Bατσακλής: «Χρήσιμα συμπεράσματα με δύο νέους»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Bατσακλής: «Χρήσιμα συμπεράσματα με δύο νέους»

bet365

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Βατσακλής σημειώνει ότι το μειονέκτημα της απουσίας του Κρεάνγκα από το προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντισταθμίζεται από τη συμμετοχή δύο νέων παικτών, από την παρουσία των οποίων θα έχει την δυνατότητα να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.


Η κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη στην πανέμορφη Βουδαπέστη και αφορά στα ατομικά αγωνίσματα και το διπλό μικτό, με την Ελλάδα να μην κατεβαίνει χωρίς τον έμπειρο Καλλίνικο Κρεάνγκα.

Την ώρα που οι διεθνείς φορτσάρουν στην προετοιμασία τους σε ελληνικό έδαφος ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών τεχνικών Κώστας Βατσακλής έκανε μία πρώτη αναφορά στους στόχους και μίλησε γενικά για τις ιδιαιτερότητες του επικείμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα πράγματα να σταθεί κάποιος εν όψει του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αρχίζοντας από αυτά που ενδιαφέρουν κυρίως τη δική μας συμμετοχή πράγματι, ύστερα από χρόνια δεν θα είναι στην αποστολή σε τέτοια διοργάνωση και οι τρεις πιο έμπειροι διεθνείς.

Παρόντες θα είναι ο Γκιώνης και ο Παπαγεωργίου και απών ο Κρεάνγκα. Σίγουρα όμως, με δύο νέους αθλητές στην ομάδα θα έχω την ευκαιρία να βγάλω κι άλλα χρήσιμα συμπεράσματα. Με ενδιαφέρει πολύ να δω το πώς στέκονται αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο και μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Ο 16άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος θα μετάσχει σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση έπειτα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού της περασμένης σεζόν, ενώ ο 23χρονος Γιώργος Κωνσταντινόπουλος έχει να παίξει αρκετό καιρό με την εθνική ανδρών μετά από διεθνή τουρνουά και τους Μεσογειακούς Αγώνες.

Ομοίως πέφτει προσοχή και στη Γεωργία Ζαβιτσάνου, η οποία είναι επίσης 23 ετών και ουσιαστικά μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στο Προολυμπιακό της Σουηδίας, έκανε το ντεμπούτο της με την εθνική γυναικών. Τέλος, για τον Παπαγεωργίου και τις αθλήτριες Τόλιου, Χριστοφοράκη, που θα επιστρέψουν άμεσα στο διεθνές ranking list, έχει σημασία να μαζέψουν και βαθμούς στη Βουδαπέστη».

Ο Κώστας Βατσακλής ανέλαβε την εθνική ανδρών τον Μάρτιο του 2009 κι από τότε είχε πάντα παρούσα την «παλιοσειρά» στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επιπλέον, με το ομαδικό να διεξάγεται σχεδόν κάθε χρόνο και τους Γκιώνη, Κρεάνγκα να μπορούν να εγείρουν απαιτήσεις και στα ατομικά, έμπαιναν κάθε φορά διάφοροι υψηλοί στόχοι.

Φέτος στην Ουγγαρία δεν υπάρχει ομαδικό (όπου όλος ο κόσμος θυμάται τη σημαντικότερη διάκριση με το ασημένιο μετάλλιο στο Σβέσατ το 2013), ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στο αγώνισμα του απλού (όπου έχουμε να επιδείξουμε θέσεις στο βάθρο) τις ελπίδες για μετάλλιο ενσαρκώνει μόνο ο Γκιώνης.

«Παρόλα αυτά οι υψηλές βλέψεις μας δεν περιορίζονται εκεί», διευκρινίζει ο ομοσπονδιακός τεχνικός και εξηγεί: «Από τη μία είναι ότι ο Παναγιώτης μπορεί και φέτος να κυνηγήσει κάτι σπουδαίο, καθώς το 2015 μπήκε στα προημιτελικά και το 2013 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Βρίσκεται και ψηλά στα φαβορί κι αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στην κλήρωση.

Από την άλλη όμως, είναι και τα διπλά όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα των ζευγαριών, που έχουμε σχηματίσει με ξένους πολύ αξιόλογους αθλητές. Και ο Σλοβάκος Γουάνγκ Γιανγκ και η Τατιάνα Μπιλένκο (σ.σ. που θα είναι συμπαίκτες του Γκιώνη) βρίσκονται σε καλές θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη και ο Τσεν Βεσίνγκ (διπλό με τον Παπαγεωργίου), είναι αθλητής εγνωσμένης αξίας με μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Βλέποντας και αυτή την πλευρά μπορούμε να κυνηγήσουμε κάτι καλό και στα διπλά, αλλά σίγουρα θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα όταν δούμε τις κληρώσεις. Θυμίζω επίσης ότι και η Τόλιου παίζει μικτό με αθλητή από τη Λιθουανία και η Ζαβιτσάνου διπλό γυναικών με Βελγίδα».


Αναφορικά με τις αλλαγές στη διοργάνωση ο Βατσακλής στέκεται αρχικά στην επαναφορά του διπλού μικτού όπου η Ελλάδα δεν είχε παρουσία όσο καιρό γινόταν μεμονωμένα: «Ως γνωστόν, είχε βγει από το πρόγραμμα και για κάποια χρόνια γινόταν ξεχωριστά ως Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα διπλού μικτού. Σε αυτό το διάστημα όμως, υποβαθμίστηκε και τώρα με τη νέα ενσωμάτωσή του στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων γίνεται πάλι αγώνισμα άξιο λόγου και θα έχει ενδιαφέρον και για τους Έλληνες».

Σημαντική για προπονητές, αθλητές και διαιτητές η αλλαγή σχετικά με τα νέα επιτρεπτά όρια στις οδηγίες των προπονητών. Για τις διεθνείς διοργανώσεις, που γίνονται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας (I.T.T.F.), εισήχθη από τη 1 Οκτωβρίου η καινοτομία να επιτρέπονται οδηγίες και στη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά όχι στη διάρκεια των ράλι.

«Για παράδειγμα, την ώρα που πηγαίνει ένας αθλητής να πιάσει το μπαλάκι θα έχει το δικαίωμα ο κόουτς να του πει ή να του δείξει κάτι. Πάντα βέβαια, χωρίς να επηρεάζει τη ροή του αγώνα. Θα είναι μία νέα κατάσταση, την οποία φυσικά συζητάμε και με τα παιδιά. Δεν είναι μόνο για εμάς τους προπονητές, πρέπει και οι αθλητές να είναι έτοιμοι», συμπλήρωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.


* Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης ακύρωσε σήμερα τη συμμετοχή του στο World Tour της Αυστρίας, που θα γίνει από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου. Εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένα τα προκριματικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών και γι’ αυτό απέσυρε τη συμμετοχή του ο νεαρός πρωταθλητής.

Έτσι για το Λιντς ισχύουν τώρα οι δηλώσεις συμμετοχής του Παναγιώτη Γκιώνη, του Γιάννη Σγουρόπουλου και του Γιώργου Κωνσταντινόπουλου. Ο Γκιώνης θα μπει απευθείας στο ταμπλό του απλού ανδρών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα