ΝΑΟΜΑ: Η αθλητική «πυξίδα» της νέας ζωής στο Μάτι Αττικής

Αντώνης Πατσούρας
ΝΑΟΜΑ: Η αθλητική «πυξίδα» της νέας ζωής στο Μάτι Αττικής

bet365

O Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής δίνει ανάσα δροσιάς και ζωής στην περιοχή. Μιλάει στο gazzetta.gr ο πρόεδρος του Νίκος Κατσούλας.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Ημέρα μνήμης για την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής αφαίρεσε τη ζωή από 100 συνανθρώπους μας.

Το πανέμορφο Μάτι έγινε κρανίου τόπος και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους και ένα κομμάτι από τη ζωή τους.

Εννέα μήνες μετά τα σημάδια είναι ακόμη εμφανή. Καμένα σπίτια, καμένη γη, "μαυρίλα" στις ψυχές των ανθρώπων που έζησαν την κόλαση επί γης.

Οι πληγές δεν κλείνουν αλλά η ζωή συνεχίζεται. Κάποια χορταράκια έχουν φυτρώσει στο μαύρο χώμα και δείχνουν ότι η Άνοιξη έχει έρθει και στο Μάτι.

Η ζωή, η καθημερινότητα, ποτέ δεν θα είναι η ίδια με την εποχή προ της 23ης Ιουλίου.

Ο ρόλος του αθλητισμού

Το 1962 στο Μάτι ιδρύθηκε ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής. Ένας όμιλος με μακρά ιστορία για τους ανθρώπους που αγαπούν την θάλασσα και όχι μόνο. Γι' αυτούς που πιστεύουν στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

Ο ΝΑΟΜΑ άντεξε από την φονική πυρκαγιά. "Πληγώθηκε", έχασε πολύτιμο και ακριβό εξοπλισμό, αλλά δεν... λύγισε.

Οι εγκαταστάσεις του ήταν ίσως οι μοναδικές εκεί στο λιμάνι που δεν κάηκαν. Η ιστορία έμεινε ζωντανή και ο Όμιλος σήμερα είναι η "πυξίδα" για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα ο ΝΑΟΜΑ έχει 25 αθλητές στο δυναμικό του και πριν από λίγες ημέρες διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία πανελλήνιους αγώνες πρόκρισης για τις εθνικές ομάδες ιστιπλοϊας στα Λέιζερ και στα Όπτιμιστ.

Ο πρόεδρος του Νίκος Κατσούλας μαζί με το ΔΣ που εκλέχτηκε πριν από 1,5 χρόνο αισιοδοξούν ότι το Μάτι θα ζήσει και πάλι καλές ημέρες και με .. όχημα τον αθλητισμό θα αναπτυχθεί για να προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Νίκος Κατσούλας μίλησε στο gazzetta.gr για το όραμα του αλλά και την συμβολή του Ομίλου στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Είμαστε περήφανοι για τον όμιλο μας και τα παιδιά μας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και έχουμε συνεχώς επιτυχίες. Το βασικό είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των αθλητών μας και ο ΝΑΟΜΑ είναι πυρήνας ανάπτυξης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΝΑΟΜΑ και παλιός πρωταθλητής windsurfing και motocross.

«Ο όμιλος ήταν hot spot»

Ο Νίκος δεν είναι από το Μάτι. Μένει στον Νέο Βουτζά, παλαιότερα στα Μελίσσια, αλλά λατρεύει την περιοχή.

Στην δύσκολη εκείνη περίοδο τα μέλη του ΔΣ ήταν νύχτα ημέρα δίπλα στους συνανθρώπους τους που είχαν ανάγκη.

«Η φωτιά δεν έφτασε στο λιμάνι. Ο όμιλος δεν κάηκε. Αυτό ήταν σημαντικό για όλους. Για δυο μήνες είχε κλείσει και είχε γίνει hot spot μέσα από το οποίο όσοι είχαν ανάγκη προμηθεύονταν αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.Τα μέλη του ΔΣ και του ομίλου υπερέβαλαν εαυτό», μας λέει αρχικά και συνεχίζει: «Την προηγούμενη ημέρα είχαμε διοργανώσει αγώνες ορθιοκωπηλασίας με τη συμμετοχή 70 αθλητών. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχε γίνει την ημέρα της φωτιάς. Ως όμιλος δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Μια αθλήτρια μας έμεινε για πολλές ώρες στη θάλασσα αφού την παρέσυρε ο δυτικός άνεμος. Ευτυχώς σώθηκε».

Ο Όμιλος έχει βρει τον ρυθμό του και προσπαθεί να ... μεγαλώσει για το καλό της περιοχής.

Οι αθλητές του συμμετέχουν στις εθνικές παρελάσεις, σε αγώνες δρόμου, στον αγώνα ποδηλασίας στη μνήμη των Γρηγόρη, Ανδρέα και Εβίτας Φύτρου που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, σε δεντροφυτεύσεις...

«Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους κατοίκους. Να δίνουμε το παράδειγμα και εμείς και τα παιδιά του Ομίλου. Φροντίζουμε ο Όμιλος να είναι ανοιχτός και να δίνει ζωή στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε πάρει σπουδαίους αγώνες στην ιστιοπλοϊα και ευχαριστούμε την ΕΙΟ που είναι από την πρώτη ημέρα της καταστροφής δίπλα μας. Στους πρόσφατους αγώνες όπτιμιστ και λέιζερ συμμετείχαν περισσότεροι από 180 άνθρωποι (αθλητές, προπονητές, γονείς) από όλη την Ελλάδα.

Το Μάτι ζωντάνεψε και τα ξενοδοχεία του δούλεψαν. Δεν έχουμε ομάδα μπιτς βόλεϊ και μπάσκετ αλλά θέλουμε να διοργανώνουμε τουρνουά με τη συμμετοχή όλων και περισσοτέρων παιδιών. Έχουμε πολλά στα σκαριά, για το windsurf, το kitesurf και θα έχουμε πολλές δράσεις το καλοκαίρι όπου ελπίζουμε και σ' αύξηση των παιδιών που αθλούνται στον Όμιλο», λέει ο πρόεδρος του.

Ο Όμιλος έχει και επιτυχίες. Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, η Ανδριάννα Χιλίου και η Βάλια Φλώρου διακρίνονται σε αγώνες Λέιζερ και Όπτιμιστ και οι προπονητές του ΝΑΟΜΑ ετοιμάζουν τη νέα...φουρνιά πρωταθλητών!

«Δίπλα» στον Όμιλο είναι γνωστός εφοπλιστής που χορήγησε δυο σκάφη Λέιζερ και ένα φουσκωτό, ενώ ενισχύθηκε και μ' ένα ποσό από την Κύπρο. Η ΕΙΟ βοήθησε με υλικά και υπάρχει αγαστή συνεργασία.

Αξίζει τέλος ν' αναφέρουμε τα μέλη του ΔΣ του ΝΑΟΜΑ που κάθε ημέρα πασχίζουν για να δώσουν μέσω του αθλητισμού ξανά ζωή στο Μάτι. Αναλυτικά: Κατσούλας Νίκος (πρόεδρος), Μπούφης Κωνσταντίνος (Α' αντιπρόεδρος), Ζαχαράτος Βασίλειος (Β' αντιπρόεδρος), Οικονομίδης Γιάννης (Γ.Γ), Σαφή Ζωζώ (ταμίας), Σχοινάς Μιχαήλ (έφορος λιμένος), Πάλλης Πέτρος (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων), Βάμβας Χρήστος (Μέλος ΔΣ), Καζασίδης Χαρίτων (Μέλος ΔΣ).

 

Τελευταία Νέα