Αειθαλής και αήττητος!

Gazzetta team
Αειθαλής και αήττητος!

bet365

Όταν ο Ιταλός Τζουζέπε Οταβιάνι γεννήθηκε το 1916 στο Σαντ Ιπόλιτο, στο Πέζαρο, ο κόσμος ζούσε τη φρίκη του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπήρχαν τηλεοράσεις ή κινητά τηλέφωνα, ούτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Αυτή την εβδομάδα, ο Οταβιάνι, βρέθηκε στη Μαδρίτη για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων, που ολοκληρώνεται το Σάββατο και είναι ο μόνος από τους 3.844 εγγεγραμμένους, που έχει ηλικία άνω των 100 ετών!

Ετσι, χρειάσθηκε να κάνει απλά ένα έγκυρο άλμα σε κάθε άθλημα που συμμετείχε για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, επειδή δεν υπήρχαν ...ανταγωνιστές στην κατηγορία του. Στα 101 του πια συμμετέχει σε μήκος, σφαιροβολία και τριπλούν.

Ο Τζουζέπε ήταν πιλότος στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια, για περισσότερο από 50 χρόνια ήταν ράφτης. Ετσι στα 75 του, αποφάσισε να σταματήσει να ...μετράει άλλους για να μετρήσει τον εαυτό του. «Αρχισα με τον αθλητισμό όταν ήμουν συνταξιούχος. Για εμένα ο αθλητισμός είναι η ζωή, είναι η φιλία, είναι ένα χαμόγελο, είναι το παν», είπε ο Οταβιάνι μετά την παραλαβή στην Μαδρίτη του τρίτου χρυσού μεταλλίου, που κατέκτησε με επίδοση 2.18μ στο άλμα εις τριπλούν.

Δίπλα του είναι ο γιος του, ο Πάολο, 55 ετών, ο οποίος είναι, ο προπονητής του, ο μεταφραστής του, ο φίλος του. «Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτόν και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τα επιτεύγματά του», τόνισε ο Πάολο, που τον συνοδεύει τα τελευταία έξι χρόνια σε κάθε ταξίδι του.

Πριν από ένα μήνα ο Ταβιάνι χτύπησε στα πλευρά κατά την διάρκεια προπόνησης που έκανε μόνος του.. Η ακτινογραφία που έγινε πριν ταξιδέψει στην Ισπανία έδειξε ότι σε μόλις τέσσερις εβδομάδες ήταν ήδη καλά.

Το μεγαλύτερο κίνητρό του είναι να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους νεότερους. «Όταν μιλάω σε σχολεία ή Πανεπιστήμια, δεν εξηγώ πώς κάνω αυτό ή εκείνο το άθλημα, αλλά προσπαθώ να αφήσω ένα μήνυμα. Το μήνυμα είναι πως εάν προσπαθήσεις μπορείς να πετύχεις. Για εμένα το σημαντικό δεν είναι το μετάλλιο ή οι κολακείες, αλλά να μεταδώσω τη χαρά και την ιδέα ότι ο αθλητισμός είναι ζωή», επισημαίνει ο Οταβιάνι, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν στην κατηγορία άνω των 100 ετών με 3.27μ που έκανε πέρυσι στην Ανκόνα (Ιταλία). Την περασμένη Δευτέρα πήρε το πρώτο μετάλλιο του στο Ευρωπαϊκό με άλμα 85 εκατοστών στο μήκος και την επόμενη ημέρα, κρέμασε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο ρίχνοντας σφαίρα τριών κιλών στα 3,31 μ.

Μέχρι το περασμένο έτος ο Οταβιανί οδηγούσε, όμως η 93χρονη σύζυγός του, τον σταμάτησε. «Είναι σαν να μην έχω πόδια, δεν είμαι πλέον ανεξάρτητος και πρέπει να πω στον γιο μου κάθε φορά που θέλω να κάνω κάτι», διαμαρτύρεται. Στις 20 Μαϊου θα γίνει 102 ετών και μεταξύ των ευχών του, θα ζητήσει να αγωνιστεί τον Ιούνιο στο εθνικό πρωτάθλημα και τον Σεπτέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα