Μαν-όλο και πιο ψηλά!

Μαν-όλο και πιο ψηλά!

Μαν-όλο και πιο ψηλά!

O Εμμανουήλ Καραλής μίλησε στο gazzetta.gr μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ εφήβων στο άλμα επί κοντώ για τη ζωή μετά το σχολείο, τα όνειρα του και το δρόμο για να τα κάνει πραγματικότητα.

Ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου ξεπέρασε πριν από μία εβδομάδα τα 5.78μ. και έκανε δικό του το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στον κλειστό στίβο, στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στο Μπέρμιγχαμ. 

Ο Μανόλο περιβάλλεται πλέον από μία πολυμελή ομάδα, που δουλεύει με εκείνον και για εκείνον με σκοπό όχι απλώς να τον οδηγήσει στην κορυφή, αλλά να τον καθιερώσει στην ελίτ του αγωνίσματος. 

Πώς είναι η ζωή τώρα που τελείωσε το σχολείο;
«Έχουν προστεθεί καθημερινές πρωινές προπονήσεις, εκτός Κυριακής, δεν ξέρω μήπως ήταν καλύτερα με το σχολείο (γέλια). Πλέον γυμνάζομαι δύο φορές την ημέρα και μπορώ να αφιερωθώ σε αυτό που μου αρέσει, οπότε πέρα από την πλάκα χαίρομαι που τέλειωσε το σχολείο.

Το προπονητικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει ενόργανη γυμναστική με τον Απόστολο Πεσίνη αλλά και δρομικές ασκήσεις υπό τις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι. 
Ενόργανη κάνω στον Άγιο Κοσμά, εκεί που προπονείται και ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος μου δίνει συμβουλές. 

Θέλω όμως να μιλήσω και για τα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα μου, που είναι η φυσιοθεραπεύτρια, Ελισάβετ Αναστασάκη, η ψυχολόγος, Φρόσω Πατσού, η οποία με έχει βοηθήσει πολύ και η διατροφολόγος, Ειρήνη Μπαρμπαρούση. Η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία έχουμε μαλώσει 2-3 φορές, αλλά πάντα στο τέλος πάλι τα βρίσκουμε. Είναι που δεν με αφήνει στιγμή να παρεκκλίνω... Και τί ζήτησα να φάω μία σοκολατίτσα μετά από έναν αγώνα. “Όχι” ήταν η απάντηση, απαγορεύονται τα γλυκά το βράδυ, γιατί ο μεταβολισμός είναι πιο αργός. 


Τέλος, να μην ξεχάσω και τον ποδολόγο μου Μάνο Αρβανιτάκη, ο οποίος μου φτιάχνει πάτους για τα παπούτσια μου και μία φορά το μήνα περνάω από... ΚΤΕΟ, τσεκάρουμε δηλαδή τα πάντα από τη μέση και κάτω προς αποφυγή τραυματισμών.
Είναι πολύ σημαντικό να έχω εκτός από τον προπονητή μου, Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μου και τους είμαι ευγνώμων για την έως τώρα πορεία μου. 

Πώς επεξεργάστηκες την επίτευξη του δεύτερου παγκόσμιου ρεκόρ;
«Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Έχει φύγει εντελώς από το μυαλό μου. Το γιόρτασα εκείνη τη νύχτα και την επομένη το πρωί πετούσαμε για αγώνες, επομένως έπρεπε να συγκεντρωθώ στον αγώνα. Δεν υπήρχε χρόνος να ξεμυαλιστώ, βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν». 

Φοβήθηκες ποτέ μήπως αυτές οι επιτυχίες σε αποπροσανατολίσουν; 
«Πλέον όχι, αυτό είναι κάτι που δεν το φοβάμαι καθόλου. Όταν πέτυχα το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ (παίδων) ήμουν 16 ετών και η ξαφνική δημοσιότητα ομολογώ ότι με αποσυντόνισε λίγο. Ήταν περίεργο και πρωτόγνωρο όλο αυτό για μένα, φωτογραφίες, συνεντεύξεις είχα αποπροσανατολιστεί... Όμως, ομολογώ ότι αυτή τη φορά το διαχειρίστηκα πολύ καλά όλο αυτό». 

Ποιος είναι εκείνος που φροντίζει να σε επαναφέρει άμεσα όταν πας να «χαθείς»;
«Δεν θα έλεγα ότι έχει συμβεί, αλλά συμβουλάτορας μου είναι ο πατέρα μου. Έχει κάνει πρωταθλητισμό και ξέρει πώς είναι τα πράγματα. Όμως, έχω καλή επικοινωνία τόσο με την μητέρα μου, όσο και με τον προπονητή μου. Γενικά θα έλεγα ότι είναι άνετη η επικοινωνία μου με όλη την  ομάδα. Όποιος απ' όλους τους δει κάτι περίεργο θα μου πει, «Όπα Μανόλο μην ξεχνάς το στόχο σου». Και στόχος μου δεν είναι να γίνω διάσημος. Είμαι ένα παιδί που κάνει επί κοντώ και αυτό πρέπει να συνεχίσω να κάνω. Δεν με έχω στο μυαλό μου ως παγκόσμιο ρέκορντμαν. Έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου για να πετύχω όσα έχω ονειρευτεί». 

Με τον πήχη τα έχετε βρει, τί μπορεί να σταθεί πραγματικό εμπόδιο για σένα;
«Η ψυχολογία, νομίζω παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όλα ξεκινάνε από εκεί και για να συνεχίσεις πρέπει να είσαι έτοιμος και δυνατός ψυχολογικά. 
Φερ' ειπείν νομίζω ότι στην επίτευξη του παγκοσμίου ρεκόρ έπαιξε ρόλο ότι αγωνιζόμουν στην έδρα μου, στο σπίτι μου. Ήταν σημαντικό για μένα να ξέρω ότι είχε έρθει τόσος κόσμος για να δει αυτό που κάνω και να με υποστηρίξει. Ήμουν καλά σωματικά και όλη αυτή η ατμόσφαιρα με ανέβασε και ψυχολογικά και βγήκε ένας καλός αγώνας».  

Ποια είναι η πιο καλή συμβουλή που έχεις πάρει έως τώρα και από ποιον;
«Μου την έδωσε ο Ηλίας Ηλιάδης. Μου είχε πει ότι είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς την επιτυχία από την αποτυχία. Μου το είχε πει σε κάτι βραβεύσεις που είχαμε βρεθεί στην Λευκορωσία, μετά την επίτευξη του παγκοσμίου ρεκόρ παίδων και ομολογώ ότι μου έμεινε».

Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε δύο χρόνια από τώρα;
«Θέλω να είμαι υγιής. Μούσι δεν νομίζω να έχω βγάλει (γέλια). Σίγουρα στα 20 μου θα είμαι πιο έμπειρος. Έχω φανταστεί και παγκόσμιο ρεκόρ και μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και ολυμπιακά μετάλλια. Όμως, ξέρω ότι για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα κάποια μέρα θα πρέπει να κάνω ένα βήμα τη φορά και να κοιτάζω την επόμενη μέρα». 

Μας συστήθηκες ως Εμμανουήλ, τώρα τελευταία όμως λανσάρεις και το Μανόλο. Ποιο προτιμάς από τα δύο τελικά;
«Το Εμμανουήλ είναι πιο αριστοκρατικό. Μου αρέσει αυτό το όνομα, σε αντίθεση με το Μανώλης και Μανωλιός που δεν αντέχω καθόλου να τα ακούω. Το Μανόλο είναι το παρατσούκλι μου, με φώναζε έτσι ο προπονητής μου από 12 χρονών. Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πιο κουλ. Είτε Εμμανουήλ πάντως είτε Μανόλο δεν έχω πρόβλημα». 

 

 

Best of internet