδώ.

Το τελευταίo ματς με τη Γιουνάιτεντ


H πορεία της Μπιλμπάο στην Ευρώπη

Ημερομηνία

Αναμέτρηση

Τα γκολ της Αθλέτικ

15/09/11

Σλόβαν Μπρατισλάβα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2

13` Σουσαέτα, 40` Μουνιαΐν

29/09/11

Αθλέτικ Μπιλπάο-Παρί Σεν Ζερμέν 2-0

20` Γκαμπιλόνδο, 45` Σουσαέτα

20/10/11

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σάλτσμπουργκ 2-2

69`, 75` Γιορέντε

03/11/11

Σάλτσμπουργκ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-1

37` Ερέρα

01/12/11

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σλόβαν Μπρατισλάβα 2-1

15` Ντε Μάρκος, 75` Σουσαέτα

14/12/11

Παρί Σεν Ζερμέν-Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-2

4` Αουρτενέτσε, 55` Νταβίντ Λόπες

16/02/11

Λοκομοτίβ Μόσχας-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1

35` Μουνιαΐν

23/02/11

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-0

62` Μουνιαΐν

08/03/11

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-3

44` Γιορέντε, 72` Ντε Μάρκος, 90` Μουνιαΐν

15/03/11

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1

23` Γιορέντε, 65` Ντε Μάρκος

Στους «8» και στο μπάσκετ!

Η δικαίωση του Κατσικάρη

Την περίοδο 2009-2010 ο Φώτης Κατσικάρης ήρθε στη Χώρα των Βάσκων και έδειξε τα δείγματα της δουλειάς του, αφού πήρε τη Μπιλμπάο από τη ζώνη του υποβιβασμού και την τερμάτισε στην 9η θέση, χάνοντας τα πλέι οφ για μια νίκη.

Την επόμενη σεζόν η Μπιλμπάο έκανε τους πάντες να μιλάνε για την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, η οποία είχε πλέον και άλλους Έλληνες καθώς είχαν αποκτηθεί οι Δημήτρης Μαυροειδής (Μαρούσι) και Κώστας Βασιλειάδης (Ομπραντόιρο). Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε στην 6η θέση αλλά στα πλέι οφ ήταν ασταμάτητη! Εύκολη πρόκριση επί της Βαλένθια με 2-0 (και με μειονέκτημα έδρας!) και θρίαμβος στα ημιτελικά επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκριση με 3-1 επί των Μαδριλένων, με τους Βάσκους να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Στους τελικούς προσπάθησαν για την απόλυτη υπέρβαση αλλά έχασαν με 3-0 από την Μπαρτσελόνα.

Τα highlights των ημιτελικών κόντρα στη Ρεάλ:

Το ταξίδι ξεκίνησε κόντρα στον Ολυμπιακό

Οι απαιτήσεις στη Μπιλμπάο είχαν ανέβει μετά την πολύ καλή χρονιά που έκανε και αυτό έφερε στη Χώρα των Βάσκων τους έμπειρους Ντ' Ορ Φίσερ, Ραούλ Λόπεζ και Ρότζερ Γκριμάου. Σκοπός της ομάδας ήταν να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρωλίγκα και να πραγματοποιήσει μια ανάλογα καλή χρονιά στην ACB.

Μόλις όμως από την πρώτη αγωνιστική φάνηκε ότι η Μπιλμπάο είναι ικανή να πετύχει πολλά. Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ διέλυσε τον Ολυμπιακό φτάνοντας στη μεγάλη νίκη με 76-61.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 37-31, 60-49, 76-61.
Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Φίσερ 2, Τζάκσον 11(1), Χαμπλ 2, Μπάνιτς 22, Μουμπρού 4(1), Στέβιτς, Ερβέλ, Φίσερ 16, Λόπεθ, Βασιλειάδης 9(2), Γκριμάου 7(1), Μπλουμς 3(1).
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 14, Άντιτς 4, Σπανούλης 9(1), Χάουαρντ 2, Παπαδόπουλος 5, Γκετσεβίτσιους 15(2), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 2, Κατσίβελης 4.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη αλλά ήρθε η μεγάλη νίκη εκτός έδρας επί της Κάχα Λαμποράλ να αλλάξει το κλίμα και να κάνει τον Φώτη Κατσικάρη και τους παίκτες του να αρχίσουν να πιστεύουν στην πρόκριση στο Top 16.

Κάχα Λαμποράλ – Μπιλμπάο 84-89

Η ήττα στο ΣΕΦ δυσκόλεψε τα πράγματα

Τα πράγματα ωστόσο δεν συνέχιζαν ανάλογα για τους Βάσκους. Προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση στο ΣΕΦ και έτσι ξεκίνησαν με ήττα τον 2ο γύρο της πρώτης φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας.

Τα δεκάλεπτα: 27-24, 45-42, 60-61, 88-81.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 18, Λούκας 6(1), Άντιτς 13(3), Σπανούλης 29(2), Κέσελ 2, Πελεκάνος, Παπαδόπουλος 4, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 8(2), Παπανικολάου 8(1), Μάντζαρης.

Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Φίσερ, Κρουπάλια, Τζάκσον 13(1), Μαυροειδής 4, Μπάνιτς 15, Μούμπρου 17(2), Ν. Φίσερ 9, Λόπεθ, Βασιλειάδης 7(1), Γκριμάου 2, Μπλουμς 14(3).


Το «διπλό» στη Τουρκία και η νίκη επί της Κάχα

Η υπέρβαση ήρθε για τη Μπιλμπάο στα επόμενα ματς. Έκανε το καθήκον της κόντρα στη Νανσί την οποία διέλυσε με 97-75 και στην συνέχεια ήρθαν οι δύο νίκες που την έφεραν στο Top 16. Αρχικά το μεγάλο «διπλό» στη Τουρκία με 70-80 επί της Φενερμπαχτσέ και την τελευταία αγωνιστική η νίκη επί της Κάχα Λαμποράλ με 77-72, η οποία μάλιστα άφησε εκτός Top 16 την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς μετά από πολλά χρόνια.

Μπιλμπάο – Κάχα Λαμποράλ 77-72

Η πορεία τους «16» και η πρόκριση στους «8»

Στο Top 16 έπεσε σε έναν όμιλο με 3 ισπανικές ομάδες και τη Σιένα. Είχε την τύχη να πετύχει σε πολύ άσχημη κατάσταση και με δύο νίκες κόντρα στην Ουνικάχα έκανε το καθήκον της. Η ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ με το «βαρύ» 89-73 φάνηκε να σβήνει τις ελπίδες της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη για πρόκριση στα προημιτελικά. Όπως μας έχει συνηθίσει πλέον όμως η Μπιλμπάο δεν τα παράτησε και παίζοντας μπάσκετ για σεμινάριο (όπως έπαιξε σπουδαία μπάλα και η ποδοσφαιρική ομάδα) διέλυσε τους Μαδριλένους με 93 - 69 και μετά τη νίκη επί της Σιένα (60-59) έγινε το αφεντικό για την πρόκριση, την οποία τελικά εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική.

Η μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ

Πλέον πάει για το μεγάλο «μπαμ»

Τι έχει μείνει ακόμα στη Μπιλμπάο; Τίποτα μπορεί να πει κανείς αφού έχει καταφέρει κάτι μοναδικό, δηλαδή να προκριθεί στους «8» ενώ είναι πρωτάρα στην Ευρωλίγκα. Αυτό όμως δεν υπάρχει στο μυαλό των παικτών που θέλουν να κοιτάξουν στα μάτια την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αν καταφέρουν να κάνουν το μεγάλο «μπαμ» παίρνοντας την πρόκριση στο Final 4. Αυτό φυσικά μοιάζει αδύνατο αλλά από αυτή τη Μπιλμπάο όλα πρέπει να τα περιμένεις.

Υ.Γ. Φυσικά αυτός που μας κάνει περισσότερο υπερήφανους είναι ο Φώτης Κατσικάρης που κάνει εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Κώστα Βασιλειάδη και Δημήτρη Μαυροειδή, με τον πρώτο μάλιστα σε αυτά τα δύο χρόνια να έχει πραγματοποιήσει μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις.

 

Τελευταία Νέα