O πρώτος διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου από το 1893

Gazzetta team
O πρώτος διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου από το 1893

bet365

Για πρώτη φορά από το 1893, που ολοκληρώθηκαν τα πολυετή έργα στον Ισθμό της Κορίνθου και άνοιξε η διώρυγα, πραγματοποιήθηκε ένας κολυμβητικός αγώνας, με τους μετέχοντες να διασχίζουν από φάρο σε φάρο τα 6,346 χιλιόμετρα του στενού θαλασσινού διαδρόμου.

Διοργανωτής ήταν η «Swim Across Corinth Canal» και η συμμετοχή ήταν ανοιχτή για το κοινό και σε ηλικίες από 13 έως και 80 ετών. Μετείχαν 375 άτομα και τερμάτισαν όλοι, σε έναν αγώνα που ολοκληρώθηκε σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.


Ο τερματισμός ήταν μέσα στο νερό, με ειδικά διαμορφωμένη αψίδα μέτρησης χρόνου. Υπήρχαν 14 ηλικιακές κατηγορίες και στους 14 νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκαν συλλεκτικά ξύλινα κύπελλα με αρίθμηση.


Η Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου αποτέλεσε έργο τομή για την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς ένωσε τον Κορινθιακό κόλπο με τον Σαρωνικό κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα στα καράβια να αποφύγουν τον δαπανηρό και χρονοβόρο περίπλου της Πελοποννήσου για να φτάσουν στον Πειραιά ή για να κινηθούν μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1880 και ολοκληρώθηκαν το 1893 και ήταν αποτέλεσμα της τότε αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη.

Το πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. (στο βυθό στενεύει έως τα 21μ.) και το βάθος φτάνει στα 7,5 και 8 μέτρα. Τα θαλάσσια ρεύματα, που αλλάζουν κάθε έξι ώρες, εκ των πραγμάτων καθόρισαν την ώρα εκκίνησης του αγώνα ώστε να διευκοληνθούν οι κολυμβητές, ενώ λειτούργησε κι ένας σταθμός ανεφοδιασμού-υδροδοσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα