«Μάχες» στo Ελντορέτ

Gazzetta team
«Μάχες» στo Ελντορέτ

bet365

Ορισμένοι από τους διάσημους αθλητές της Κένυας θα συμμετάσχουν στα εθνικά τράιαλ (Πέμπτη και Παρασκευή) προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της διοργάνωσης στο Ρίο (5-21/8).

Οι αγώνες θα γίνουν στην πόλη Ελντορέτ, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι. Το Ελντορέτ διαθέτει και ένα προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα ονόματα του κόσμου στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές θα εξασφαλίσουν την πρόκριση για το Ρίο, αφού οι αγώνες των τράιαλ στην Κένυα είναι γνωστοί για τον μεγάλο συναγωνισμό που υπάρχει με δεδομένη την παρουσία μεγάλου αριθμού αθλητών υψηλού επιπέδου στις αποστάσεις.

Επίσης οι αγώνες γίνονται υπό την πίεση των διεθνών αθλητικών οργανισμών για τα σκάνδαλα ντόπινγκ, αφού πάνω από 40 αθλητές της χώρας έχουν τιμωρηθεί τα τελευταία 4 χρόνια για ντόπινγκ και την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της ΔΟΕ τόνισαν ότι για να συμμετάσχουν Ρώσοι και Κενυάτες στο Ρίο, θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις ντόπινγκ.

Η προσοχή όλων στα τράιαλ είναι βέβαιο ότι πάνω απ΄ όλα θα πέσει στους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες Ντέιβιντ Ρουντίσα (800μ) και Εζεκίελ Κεμπόι (3.000μ στιπλ), αλλά και μια σειρά παγκόσμιων πρωταθλητών, που δεν θέλουν να επιτρέψουν σε νέους και διψασμένους για διακρίσεις αθλητές να τους αμφισβητήσουν.

«Έχω παρακολουθήσει τον Ρουντίσα κατά την διάρκεια αυτής της σεζόν και δεν είμαι σίγουρος αν εξακολουθεί να έχει την ίδια θέληση με αυτή που τον ώθησε στην Ολυμπιακή δόξα και ένα παγκόσμιο ρεκόρ πριν από τέσσερα χρόνια», είπε ο Ρόμπερτ Όουκο, μέλος της ομάδας 4χ400μ της χώρας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1972.

«Η σωτηρία του θα μπορούσε να είναι το ``κριτήριο της επιλογής`` που διαθέτει στη φαρέτρα της η ομοσπονδία στίβου, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να επιλέξει στην αποστολή τον τρίτο αθλητή ενός αγωνίσματος με αξιοκρατικά κριτήρια», είπε ο Όουκο.

Ο Τζάκσον Τουγουέι, πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην επιλογή του 3ου αθλητή, αφού πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για κάποια από τα αστέρια να επηρεαστούν από το υψόμετρο των 2.000μ από το επίπεδο της θάλασσας που βρίσκεται το Ελντορέτ.

«Ποτέ δεν ξέρεις. Μερικοί από τους κορυφαίους δρομείς μας μπορεί να ηττηθούν εδώ, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, αλλά έχουν την εμπειρία για να κερδίσουν σε μεγάλους αγώνες. Εμείς θα επιλέξουμε τους δύο πρώτους από τον τερματισμό και έναν τρίτο με αξιοκρατικά κριτήρια. Η ομορφιά των τράιαλ στην Κένυα είναι το απρόβλεπτο», επεσήμανε ο Τουγουέι.


Ο Φέργκιουσον Ρότιτς, που ήταν 4ος πέρυσι στο παγκόσμιο του Πεκίνου είναι ο αθλητής που θα κοντράρει τον Ρουντίσα στα 800μ, αφού ήδη τον έχει νικήσει δύο φορές φέτος σε μίτινγκ του Diamond League, μία στη Σαγκάη και μία στη Στοκχόλμη. «Είναι ένας αγώνας που πρέπει να τον δούμε. Έχει όλα τα συστατικά ενός Ολυμπιακού τελικού.

Ο Ρουντίσα θα θελήσει να βάλει τον νεαρό αθλητή στη θέση του και να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος, ενώ ο Ρότιτς θέλει να αποδείξει ότι τα κατορθώματά του στη Σαγκάη και στη Στοκχόλμη, δεν ήταν φούσκες», δήλωσε ο Όουκο.

Ο Εζεκίελ Κεμπόι, με δύο χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα τέσσερα σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 3.000μ στιπλ, θα έχει αντιπάλους τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του 2008 Μπρίμιν Κιπρούτο, τον «χάλκινο» Πολ Κιπσιέλε Κοέχ και τον δύο φορές «ασημένιο» παγκόσμιο πρωταθλητή Κονσέσλους Κιπρούτο.

Σε άλλη ενδιαφέρουσα κούρσα, ο Άσμπελ Κίπροπ, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, δείχνει το μεγάλο φαβορί στα 1.500μ. Εκεί θα έχει αντιπάλους τον Ελιτζά Μανανγκόι, Σίλας Κιπλάγκατ και Τζέιμς Μάγκουτ, όλοι τους με μεγάλες διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα