To κοινωνικό πρόσωπο του Μαραθωνίου

Gazzetta team
To κοινωνικό πρόσωπο του Μαραθωνίου

bet365

Ο 34ος «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός» συμπίπτει με δύο σημαντικές ιστορικές επετείους.


Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση μαραθωνίου και 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο, δίνοντας συγχρόνως μαθήματα ανθρωπιάς και εθνικής συνείδησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, από το 2009 με αφορμή την επετειακή διοργάνωση του 2010, εγκαινίασαν ένα νέο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο συνάδει πλήρως με τους συμβολισμούς και το χαρακτήρα του αγώνα.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Μαραθωνίου Αθήνας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον αγώνα τόσο ως μέσο για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τους σκοπούς και το έργο τους όσο και ως μια πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων και πόρων για την υλοποίηση των στόχων τους.

Στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού 2016 συμμετέχουν οι παρακάτω Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις:

ACTION AID
H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση, που δουλεύει με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία. Το όραμα της είναι ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Η δράση τους είναι πρώτα απ’ όλα ιατρική. Λειτουργούν με σεβασμό στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας. Μέριμνά τους είναι η παροχή φροντίδας χωρίς να προκαλούν βλάβη σε άτομα ή ομάδες. Σέβονται την αυτονομία των ασθενών, την ιδιωτική τους ζωή και το δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συναινούν. Συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στις πολιτικές και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, προσπαθούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς.

ΔΕΣΜΟΣ
Ο Δεσμός στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος των περισσευούμενων αγαθών, που έχουν οι εταιρείες ή οι ιδιώτες καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναγκών. Απώτερος σκοπός του είναι αφενός η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών ευπαθών ομάδων και των εκπροσώπων αυτών (οργανισμοί, ιδρύματα, κοινωνικοί φορείς κ.α.) και αφετέρου η δημιουργία βιώσιμων σχέσεων και δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ τους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, για τον τερματισμό δραστηριοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως οι διακρίσεις) και για τη δημιουργία νέων διεθνών θεσμών και προτύπων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.)
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αριθμεί πάνω από 1000 μέλη, γονείς ή αδέλφια ατόμων με Αυτισμό, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με τον Αυτισμό. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με Αυτισμό.

ΕΛΕΠΑΠ (Βήματα Ζωής για το Παιδί με Αναπηρία)
Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Η ΕΛΕΠΑΠ μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+

ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι μία Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες παιδιών (3-18 ετών) με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.

MDA HELLAS (Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΑ-«ΣΚΥΤΑΛΗ»
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Σκυτάλη» ιδρύθηκε το 1991 από τους πρώτους Ελληνες που είχαν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς ή πνεύμονα. Κυρίαρχος στόχος της «Σκυτάλης» είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Γι αυτό το σκοπό ο σύλλογος κάνει πλήθος εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στους σχετικούς φορείς και συνεργάζεται στενά με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η «Σκυτάλη» είναι ενεργό μέλος της European Heart-Lung Transplant Federation εκπροσωπώντας την
Ελλάδα.

ΣΧΕΔΙΑ
Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Βασικές δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ» είναι η έκδοση του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και η σύσταση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων με την ετήσια συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

ΦΛΟΓΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Η «Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Οι άνθρωποι στη Φλόγα συμπαραστέκονται στις οικογένειες και αγωνίζονται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Είναι δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.
«Φλόγα καίει και θα καίει όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη και όσο έχουμε κοντά μας όλους εσάς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα