Η παλιά καραβάνα…

Η παλιά καραβάνα…

bet365

Το 2002 μπήκε στο βαγόνι. Κι έκτοτε η διαδρομή η συνεχίζεται… Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ακροστιχίδα του Κώστα Τσαρτσαρή.

Κ αταγωγή: Οι περισσότεροι ίσως να νομίζουν ότι κατάγεται από την… Ισλανδία, αφού συνηθίζεται να αποκαλείται με το ψευδώνυμο «Ισλανδός». Ο Κώστας Τσαρτσαρής γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1979 στην Βέροια, όπου ξεκίνησε και την καριέρα του. Από το 1993 και για τα επόμενα δύο χρόνια αγωνίστηκε στην Γ.Ε. Βέροιας, πριν πάρει μεταγραφή για τον Φίλιππο. Η οικογένειά του ζει ακόμα στην Ημαθία, όπου και ταξιδεύει για να τους βλέπει ο Τσαρτσαρής σε κάθε ευκαιρία, ενώ η αδελφή του είναι μόνιμη κάτοικος Γερμανίας.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Ω ριμότητα: Κάθε χρόνος που περνάει, ο χρόνος συμμετοχής του μειώνεται, ο ρόλος του συρρικνώνεται. Ο Παναθηναϊκός αποκτά παίκτες στη θέση του, όμως γνωρίζει ότι την κατάλληλη στιγμή ο δικός του ποιοτικός χρόνος μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Εγώ ξέρω ποιος είμαι. Δεν είμαι ούτε ο Τζόρνταν, ούτε ο Διαμαντίδης. Και ο Παναθηναϊκός ξέρει ποιος είμαι. Ποτέ δεν ήμουν ο σούπερ παίκτης των 25 πόντων που θα πάρει μόνος του τον αγώνα. Σχεδόν πάντα είχα μέτρια στατιστικά. Είναι άλλη η δουλειά μου. Να παίξω άμυνα, να πάρω ριμπάουντ, να καλύψω τη θέση του σέντερ αν και δεν είναι η φυσική μου θέση, να βουτήξω για μια μπάλα και γενικά να κάνω τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή. Ποτέ δεν ήμουν το αστέρι της ομάδας. Οι ομάδες χρειάζονται τέτοιους παίκτες για να κερδίζουν τίτλους και δεν το λέω εγωιστικά αυτό». Η ομάδα του χρειαζόταν έναν τέτοιο παίκτη και χθες.

Σ πανούλης: «Είναι κλισέ αυτό που θα πω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα, μέσα στο παιχνίδι ξεχνάς φιλίες και όλα τα υπόλοιπα και παίζουν όλοι για τη νίκη και είναι λογικό να υπάρχει ένταση. Μετά το τέλος του αγώνα όμως όλα λύνονται και είναι σαν να μη συνέβη τίποτα». Ο ήχος από το high-five που αντάλλαξαν ο Βασίλης Σπανούλης με τον Κώστα Τσαρτσαρή τον Μάιο του 2011, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αποδείκνυε πως ό,τι είχε γίνει μερικά λεπτά πριν, είχε τελειώσει.

Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού έκρινε – ίσως άθελά του – την αναμέτρηση «κερδίζοντας» το αντιαθλητικό φάουλ από τον γκαρντ των ερυθρολεύκων με το σκορ στο 65-60. Πριν φτάσουν, όμως, στην όποια αντιπαλότητα στο γήπεδο, ο Τσαρτσαρής είχε φροντίσει να «καλύψει» τον πρώην συμπαίκτη του. «Δεν κατάλαβα, εγώ δεν έχω να χωρίσω τίποτε με τον Βασίλη. Είμαστε φίλοι, συναθλητές τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό και στην εθνική ομάδα. Μιλάμε στο τηλέφωνο, δεν έχει αλλάξει κάτι στη σχέση μας. Δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής, αλλά αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη γνώμη μου για τον Βασίλη. Πήρε μια απόφαση που είναι απόλυτα σεβαστή. Όποιος τον ξέρει καλά, γνωρίζει ότι είναι ανταγωνιστικός και αναζητά πάντα νέα κίνητρα στη ζωή του».

Τ αξιδιώτης: Η ενηλικίωση είναι μια όμορφη στιγμή για κάθε άνθρωπο. Ο Κώστας Τσαρτσαρής την πέρασε μόνος. Το 1997 σκέφτηκε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στο νόμο του Μπόσμαν, ώστε να απεμπλακεί από το συμβόλαιό του με τον Φίλιππο Βέροιας. Το σωματείο είχε αντιληφθεί ότι έχει ένα γερό χαρτί στα χέρια του και δεν σκόπευε να το αφήσει αδιαπραγμάτευτα. Έφτασε, όμως, η στιγμή που δεν είχε επιλογή.

«Ήθελα να εκμεταλλευτώ την υπόθεση Μπόσμαν που είχε μπει σε ισχύ κάτι λιγότερο από 2 χρόνια, αλλά δεν με έπιασε για πολύ λίγο ηλικιακά. Συγχρόνως ήθελα να εκμεταλλευτώ και το οικονομικό όφελος. Τελικά, μου βγήκε σε καλό γιατί ακούστηκε το όνομά μου». Ο 18χρονος, τότε, φόργουορντ πήρε την απόφαση να αφήσει την πόλη του και να μεταναστεύσει στην παγωμένη Ισλανδία, προκειμένου να παίξει στην Γκρίβαντικ. Χαρακτηρίζει εκείνη τη σεζόν ως ένα μάθημα ζωής και παρότι 14 χρόνια μετά δεν έχει κοιτάξει πίσω αγωνιστικά, σκέφτεται και λιγάκι σαν τουρίστας: «Φιλοδοξία μου είναι να επισκεφτώ την Ισλανδία στο μέλλον».

Α νανέωση: Το συμβόλαιό του, όπως κι εκείνο του Αντώνη Φώτση, έληγε το καλοκαίρι του 2011. «Κάθε φορά που τελειώνει ένα συμβόλαιο είναι λογικό να μπαίνει αυτή η σκέψη στο μυαλό σου. Ο στόχος μου είναι να κάνω άλλη μία καλή χρονιά και να υπογράψω ένα ακόμη καλό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό», είχε δηλώσει στις αρχές εκείνης της χρονιάς και ήταν απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του μέσα στο γήπεδο!

Η πρώτη του ανανέωση με τον Παναθηναϊκό ήταν το 2005, όταν υπέγραψε για τρία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2008 και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν έβαλε την υπογραφή του σε ακόμα ένα τριετές συμβόλαιο με απολαβές κοντά στο 1 εκ. ευρώ, το οποίο εξέπνευσε το 2011. Το επόμενο ήταν προσαρμοσμένο και στην αλλαγή της εποχής προέβλεπε μείωση 50% και υπογράφηκε 20 Ιουλίου του 2011. «Το είχα δηλώσει ότι θα περίμενα τον Παναθηναϊκό. Όταν ξεκαθάρισαν κάπως τα πράγματα, ήταν θέμα τυπικό, ήταν θέμα λεπτών να βρούμε τη χρυσή τομή. Βρίσκομαι στην ομάδα από το 2002 και νιώθω αυτή τη στιγμή την ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να βιώσει ένας αθλητής».

Σ έρβοι: Το 2010 ήταν ένας από τους παίκτες που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια που έγιναν στο… φιλικό αγώνα της Ελλάδας με την Σερβία. Δεν ήταν, όμως, τόσο οι ενέργειές του στο παρκέ, όσο οι δηλώσεις του μετά το ματς, που έφεραν τον Κώστα Τσαρτσαρή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και στο στόχαστρο όσων διαφωνούσαν με την άποψή του. Τα βέλη του κυρίως προς τον Μίλος Τεόντοσιτς έγιναν η αφορμή για πρώτη φορά να ασχοληθεί ο Τύπος μαζί του για μη αγωνιστικούς λόγους.

«Να ζητήσουμε ένα συγγνώμη από όλο κόσμο που παρακολούθησε το παιχνίδι, αφού όλα αυτά που έγιναν δεν συνάδουν με το αθλητικό πνεύμα. Πρέπει, όμως, να πούμε δύο πραματάκια. Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε ψωμί στη χώρα μας και δεν το σέβονται. Έχουν γίνει παρόμοιες φασαρίες και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ίσως να είναι σκληρό, κι ούτε θέλουμε να δημιουργήσουμε βεντέτες, αλλά οι άνθρωποι που είναι πιο ψηλά πρέπει να δουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 παιδιά στην Ελλάδα που ασχολούνται με το μπάσκετ. Είναι κρίμα να δίνουν τα λεφτά τους σε παιδιά που δεν τα αξίζουν».
….

Τ ραυματισμοί: Στα εννέα χρόνια που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο έπρεπε να ξεπεράσει. Ίσως να ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι της καριέρας του. Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Κώστας Τσαρτσαρής οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Ένα πρόβλημα στους κοιλιακούς τον ανάγκασε να μείνει για κάτι λιγότερο από δύο μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Η απουσία του στοίχισε στον Παναθηναϊκό, αφού στο διάστημα που έλειπε έδωσε τα κρίσιμα παιχνίδια στο Top 16 της Ευρωλίγκας και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.
Η δεύτερη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Κώστας Τσαρτσαρής χτύπησε σε μια ανύποπτη φάση στην προπόνηση. Η διάγνωση έκανε λόγο για κάταγμα στο πέμπτο μετακάρπιο του αριστερού του χεριού και η αποθεραπεία κοντά στους δύο μήνες. Επέστρεψε, όμως, στάθηκε ξανά άτυχος. Σε αγώνα με την ΑΕΚ τον Ιανουάριο, θα νιώσει ενοχλήσεις στο ίδιο χέρι και θα τεθεί νοκ-άουτ για ακόμα 40 μέρες.

«Είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει ο καθένας. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσει κανείς. Ξέρεις, ο τραυματισμός είναι ο μοναδικός που μπορεί να σε νικήσει. Να σε καταβάλει, να σε ρίξει κάτω. Όταν έμαθα τι έγινε, μου ήρθε να τα σπάσω όλα. Πολύ γρήγορα όμως η σκέψη πάγωσε., Οι διάχυτες σκέψεις οργής, ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να μπουν στην άκρη. Αλλιώς θα χάσεις τη μπάλα. Πρέπει να έχει ψυχική δύναμη και διάθεση». Ο Τσαρτσαρής έλειπε, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στο Top 16 της ευρωλίγκας!

Το κακό τρίτωσε το Νοέμβριο του 2011. Στο ματς με την ΤΣΣΚΑ, ο Κώστας Τσαρτσαρής υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο χόνδρο του αριστερού του γονάτου και η αποθεραπεία του υπολογιζόταν κοντά στον ένα μήνα. Τέλη Δεκεμβρίου επέστρεψε και μίλησε για τη νέα περιπέτεια που είχε περάσει. «Ένας τραυματισμός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για έναν αθλητή και όσο σοβαρότερος είναι, τόσο το χειρότερο. Είναι μεγάλο πλήγμα να χάσεις ένα παιχνίδι. Προσωπικά, είχα αρκετούς τα τελευταία χρόνια και το έχω βιώσει. Το φετινό, ίσως και να το πέρασα λίγο πιο εύκολα κυρίως ψυχολογικά».

Σ υγκάτοικος: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι εκείνος με τον οποίο μοιράζεται ο Κώστας Τσαρτσαρής τη… σιωπή! Οι δύο από τους πλέον λιγομίλητους και ήσυχους παίκτες του Παναθηναϊκού είναι συγκάτοικοι στις αποστολές, ενώ έχουν γίνει καλοί φίλοι εκτός παρκέ. Όπως είχε δηλώσει, μάλιστα, ο γκαρντ του τριφυλλιού για την σιωπηρή συγκατοίκηση… «Όχι, όχι μιλάμε! Η συγκατοίκησή μας είναι αρμονικότατη».

Α ρνηση: Όταν μίλησε στο περιοδικό «Maxim» για την καριέρα του, τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη, προχώρησε στην αποκάλυψη ενός θέματος που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό: «Τώρα είναι εύκολη η απάντηση. Δεν θα το έκανα και δεν το έκανα όταν με πλησίασε ο Ολυμπιακός, αν και η προσφορά του ήταν πολύ καλή. Σκέφτηκα τα υπέρ και τα κατά, αλλά εμένα μ' αρέσει να κερδίζω τίτλους. Η συνταγή του Παναθηναϊκό δεν χάνει! Κακά τα ψέματα. Μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουμε σχέση εργοδότη και υπαλλήλου. Έχουμε σχέσεις οικογένειας».

Στην οικογένειά του – έστω κι αν πλέον έχει τη δική του, όντας παντρεμένος και πατέρας διδύμων – δε θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη ούτε το περασμένο καλοκαίρι, όταν εκ νέου έπρεπε να ανανεώσει τους όρκους αγάπης. «Είμαι σε μία ηλικία που είχα λίγες επιλογές. Όμως, δεν είχα μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις και ήταν εύκολο να βρεθεί η χρυσή τομή με τον Παναθηναϊκό. Είμαι 10 χρόνια στην ομάδα και δεν θα μπορούσα να πω όχι. Είναι η οικογένειά μου ο Παναθηναϊκός».

Ρ ομπότ: Μέσα στο γήπεδο μοιάζει να είναι αυτοσυγκεντρωμένος σε βαθμό παρεξηγήσεων. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους, μάλιστα, που τον είχαν παρεξηγήσει ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, όταν σε ένα από τα γνωστά ξεσπάσματά του είχε πει προς τον Κώστα Τσαρτσαρή: «Άχυρα έχεις μέσα σου εσύ ρε, αντί για καρδιά;». Ήταν λίγο πριν τους τελικούς του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ τη σεζόν 2004-05, στους οποίους τελικούς ο Έλληνας φόργουορντ ήταν απ’ τους κορυφαίους παίκτες του τριφυλλιού.

Τ ρόπαια: Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα! Ο Κώστας Τσαρτσαρής, όντας μέλος της σπουδαίας ομάδας του Παναθηναϊκού, έχει αμέτρητους τίτλους στο παλμαρέ του. Υπήρξαν, ωστόσο, φορές που εκείνος ήταν ο βασιλικός και χάρη σε εκείνον είχε ποτιστεί και ο Παναθηναϊκός. Ο 32χρονος φόργουορντ έχει κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα Ελλάδας, οκτώ κύπελλα και τρία ευρωπαϊκά.

Στο παλμαρέ του, ωστόσο, υπάρχει μια σπουδαία διάκριση, που είναι αμφίβολο αν ποτέ θα καταφέρει κανείς να ξεπεράσει. Ο Τσαρτσαρής έχει αναδειχθεί τρεις συνεχόμενες φορές MVP του τελικού του κυπέλλου. Το 2006, το 2007 και το 2008, όταν μόλις είχε επιστρέψει από τον τραυματισμό του.

Σ
υγκίνηση: Στη Βαρκελώνη, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο, είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να τον καλεί, όπως και τον Μάικ Μπατίστ να σηκώσουν το τρόπαιο. Τα συναισθήματά του, μοιράστηκαν και οι δικοί του άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο. Η μητέρα του, η αδελφή του…

«Μας συγκίνησε και εμένα και τον Μάικ απίστευτα αυτή η κίνηση. Του το είπα πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας. Το λέω και δημοσίως. Ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας και της ζωής μου. Δεν μπορώ να περιγράψω την χαρά μου. Επαναλαμβάνω αυτός ο τεράστιος αθλητής είναι πάνω από όλα ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος. Εύχομαι να ζήσουμε στο μέλλον ανάλογες στιγμές».

Α λβέρτης: Μια άγνωστη ιστορία στον περισσότερο κόσμο επιτρέπει στον Κώστα Τσαρτσαρή να πειράζει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για τη… διαφορά ηλικίας που έχουν. Μια ιστορία, την οποία ο ίδιος ο φόργουορντ του τριφυλλιού είχε αποκαλύψει: «Για να πω την αλήθεια ούτε εγώ φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να χαρακτηριστώ φίλος του όταν ξεκινούσα το μπάσκετ, όταν όντας στο Φίλιππο Βέροιας ακόμη είχα ζητήσει μέσω κοινού γνωστού αυτόγραφό του!».

Ρ ητό: «Άλλο να είσαι αθλητής κι άλλο πρωταθλητής». Μετά τον πρώτο τίτλο που κατέκτησε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού εκμυστηρεύτηκε την κουβέντα που του είπε στα αποδυτήρια ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Δέκα χρόνια μετά το πρωτάθλημα του 2003 -κι όταν ακόμα τότε καλούσε τον κολλητό του Μανώλη Παπαμακάριο να τον ακολουθήσει στον Παναθηναϊκό – ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι εκείνος που μεταδίδει το πνεύμα του πρωταθλητή στους νεώτερους.

Η στ Νήαρ: Καμιά φορά χρειάζεται μια μικρή αντιστροφή των λέξεων για να είναι πετυχημένη η ακροστιχίδα, όπως χρειάζεται και να φτάσει ένας παίκτης στην Ισλανδία για να κάνει καριέρα στην Ελλάδα! Ο Γιώργος Ζευγώλης ήταν εκείνος που έφερε τον Κώστα Τσαρτσαρή πίσω στη χώρα του και με την ομάδα της Καισαριανής άρχισε σιγά-σιγά να «χτίζει» την καριέρα του στη σκληρή πραγματικότητα του μπάσκετ. Με την ερυθρόλευκη φανέλα θα κάνει ντεμπούτο στις 19 Σεπτεμβρίου του 1998 απέναντι στον Παναθηναϊκό!! Εννέα πόντοι και οκτώ ριμπάουντ θα είναι η διόλου ευκαταφρόνητη συγκομιδή του, που θα τον κάνει από την πρώτη αγωνιστική talk of the town. Η καλύτερη εμφάνιση του 19χρονου φόργουορντ θα έρθει στις 17 Μαρτίου με 19 πόντους απέναντι στο Περιστέρι και θα εξαργυρωθεί με μεταγραφή!

Ο Αργύρης Πεδουλάκης θα είναι ο επόμενος… μέντορας για τον Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος θα μετακομίσει στη δυτική όχθη το καλοκαίρι του 1999 και θα συνδυάσει το όνομά του με τα καλύτερα χρόνια του Περιστερίου. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Αργύρη Πεδουλάκη που με εμπιστεύθηκε και μου έδωσε χρόνο συμμετοχής. Για μένα θα είναι πάντα ο δάσκαλός μου», έλεγε μετά από τρία χρόνια όταν θα έχει έρθει η ώρα για το πιο μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Σ επτέμβριος 2002: Στις κατά πολλούς γρουσούζικη Παρασκευή και 13 θα έκλεινε ένα από τα σίριαλ εκείνου του καλοκαιριού. Ο Παναθηναϊκός με 450.000 ευρώ και τον Αντρέα Γλυνιαδάκη ως αντάλλαγμα έκλεινε τη συμφωνία και αποκτούσε τον Κώστα Τσαρτσαρή. Ο 23χρονος φόργουορντ θα υπέγραψε συμβόλαιο 2+1 χρόνων έναντι περίπου 300.000 ευρώ ετησίως και θα έφευγε το ίδιο κιόλας απόγευμα για να ενσωματωθεί στην αποστολή του Παναθηναϊκού που βρισκόταν στο Βελιγράδι.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στον πρωταθλητή Ευρώπης. Ελπίζω να προσφέρω τα αναμενόμενα στον Παναθηναϊκό και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της». Έντεκα χρόνια, ο μήνας έχει πάντα 13!!

 

Τελευταία Νέα