«H Στεφανίδη μπορεί να ανέβει ψηλότερα...»

«H Στεφανίδη μπορεί να ανέβει ψηλότερα...»

bet365

Η σπουδαία Αμερικανίδα επικοντίστρια Στέισι Ντραγκίλα, μίλησε στο gazzetta.gr για την Κατερίνα Στεφανίδη, την εξέλιξη του αγωνίσματος και την Ισινμπάγιεβα. ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Δήμος Μπουλούκος

H Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα, χωρίς δόση υπερβολής, είναι η πρώτη αθλήτρια παγκοσμίως που μας σύστησε το άλμα επι κοντώ γυναικών. Υπήρξε από τις πρωτοπόρες του αθλήματος, όταν ακόμα ήταν σπορ επίδειξης και ήταν η πρώτη νικήτρια, στον πρώτο επίσημο αγώνα που έγινε στην ιστορία, το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Παρίσι.

Tα επόμενα χρόνια κυριολεκτικά της ανήκουν με χρυσά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999 στη Σεβίλλη και το 2001 στο Εντμοντον, αλλά και με χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Το 2009, σε ηλικία 38 ετών, μετείχε για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση και μετά αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει θέση στο Hall of Fame του στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το gazzetta.gr την συνάντησε στο Μπέρμιγχαμ όπου ήταν η υψηλή προσκεκλημένη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του στίβου και μίλησε μαζί της.

Πως είδες τον τελικό του άλματος επί κοντώ; Περίμενες τη νίκη της συμπατριώτισσας σου Σάντι Μόρις;

«Η Σάντι είναι μία σπουδαία αθλήτρια με μεγάλο ενθουσιασμό. Νομίζω ότι δίκαια νίκησε, όπως αποδείχθηκε από τα άλματα της. Είναι μεγάλη υπόθεση να ξεπερνάς μεγάλα ύψη στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια, δείχνει απίστευτη δύναμη, αυτοσυγκέντρωση και πίστη στις δυνατότητες σου. Επίσης, ήταν σα να της το φυλούσε η μοίρα, καθώς τόσες φορές είχε πλησιάσει στην κορυφή, αλλά τελικά έμενε δεύτερη.»

Η γνώμη σου για την Κατερίνα Στεφανίδη;

«Είναι μία εξαιρετική αθλήτρια και το έχει αποδείξει με τα χρυσά στο Ρίο το 2016 και πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Δεν ήξερα ότι αγωνίστηκε με πρόβλημα τραυματισμού στο Μπέρμπιχαμ και της εύχομαι να το ξεπεράσει και να συνεχίσει το καλοκαίρι ακόμα πιο δυνατή. Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα.»

Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι αθλήτριες που θα διεκδικούν μαζί της τα μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις;

«Λίγο πολύ, όσες είδαμε στο Μπέρμιγχαμ. Η Μόρις φυσικά που πρέπει να βελτιώσει την τεχνική της, η Ναζότ που πρέπει να γίνει πιο σταθερή, η Σιντόροβα που είναι σαν καλοκουρδισμένη μηχανή αλλά και η Μακάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία που δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει. Πολλές κοπέλες, μεγάλος συναγωνισμός...»

Πιστεύεις ότι οι αθλήτριες που είναι τώρα στην κορυφή μπορούν να σπάσουν το ρεκόρ της Ισινμπάγιεβα με 5.06 από το 2009;

«Καταρχήν πιστεύω ότι τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Κι είμαι σίγουρη ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα, από τη στιγμή που τώρα υπάρχουν 5-6 εξαιρετικές αθλήτριες στο αγώνισμα με μεγάλες δυνατότητες. Κι όπως είδαμε εδώ στο Παγκόσμιο Πρωταθλημα, ο ανταγωνισμός τους θα ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, σε ύψη πάνω και από τα 5 μέτρα. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι το ίδιο το άθλημα εξελίσσεται, με καλύτερες τεχνικές και βελτιωμένα κοντάρια.»

Εσύ έχεις το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου με 5.02 που επιχείρησε να καταρρίψει η Μόρις, αλλά δεν τα κατάφερε. Θα στενοχωρηθείς όταν έρθει η στιγμή και κάποια το ξεπεράσει;

«Και ναι και όχι. Επειδή υπάρχει το προσωπικό στοιχείο, αρχικά αν συμβεί αυτό, δεν θα μου αρέσει. Από την άλλη, όμως, επειδή αγαπάω το άθλημα, χαίρομαι όταν υπάρχει εξέλιξη και ανεβαίνει στη δημοφιλία και ότι συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα με βρίσκει σύμφωνο.»

Είναι μεγάλες οι διαφορές από την εποχή σου στο άθλημα, σε σχέση με την τωρινή πραγματικότητα;

«Παρότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, πιστεύω ότι το επι κοντώ διαρκώς μεταλάσσεται. Δείτε τα ύψη πως αυξήθηκαν 10 και 20 πόντους, μέσα σε 15-20 χρόνια. Εμείς τότε ήμασταν άθλημα επίδειξης και δεν ήταν πολλοί αυτοί που μας έδιναν σημασία. Πλέον το επι κοντώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όπως διαπιστώσαμε και στο Μπέρμιγχαμ.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα