Κυττέας: «Ο Φιλιππίδης έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ»

Gazzetta team
Κυττέας: «Ο Φιλιππίδης έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ»

bet365

Μετά τον Ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο στους κρίκους, Λευτέρη Πετρούνια, τη... σκυτάλη, στο 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ, πήρε ο 7ος στη Βραζιλία στο επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης, μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Κυττέα, στο πάνελ.

«Ο Φιλιππίδης έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ,» δήλωσε δείχνοντας έναν «πάκο» με χαρτιά προς τους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες ο τελευταίος. «Ο Κώστας δεν έχει πάρει ποτέ τίποτα. Αλλοιώθηκε το μπουκάλι,» είπε ο προπονητής του.


Ο Κώστας Φιλιππίδης δήλωσε αρχικά: «Όλα έχουν γίνει με σκληρή δουλειά. Είμαστε μαζί 16 χρόνια με τον Δημήτρη (σ.σ. Κυττέα). Εχει ένα συμβουλευτικό ρόλο στη ζωή μου, από τότε που ήμουν σχολείο και μετά στις σπουδές... μέχρι σήμερα».


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΕΜΙΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ
Ο Δημήτρης Κυττέας πήρε το λόγο: «Έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ ο αθλητής. Εσείς οι δημοσιογράφοι κάνετε λειτούργημα, όπως ο γιατρός και ο δάσκαλος. Εσείς διαμορφώνετε την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα πολεμιέται η αριστεία.

Αριστος είναι αυτός που είναι σωστός στη ζωή του, που δεν είναι κλέφτης, απατεώνας. Στο τέλος επιβραβεύεται ο απατεώνας στην Ελλάδα. Εχω πει ότι στο τέλος της χρονιάς μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει και βραβείο στον απατεώνα, στην Ελλάδα.

Ο Φιλιππίδης ακολουθεί τη δική μου νοοτροπία και θα ακολουθήσει κάποιο μονοπάτι μέσα στον αθλητισμό, όταν ολοκληρώσει την αθλητική καριέρα του. Αυτό που σπούδασε του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Εμείς δεν ακουγόμαστε. Όταν πούμε τη γνώμη μας, διαμορφώνεται μια εικόνα τελείως διαφορετική. Λέμε την αλήθεια γιατί είμαστε εδώ μέσα και μπορούμε να την πούμε την αλήθεια».

Ο Κώστας Φιλιππίδης σχολίασε: «Πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια στον αθλητισμό ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια και μία προβολή τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε σήμερα. Χρειάζονται συνεργασίες πολλών φορέων: Ομοσπονδίες αλλά και η ΓΓΑθλητισμού να πάρει σημαντικό ρόλο. Η ΕΟΕ το έκανε το τελευταίο διάστημα ξεκινώντας ιδιαίτερα προγράμματα ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο (σ.σ. υιοθετήστε έναν αθλητή). Είναι όμως μεμονωμένες προσπάθειες, και δεν γίνονται οργανωμένα».

ΕΛΛΑΔΑ Ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;
«Θα ήταν καλύτερα στην Ελλάδα; Τον τόπο μας δεν τον αλλάζουμε. Η ιστορία μας, εδώ που βρισκόμαστε, σε αυτόν τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας... είναι ευλογημένος. Πρέπει να θέλουμε να γίνουμε κάτι καλύτερο. Σαφέστατα οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερες. Πηγαίνοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Φιλιππίδης δεν έκανε ούτε μία φορά προπόνηση στο ΟΑΚΑ.

Δεν υπάρχει στρώμα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και όταν παρακαλέσαμε για στρώμα, έδιωξαν τον διευθυντή και έφεραν έναν άλλον. Αν έρθετε στο ΟΑΚΑ θα δείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Έτρεχαν νερά, θα το είδατε στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Αυτό το αλαλούμ που γίνεται με τα κόμματα είναι τραγικό.

Αυτό το στάδιο, το ΟΑΚΑ, τι φταίει; Περιμένουν να πέσει για να το κάνουν καινούριο; Κλείνω 50 χρόνια στον αθλητισμό. Κάποτε έλεγαν δεν χρειάζεται κλειστό η Ελλάδα. Έχουμε καλό καιρό. Εγώ θα περίμενα από τον γγ Αθλητισμού να πει: «Εμείς από αύριο θα φτιάξουμε το Ολυμπιακό Στάδιο».

Φέτος, έκανε 29 αγώνες ο Φιλιππίδης. Μας αναγνωρίζετε εσείς, οι φίλαθλοι, αλλά δεν μας αναγνωρίζουν αυτοί που κυβερνούν. Ακόμη και οι Ομοσπονδίες μας... Φέτος, πάντως το πάλεψαν και έκαναν κάποια πράγματα.»

Ο Κώστας Φιλιππίδης τόνισε επ' αυτού: «Μου είχαν έρθει 4 υποτροφίες για πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, όμως τότε. Είχα μπει ήδη στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕ). Πήρα την απόφαση να σπουδάσω και να ζήσω εδώ. Συνεχίζουμε να συναντάμε δυσκολίες, αλλά έχει πολύ μεγάλη αξία να ξεπερνάς αυτά τα πράγματα.

Σίγουρα θα ήθελα να έχω καλύτερες συνθήκες. Όπως το στρώμα που σας ανέφερε ο προπονητής μου. Έχω να συναγωνιστώ αθλητές με καλύτερες συνθήκες στις χώρες τους. Δεν είναι η δουλειά μας να κατηγορούμε, όμως και να δείχνουμε με το δάχτυλο. Θα θέλαμε κάτι διαφορετικό».

«ΠΛΗΡΩΣΑ» ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΝΤΑΡΙΩΝ
Ο προπονητής του Φιλιππίδη εξήγησε για την αλλαγή κονταριών από τον αθλητή του: «Κάποτε τα κοντάρια ήταν από μπαμπού, μετά έγιναν πλαστικά, σήμερα υπάρχουν 10 εταιρείες. Εσύ μιλάς με αυτούς που κατασκευάζουν τα κοντάρια και διαμορφώνεις μία σκέψη (ελαστικότητα, δύναμη και διάσταση) ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (ευκολότερα ή δυσκολότερα).

Ο Κώστας επέλεξε να αλλάξει κοντάρια, να πάρει καινούρια. Δεν μας τα πληρώνει κανείς. Στα κάνει δώρο η εταιρεία για να τους διαφημίσεις. Ξεκίνησε έχοντας μια καλή αίσθηση, αλλά αυτό του έδωσε μια στασιμότητα.

Το κορμί δεν μπορούσε να μπει στο κοντάρι. Πρέπει να μπεις εσύ μέσα στο κοντάρι, το λύγισμα. Το κοντάρι είναι ένας μοχλός, είναι φυσική. Παίζεις με τους μοχλούς και πηδάς. Εγώ σαν προπονητής του έπρεπε να τον στηρίξω. Τα αλλάξαμε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα... αλλά είχε χάσει πολύ χρόνο».

Ο Κώστας Φιλιππίδης επισήμανε: «Γίνεται πολύ μεγάλη μελέτη από τις εταιρίες με στόχο τη διευκόλυνση του αθλητή. Τι θα κάνει τον αθλητή να πηδάει πιο εύκολα. Οι αθλητές πηδούν πιο σταθερά. Δεν ξέρεις τι θα βγει στο μέλλον από καινούριο εξοπλισμό. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ κρατά 20 χρόνια. Πριν δύο χρόνια έγινε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο, όμως στα ίδια επίπεδα».

«ΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΧΘΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Ο Δημήτρης Κυττέας: «Η σημαντική αλλαγή για τον Κώστα Φιλιππίδη είναι ότι φύγαμε από το μοχθηρό περιβάλλον. Πρέπει να ξεφύγεις. Αν θες να αναγνωριστείς, έπρεπε να ξεφύγεις.

Ο WADA άλλαξε όλη τη διαδικασία, μετά από το συμβάν με τον Φιλιππίδη. Κι εμείς τυραννιόμασταν να τρέχουμε στα δικαστήρια. Ο Φιλιππίδης, επαναλαμβάνων, έχει περάσει από 78 ντόπινγκ κοντρόλ. Δικαιωθήκαμε στο εξωτερικό. Θα με ρωτήσετε: Υπάρχει ντόπινγκ; Υπάρχει! Και υπάρχει σε πολλές βαθμίδες. Είναι βαθμίδα Α, Β, Γ και... ηλίθιοι!

Μετά τους πιάνουν και λένε... δεν πήρα εγώ. Στο Πεκίνο με πήραν από τον WADA και μου είπαν πως θα λυθεί το θέμα. Την ξέρετε τη διαδικασία του ντόπινγκ; Υπάρχουν δύο μπουκάλια, γυάλινα. Αυτά τα μπουκάλια τα ανοίγεις, τα παίρνεις. Παίρνεις ουροσυλλέκτη. Το ανοίγει ο αθλητής πηγαίνει με τον ουρολήπτη.

Πρέπει να δώσει 120 ml δείγμα. Αν είναι κάτω από τη γραμμή του λέει περίμενε, πίνει νερά για να πάει στα 120 ml. Τα βάζει στα μπουκαλάκια. Το δαχτυλίδι της ασφάλειας ήταν πλαστικό. Όταν έγινε καταγγελία από εμένα, το έκαναν σιδερένιο. Όταν φτάσαμε στο σημείο και το έμαθε o WADA, το άλλαξε.

Ετσι, ξεκίνησε η ιστορία με τη Ρωσία, από εκεί έγινε η καταγγελία από την αθλήτρια. Πέρασαν τα μπουκάλια και είδαν πως είχε αλλοιωθεί το δαχτυλίδι. Τον Καναδό Σόνεσι Μπάρμπερ τον έπιασαν για χρήση κοκαΐνης, έφτιαξαν ένα σκηνικό πως πήγε με γυναίκα, τη φίλησε κι όταν τον φίλησε, την πήρε κι αυτός την κοκαΐνη.

ΉΤΑΝ «ΚΑΘΑΡΟΣ» Ο ΚΩΣΤΑΣ
Ο Δημήτρης Κυττέας εξήγησε: «Ο Κώστας δεν είχε πάρει ποτέ τίποτα. Αλλοιώθηκε το μπουκάλι, υπήρχαν και άλλοι δύο αθλητές. Η ΙΑΑF τον έχει τιμήσει επανειλημμένως. Αλλά ενώ δικαιώθηκε, δεν μας δίνουν και τα λεφτά μας.»

Ο Κώστας Φιλιππίδης τόνισε για τη δυσάρεστη εκείνη στιγμή στην καριέρα του: «Ο Δημήτρης με έβαλε σε πολλούς αγώνες. Δεν μπορείς να κάνεις χρήση, όταν είσαι συνεχώς σε αγώνες, με τη φυσική κατάσταση που απαιτείται κι ενώ γυμνάζεσαι με συγκεκριμένο τρόπο. Διαρκώς αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να ετοιμαστείς, άρα ξεκινώντας όλο αυτό, νομίζω ότι ήταν πρωτοπόρο για την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία εξελιχτήκαμε για να κινούμαι σε αυτό το επίπεδο».

«ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
Ο Κώστας Φιλιππίδης είπε: «Είναι δύσκολο να συνδυάσεις πρωταθλητισμό και σπουδές. Είναι πολύ δύσκολο. Όταν τελείωσα το σχολείο, ξεκινώντας την ΑΣΟΕ, του είπα πως τώρα θα έχω και περισσότερο χρόνο. Αν δεν πας για μάθημα, μην έρθεις για προπόνηση, μου απάντησε. Με στήριξε σε όλο αυτό ο Δημήτρης. Με αποκορύφωμα, το Μεταπτυχιακό που έκανα. Οι παρακολουθήσεις ήταν περισσότερες από ό,τι ήταν όλα τα χρόνια. Συνδυάζονται, όμως.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν έμειναν καθόλου πίσω οι σπουδές. Το τέλειωσα σε 4,5 χρόνια. Δεν ξεκίνησα αμέσως το Μεταπτυχιακό. Πέρασαν τρία χρόνια, για να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου».
Ο Κυττέας είπε για το μέλλον του Φιλιππίδη: «Ο Κώστας θα είναι μάνατζερ αθλητών, θα βρίσκει χορηγούς, θα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο».


ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Ο Δημήτρης Κυττέας είπε: «Δάσκαλος είμαι έτσι κι αλλιώς. Πιο πολύ ζω με τον Κώστα παρά με τα παιδιά μου. Πέρασα από τον αθλητισμό μέσα από πολλές φάσεις της ζωής μου. Έχουμε χαλάσει την ιστορία μας. Βλέπω τους δρόμους στην Αθήνα, στις γειτονιές. Υπήρχε κάποιος δρόμος 21ης Απριλίου. Υπήρχε Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Τώρα δεν υπάρχουν. Εγώ κρατάω την ιστορία μου. Η ιστορία είναι μεγάλη υπόθεση για να ξέρουμε τι έχει συμβεί και τι έχει γίνει. Εγώ πήρα την απόφαση να είμαι επιεικής σε αυτούς όλους, οι οποίοι χάλασαν την όμορφη ιστορία μας, με τα καλά της και τα κακά της. Αν ρωτήσετε σήμερα τα παιδιά, δεν ξέρει κανείς για τη Χούντα. Υπήρχε ένας Ρουμπάνης, ένας Παπανικολάου, στον αθλητισμό. Δεν είναι ιστορία του αθλητισμού;

Όλα αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να εμφυσήσω στον Φιλιππίδη τη φιλοσοφία μου. Δεν είναι εύκολο να κάνει ένας αθλητής 29 αγώνες κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Δεν έχουμε την κουλτούρα, όμως. Δεν θα έπρεπε να έχουν και μία ώρα ιστορία αθλητισμού στα ελληνικά σχολεία; Πόσα παιδιά ξέρουν ότι στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο».

Ο Κώστας Φιλιππίδης είπε από την πλευρά του: «Βέβαια, τον προπονητή μου τον βλέπω περισσότερο από τον πατέρα και τη μητέρα μου. Τους γονείς μου κάνω μεγάλο διάστημα να τους δω, αφού λείπω στο εξωτερικό. Από την πλευρά μου κατάλαβα από μικρός πως θα αποκομίσω τα περισσότερα από έναν άνθρωπο που θέλει να μου δώσει. Γρήγορα τα πίστεψα και πορευτήκαμε μαζί. Πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα, όμως, να ακολουθήσεις μία τακτική. Χωρίς προγραμματισμό βραχυχρόνιο, 3-5 ετών, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Ο Δημήτρης Κυττέας πήρε ξανά το λόγο: «Στον αθλητισμό, ό,τι κάνουμε είναι το 25% τύχη. Φέτος, ο Φιλιππόδης ήταν 7ος στο Ευρωπαϊκό, 7ος στο Παγκόσμιο, 7ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και 7ος στο «Diamond League». Mα ούτε μια φορά 8ος ή 9ος; Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Έλεος λες. Ετσι είναι ο αθλητισμός».


ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΕΣ
Ο Κώστας Φιλιππίδης θέλησε να πει προς τους αθλητικούς συντάκτες: «Όταν έχεις μία επιτυχία θα έχεις και την αναγνώριση. Θα γίνει όλη αυτή η φασαρία που έγινε. Αν ήθελα να ακούγομαι κάθε ημέρα στην τηλεόραση και στις εφημερίδες θα μπορούσα. Επιλογή μας είναι να κρατάμε διαφορετική στάση. Εμένα δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Οι δημοσιογράφοι κάνουν κάποια λάθη, όμως.

Πρέπει να είναι αντικειμενικοί, να περιγράφουν αυτό που γίνεται, αλλά ο ρόλος τους πρέπει να είναι και εξισορροπητικός. Ο ΠΣΑΤ τη χρονιά που βρήκα πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ( ο ένας βγήκε πρώτος κι εγώ βγήκα 5ος). Μετά πως μπορώ εγώ να εξετάσω πότε πέφτουν, πότε ανεβαίνουν; Πότε πηγαίνω εγώ καλά και πότε άσχημα; Θα ήθελα να έχω πάρει τα μετάλλια. Στοχεύαμε για το μετάλλιο.

Δεν θεωρώ ότι ήταν αποτυχία. Πήρα αποφάσεις, έκανα αλλαγές, σωστές λάθος; Θα κριθεί στην πορεία. Θα ήθελα να πάω καλύτερα, αλλά δεν θεωρώ αποτυχημένη αυτή τη χρονιά. Αυτό, όμως μου έδωσε κάποια καλά στοιχεία για τη συνέχεια και την πορεία. Δεν θεωρώ ότι έμεινα έξω από τα φώτα της δημοσιότητας.»

Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΛΑΒΙΛΕΝΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥΣ
Ο Φιλιππίδης είπε για την κόντρα του Λαβιλενί με το Βραζιλιάνικο κοινό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο: «Όταν πέρασε το 5.98 ο Λαβιλενί νόμιζε ότι ?καθάρισε? και θα κέρδιζε. Όμως, πέρασε το 6.03 ο Βραζιλιάνος. Ο Λαβιλενί αποφάσισε να πάει στο 6.08 για να νικήσει. Οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν την κουλτούρα των φιλάθλων του κλασικού αθλητισμού. Ο Λαβιλενί παρεξηγήθηκε, αντέδρασε με γκριμάτσες και δηλώσεις. Είναι τα συναισθήματα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή... το όλο θέμα έληξε μετά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα