SOS για το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ

Gazzetta team
SOS για το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ

bet365

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τις ανάγκες των δύο πυλώνων του εθνικού συστήματος αντιμετώπισης του ντόπινγκ: του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ Ο.Α.Κ.Α. αλλά και του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., του εθνικού οργανισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Παρά την εναρμόνιση των κανόνων του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ που ψηφίστηκε από τη Βουλή (με την ουσιαστική συνδρομή του Ποταμιού) τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 17-03-2016, μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας, και που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή συνεπειών για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, τα λειτουργικά προβλήματα των δύο εθνικών φορέων που έχουν επιφορτιστεί με τις δραστηριότητες καταπολέμησης του ντόπινγκ, παραμένουν σημαντικά.

Το μεν Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ Ο.Α.Κ.Α. αντιμετωπίζει δυσκολίες που αφορούν στη γήρανση του εξοπλισμού και στη μείωση του προσωπικού, το δε Ε.Σ.Κ.Α.Ν. χρονίζοντα προβλήματα επιστημονικής υποστελέχωσης και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις των αποζημιώσεων των δειγματοληπτών.

Αμφότεροι οι φορείς, ενώ διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, κληρονομιά έως έναν βαθμό της επιτυχούς υλοποίησης ενός τεράστιου έργου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, συναντούν εμπόδια τόσο στην υλοποίηση του εθνικού τους προγράμματος όσο και στην ανάληψη του διεθνούς ρόλου που είναι σε θέση να επιτελέσουν.

Η εναρμόνιση με τον παγκόσμιο κώδικα του WADA μπορεί να είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή από μόνη της για να καταπολεμηθεί το ντόπινγκ στην Ελλάδα. Χρειάζονται και πρωτοβουλίες στο εσωτερικό για να γίνει αποτελεσματικό το ελληνικό σύστημα αντιντόπινγκ.

 

Τελευταία Νέα