«Ας τους βγάλουν Εμπορικούς Αγώνες!»

Θάνος Σαρρής
«Ας τους βγάλουν Εμπορικούς Αγώνες!»

bet365

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστας Θάνος, μιλάει στο gazzetta.gr για την απόφαση της ΔΟΕ περί απόσυρσης του αθλήματος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τονίζει: «Αλλοτριώνουν την ιστορία!».

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για απόσυρση της πάλης από τους Αγώνες του 2020 προκάλεσε έκπληξη και σοκ. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896, όταν και αναβίωσαν στην Αθήνα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την δυσκολία του αθλήματος να συγκεντρώσει χορηγούς και σπόνσορες, όπως τονίζει ο Κώστας Θάνος στο gazzetta.gr και η τελική ψηφοφορία θα γίνει κατά τη σύνοδο της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό οι «αθάνατοι» σκοτώνουν το αρχαίο πνεύμα και τονίζει ότι θα βρουν τους ανθρώπους του αθλήματος απέναντί τους.

Ποια ήταν η αντίδρασή σας στην απόφαση;
«Είναι μια επιεικώς ανιστόρητη απόφαση. Τελείως απαράδεκτη. Διότι οι λεγόμενοι αθάνατοι, αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν το πραγματικό αθάνατο αρχαίο πνεύμα. Η πάλη δεν είναι ένα τυχαίο άθλημα. Μαζί με το στίβο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πέραν του ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, είναι συμβολικό σαν άθλημα και τα σύμβολα δεν διαγράφονται, ούτε βγαίνουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθούν το Ολυμπιακό Κίνημα είναι γελασμένοι. Γιατί η δική μας θέση είναι ότι ο Ολυμπισμός και η Ολυμπιακή Ιδέα αποτελούν πρωτίστως ιδεολογικό ζήτημα. Αν θέλουν να τους βγάλουν εμπορικούς αγώνες να τελειώνουμε. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι το πως θα πατήσουν το πόδι του στην αρχαία Ολυμπία, εκεί που βρίσκεται η αρχαία παλαίστρα για να πάρουν τη φλόγα;».
Πιστεύετε ότι η απόφαση θα σταθεί;
«Θεωρώ πως όχι, δεν θα σταθεί στη σύνοδο της ολομέλειας. Είμαστε σε επαφή με την παγκόσμια Ομοσπονδία και άλλες χώρες ώστε να γίνουν συντεταγμένες κινήσεις. Να τονίσω το εξής. Η πάλη έχει συμβολικό χαρακτήρα σε αυτό που λέγεται Ολυμπιακό Κίνημα. Είναι ένα άθλημα, το οποίο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είχε κατάμεστα στάδια και κυρίως δεν έχει απασχολήσει ποτέ, πλην ελαχίστων περιπτώσεων με κρούσματα ντόπινγκ. Έχουμε λοιπόν ένα συμβολικό άθλημα, ιδεολογικό, από τα πρωταρχικά στον πυρήνα των αθλημάτων, δεν απασχολεί με θέματα ντόπινγκ, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πήγε καλά και επειδή όπως ισχυρίζονται δεν έχει την ακροαματικότητα άλλων το βγάζουν. Διαφωνούμε κάθετα, ο Ολυμπισμός έχει ιδεολογικό στόχο».
Θεωρείται ότι πιθανή απόσυρσή του από τους Ολυμπιακούς θα προκαλέσει στο μαρασμό ενός τόσο ιστορικού αθλήματος;
«Εννοείται. Και δεν είναι ότι θα οδηγήσει μόνο σε μαρασμό του αθλήματος, αλλά θα είναι η απαρχή για την αλλοτρίωση του Ολυμπιακού ιδεώδους και του ολυμπιακού πνέυματος. Ας του παραδώσουμε τους Αγώνες λοιπόν, να τους δώσουν ένα όνομα σπόνσορα και να κάνουμε εμείς μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα ώστε να τους δώσουμε την αξία που τους αρμόζει. Δεν νοούνται Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς σύμβολα».
Είπατε για συντεταγμένες κινήσεις. Περιμένετε κινητοποίηση από τη διεθνή κοινότητα της πάλης;
«Έχουμε συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση και περιμένουμε απαντήσεις, θα κινηθούμε συντεταγμένα με όλες τις χώρες. Ήδη το Ιράν που έχει πολύ δυνατή πάλη έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει στους επόμενους Αγώνες, ενώ και η Τουρκία απείλησε ότι δεν θα μπει ως διοργανωτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Το ίδιο και η Ρωσία. Εμείς σαν Ελλάδα όμως έχουμε την υποχρέωση, γιατί αντικατοπτρίζει την ιστορία μας. Περιμένουμε τον Λάμπη Νικολάου, τον Έλληνα εκπρόσωπο της ΔΟΕ να πάρει θέση, καθώς και την κυβέρνηση. Έχει να κάνει με αλλοτρίωση της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.»
 

Τελευταία Νέα