Πρωτοφανής έλεγχος αντιντόπινγκ

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Πρωτοφανής έλεγχος αντιντόπινγκ

bet365

Σε έναν τριπλό έλεγχο αντιντόπινγκ πέρα από τα συνηθισμένα υποβλήθηκαν κολυμβητές προ ημερών (02/01) στο Μπέλμεκεν της Βουλγαρίας.

Το ασύνηθες στην όλη διαδικασία είναι ότι ελέγχθηκαν οι τρεις αθλητές (Βασιλική Μπάκα, Νίκος Σοφιανίδης και Χρήστος Κατραντζής) στο εξωτερικό χωρίς να συμπληρώνουν whereabout (δεν βρίσκονται στις λίστες της WADA) και το ανεπίτρεπτο ότι δεν τηρήθηκε η ιδιωτικότητα όπως ορίζουν οι κανονισμοί, αφού τα ονόματα τους διέρρευσαν άμεσα στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό γεννά ερωτηματικά για: το πως ήταν ενήμεροι οι ελεγκτές για τον τόπο προετοιμασίας των κολυμβητών, τι θα συνέβαινε εάν κάποιος εξ αυτών δεν ήταν «παρών» την ώρα προσέλευσης των ελεγκτών και φυσικά το πως είναι δυνατόν να μην τηρείται το απόρρητο τις διαδικασίας.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Αλέκο Χατζηγιαννάκη, προπονητή των Μπάκα, Κατραντζή και Καρπουζλή (ο οποίος επίσης πέρασε από έλεγχο και ήταν και ο μοναδικός εκ των τεσσάρων που ελέγχθηκαν που ήταν στις λίστες) προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν:

«Τον έλεγχο πραγματοποίησε ένα τετραμελές κλιμάκιο ελεγκτών της FINA, αποτελούμενο από μία γυναίκα, η οποία ήταν και η υπεύθυνη και τρεις άνδρες. Ήμουν το πρωί στο χώρο εστίασης και έπινα τον καφέ μου, όταν ετοιμαζόμουν να πάω στην πισίνα για την προπόνηση. Στην ρεσεψιόν με σταμάτησαν και μου έδειξαν τους τέσσερις ελεγκτές λέγοντας μου «ντόπινγκ».

Άμεσα οι τέσσερις κινήθηκαν προς το μέρος μου και με περικύκλωσαν. Όταν τους είπα να πάω να φωνάξω τους αθλητές αρνήθηκαν και δεν με άφησαν από τα μάτια τους. Από τον 2003 που ασχολούμαι με τον υψηλό αθλητισμό, οι αθλητές μου έχουν περάσει άπειρους ελέγχους αντιντόπινγκ, αλλά όσα έγιναν εκεί είναι πρωτόγνωρα. Με ρώτησαν αν υπάρχει άλλη έξοδος στην πισίνα και μόλις απάντησα θετικά ο ένας έφυγε τρέχοντας για να την μπλοκάρει.


Ζήτησα από την υπεύθυνη τις εντολές ελέγχων και μου έδειξε και για τους τέσσερις αθλητές. Στην ερώτηση μου τι θα γινόταν αν κάποιος εκ των τριών αθλητών δεν ήταν εδώ για κάποιο λόγο, η απάντηση της υπεύθυνης ήταν ότι δεν γνώριζε, διευκρινίζοντας μου ότι δουλειά της ήταν να πάρει τα δείγματα και στην συνέχεια να συντάξει μία έκθεση για την όλη διαδικασία. Από κει και πέρα όπως μου είπε όλα τα υπόλοιπα ήταν δουλειά της FINA.


Η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε στις 9:15, επειδή κάποιοι αθλητές δεν ήταν έτοιμοι, ζήτησα να ξεκινήσουμε την προπόνηση, όπως είθισται και προβλέπεται, αλλά αρνήθηκαν. Έως τις 11:15 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία με ακολουθούσαν ακόμη και όταν έβγαινα έξω για τσιγάρο. Το πιο περίεργο είναι όμως ότι προτού δώσει δείγμα και ο τελευταίος αθλητής, είχα δημοσιοποιηθεί τα ονόματα τους στο Facebook.

Δεν σκοπεύω να το κάνω θέμα, αλλά είναι περίεργο να στέλνουν 4 ελεγκτές σε ένα δύσβατο αθλητικό κέντρο (τα τελευταία 20χλμ. ήταν καλυμμένα με πάγο) στις 9:15 το πρωί και οι ίδιοι μου τόνισαν ότι η όλη διαδικασία ήταν δύσκολη και για τους ίδιους αφού θα πρέπει να ξεκίνησαν στις 4 το πρωί από τη Σοφία για να είναι στην ώρα τους».

Η πάταξη του ντόπινγκ είναι ζητούμενο όταν τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες, αφού μόνο έτσι προστατεύεται η ιδιωτηκότητα και η αξιοπρέπεια των «καθαρών» αθλητών.

 

Τελευταία Νέα