Ο «τσαμπουκάς» Σάντος - Φερέιρα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο «τσαμπουκάς» Σάντος - Φερέιρα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα δείχνει η "διαφορά" των δύο Πορτογάλων στην αντίληψη και την διαχείριση των Καραγκούνη, Κατσουράνη, αλλά και την ανθρώπινη σχέση των δύο προπονητών που παραμένει ανεπηρέαστη.

Εχει μεγάλη πλάκα να διαπιστώνεις ότι υπάρχουν επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται ως "είδηση" την πρόσκληση του Φερνάντο Σάντος προς τον Κώστα Κατσουράνη για τους αγώνες με τη Βοσνία και τη Σλοβακία. Λες και είναι περίεργο, άξιο ειδικής αναφοράς το γεγονός ότι ο προπονητής κάλεσε έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι προχθές ήταν απόλυτα ενεργός.

Φυσικά και έχει ενδιαφέρον η επιλογή του Σάντος, αν την εξετάσει κανείς σε σύγκριση με τον συμπατριώτη και φίλο του, τον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Ο δεύτερος έκοψε το καλοκαίρι τον Γιώργο Καραγκούνη και ο πρώτος τον επανέφερε στην Εθνική. Ο Φερέιρα έδιωξε από τον Παναθηναϊκό τον Κατσουράνη και ο Σάντος όχι απλώς τον επιλέγει, αλλά έχει κάνει απολύτως σαφές και κατανοητό το πόσο σημαντικό τον θεωρεί για την Εθνική. Ο Φερέιρα τον "έδωσε" στη διοίκηση ως το απόλυτο παράδειγμα του κακού επαγγελματία, ο Σάντος τον χαρακτήρισε 100% επαγγελματία δύο μέρες αργότερα.

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η σχέση του Σάντος με τον Φερέιρα. Διότι η ανθρώπινη σχέση τους παραμένει το ίδιο καλή, ανεπηρέαστη από τις διαφορετικές επαγγελματικές κρίσεις τους για τα ίδια πρόσωπα. Ο προπονητής της Εθνικής δεν προσπαθεί να εκθέσει αυτόν του Παναθηναϊκού. Ούτε το αντίθετο συμβαίνει. Γι' αυτό και κατορθώνουν να κρατούν τη σχέση τους στο ίδιο επίπεδο, να βρίσκονται συχνά για να συζητήσουν για ποδόσφαιρο, να περνούν ώρες παρέα στην Γλυφάδα.

Η υπόθεση της διαχείρισης των Καραγκούνη - Κατσουράνη από Φερέιρα και Σάντος έρχεται ως ακόμη ένα τεκμήριο του ισχυρισμού όσων επιμένουν ότι η λειτουργικότητα του ποδοσφαιριστή είναι έως και απόλυτη ευθύνη του διαχειριστή των προσωπικοτήτων, του μάνατζερ, του προπονητή. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, στο ίδιο περιβάλλον, λειτουργούν διαφορετικά. Διότι δέχονται διαφορετικά ερεθίσματα. Ο Σάντος έβγαλε άκρη με τον Καραγκούνη στη Λισσαβόνα, "χρεώθηκε" τη μεταγραφή του Κατσουράνη στην Μπενφίκα, προστάτευσε τον Κατσουράνη τον καιρό που, αναίτια όπως περίτρανα αποδείχθηκε, δεχόταν επιθέσεις από συμπαίκτες εντός - εκτός Εθνικής, πήρε πίσω στην Εθνική τον Καραγκούνη με το που βρήκε ομάδα. Και οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές έχουν ... κουραστεί να τον δικαιώνουν για την επιλογή του. Το έκαναν στην Μπενφίκα, το κάνουν, με συνέπεια, στην Εθνική.

Ενας προπονητής της ίδιας "κουλτούρας", συμπατριώτης του Σάντος, παρόμοιων αντιλήψεων, δεδομένου ότι δεν απέχουν πολύ ηλικιακά, τους βρήκε στον Παναθηναϊκό και έφτασε να εισηγηθεί την απομάκρυνσή τους. Διότι δεν κατάφερε ποτέ να επικοινωνήσει μαζί τους, να συνεννοηθεί, ή να τους κάνει "δικούς" του, όπως επιθυμούσε.

Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει στην υπόθεση αυτή; Ως στιγμής κερδισμένος είναι ο Σάντος. Αυτό δείχνει το τεκμήριο της καλύτερης πορείας της Εθνικής στην ιστορία της, με εξαίρεση το θαύμα του Euro 2004, σε τελική φάση διοργάνωσης, που βασίστηκε, σε προκριματική και τελική φάση στον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη. Αυτό δείχνει και η εκκίνηση της Εθνικής στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ζυγαριά βαραίνει υπερβολικά από τη μια πλευρά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.