Ανασκόπηση στίβου 2015

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ανασκόπηση στίβου 2015

bet365

Στεφανίδη vs Κυριακοπούλου! H άτυπη κόντρα στο επί κοντώ, που «ξύπνησε» το ενδιαφέρον των φίλων του στίβου το 2015. Η Στεφανίδη αναδείχθηκε «ασημένια» στην Ευρώπη, με την Κυριακοπούλου να απαντά με το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Στις 19/02 η Κυριακοπούλου ξεπερνά στο μίτινγκ της Στοκχόλμης τα 4,76μ., με την Στεφανίδη να απαντά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στο μίτινγκ Φλάγκσταφ της Αριζόνα, με 4,77μ. Ωστόσο, η αθλήτρια της Φιλοθέης, κοιμήθηκε ως κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ και ξύπνησε χωρίς αυτό, αφού η Κυριακοπούλου στις 21/02, στο πλαίσιο του μίτινγκ του Μπέρμιγχαμ έβαλε τον πήχη στα 4,80 μ. και τον υπερκέρασε.

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν το έβαλε κάτω και λίγες μέρες αργότερα στις 8 Μαρτίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου της Πράγας, και ούσα ταλαιπωρημένη από το υπερατλαντικό ταξίδι ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, με την αθλητρια του Μανώλη Καραγιάννη να μένει εκτός τελικού. Στην ίδια διοργάνωση το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε και ο Αντώνης Μάστορας στο άλμα εις ύψος.

Κυριακοπούλου και Στεφανίδη αναμετρήθηκαν και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με την δεύτερη να κατακτά τον τίτλο με 4,65μ. και την Κυριακοπούλου τη δεύτερη θέση με 4,60μ.
Πάντως, όπως αποδείχθηκε η Νικόλ δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα, αφού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου ξεπερνώντας τα 4,80 μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Νωρίτερα, στις 4 Ιουλίου είχε καταρρίψει για τρίτη φορά φέτος το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ με 4,83μ. Η χρονιά έκλεισε για την Ελληνίδα αθλήτρια με το διαμάντι, που της απονεμήθηκε στον τελικό των Diamond League, όπου αναδείχθηκε πρώτη στη βαθμολογία.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη το 2015, αφού κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση του Diamond League.
Στις μικρές κατηγορίες ξεχώρισε ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας, με άλμα στα 5,20μ.

Η δυσάρεστη είδηση της χρονίας για τον ελληνικό στίβο ήταν αναμφίβολα το θετικό δείγμα της Πηγής Δεβετζή, σε επανέλεγχο που έγινε σε δείγμα που είχε ληφθεί από την πρωταθλήτρια του τριπλούν το 2007, στη διαρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Οζάκα, όπου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Φυσικά, κατόπιν αυτού εκκρεμεί η τύχη του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Στο διεθνή στίβο το πρόσωπο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Πεκίνου ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ, ο Τζαμαϊκανός, ο οποίος δεν είχε έντονη αγωνιστική παρουσία μέσα στη χρονιά, λόγω τραυματισμών και πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν την ετοιμότητα του να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του. Διαψεύστηκαν, όμως, αφού ο Μπολτ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, 200μ. και την σκυταλοδρομία 4x100μ.

Στα 200μ. γυναικών η Ντάφνε Σκίπερς με 21.63 πραγματοποίησε την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και έκανε δικό της το ρεκόρ Ευρώπης της Μαρίτα Κοχ, η οποία ήταν μέλος της ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας και έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η Ολλανδή στην συνέντευξη Τύπου δέχτηκε τα πυρά μερίδας του Τύπου, για το κατά πόσο είναι «καθαρή» η ίδια, με τον προπονητή της να απολογείται για την ακμή στο πρόσωπο της αθλήτρια του.
Ο Λασόν Μέριτ θα μείνει στην ιστορία όχι για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 100μ. με εμπόδια, αλλά για το ότι τέσσερις ημέρες μετά τον τελικό θα ξάπλωνε στο χειρουργικό τραπέζι για να δεχτεί το μόσχευμα νεφρού της αδελφής του! Ο Αμερικανός υποβλήθηκε τελικά επιτυχώς στην επέμβαση και πλέον κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Άστον Ίτον, ήταν από τις λαμπρές παρουσίες του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του Πεκίνου, καταρρίπτοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόστ στο δέκαθλο. Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής της Μόσχας συγκέντρωσε 9.045 βαθμούς, το οποίο είναι η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών και κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, που ήταν 9.039 βαθμοί και το είχε πετύχει το 2012.

Τέλος, η Ανίτα Βλόνταρτσικ κατέρριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στην σφυροβολία, με βολή στα 81,08μ. εντός έδρας στο μίτινγκ «Kamila Skolimowka», στην Πολωνία την 01/08/2015 και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα