Οι «ντοπέ» της εθνικής άρσης βαρών

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Οι «ντοπέ» της εθνικής άρσης βαρών

bet365

Τα κρούσματα ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών δεν τέλειωσαν το 2008, όταν πιάστηκαν θετικοί οι 11. Το gazzetta.gr συγκέντρωσε όλες τις περιπτώσεις διεθνών που συνελήφθησαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών από το 2008 έως σήμερα.

Το Απρίλιο του 2008 λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ανακοινώνονται 11 θετικά δείγματα της εθνικής ομάδας ανδρών – γυναικών, στην ουσία μεθυλτριενολόνη. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου αναλαμβάνει πλήρως τη ευθύνη, τονίζοντας ότι ο ίδιος χορηγούσε στους αθλητές της εθνικής ομάδας τα συμπληρώματα διατροφής. Φυσικά, ο πρωτομάστορας της dream team, διαρρήγνυε εξ αρχής τα ιμάτια του ότι τα θετικά δείγματα οφείλονται σε απαγορευμένη ουσία, η οποία από λάθος βρέθηκε στην παραγγελία, που έκανε ο ίδιος από κινεζικό εργοστάσιο.

Ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Βίκτωρας Μήτρου, ο μοναδικός που συνέχισε από την θρυλική dream team και οι: Αρθούρος Ακριτίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Παπαγερίδης, Μαρία Πιπιλιαρίδου, Αννα Αθανασιάδου, Ολυμπία Τόκα, Ελένη Κουρτελίδου, Κατερίνα Ροδίτη και Βασιλική Κασάπη πρωταγωνιστούν σε μία υπόθεση, που έμελλε να αλλάξει για πάντα το πως θα έβλεπε η κοινή γνώμη το άθλημα των δυνατών.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, άμεσα ανακοινώνει ότι σταματά την προπονητική (παρότι αργότερα βέβαια ανέλαβε την εθνική ομάδα της Κύπρου).

Την ώρα που η ελληνική άρση βαρών προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, Νίκος Κουρτίδης και Ντίνα Λάπου βρίσκονται θετικοί σε αναβολικές ουσίες. Ο Κουρτίδης, πρωταθλητής Ευρώπης και από τα μεγαλύτερα ταλέντα της άρσης βαρών, που διαδέχτηκαν τους σταρ του αθλήματος, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια το 2009 στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα. Λίγες ώρες μετά την επιτυχία μαθαίνει ότι είναι θετικός σε έλεγχο που είχε υποβληθεί προτού αναχωρήσει για τους αγώνες από το ΕΣΚΑΝ, το οποίο είχε καθυστερήσει να βγάλει τα αποτελέσματα.
Η Λάπου, η οποία επίσης ανέβηκε στο βάθρο των Μεσογειακών της Πεσκάρα (κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο) βρέθηκε θετική.


Κουρτίδης και Τριανταφύλλου ήταν οι δύο αθλητές της εθνικής ομάδας που ήταν καθαροί στον έλεγχο του 2008, όπου εντοπίστηκαν τα 11 θετικά δείγματα, αφού λόγω τραυματισμού δεν ακολουθούσαν το πρόγραμμα της εθνικής ομάδας.

Στο μεταξύ ο Χρήστος Ιακώβου δεν αντέχει μακριά από την προπονητική. Το 2009 αναλαμβάνει τον Δημήτρη Μινασίδη, ο οποίος την ίδια χρονιά κατακτά τα πρώτα μετάλλια (ένα αργυρό και δύο χάλκινα) της Κύπρου σε διεθνή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς. Ο συγκεκριμένος αθλητής στις αρχές του 2013 βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, ενόσω προπονούνταν υπό τις οδηγίες του Βίκτωρα Μήτρου. Η συνεργασία του Μινασίδη τόσο με τον Ιακώβου, όσο και με τον Μήτρου ποτέ δεν ανακοινώθηκε επίσημα η από την Κυπριακή Ομοσπονδία για τυπικούς λόγους, αφού αμφότεροι είχαν παραβεί τους κανόνες αντιντόπινγκ.


Στις 28 Απριλίου του 2009 επιβάλλεται διετής αποκλεισμός από την ΕΟΑΒ στους Γιώργο Παπαδόπουλο και Χριστίνα Φιλανδριανού, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί σε μεθυλεξαναμίνη σε έλεγχο ντόπινγκ στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Πρωτάθλημα Επιλέκτων.

Τον Ιούνιο του 2009 βρίσκεται θετικός στην ίδια ουσία στη διάρκεια του πρωταθλήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Τάσος Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε γλιτώσει ένα χρόνο πριν.

Συνολικά το 2009 έγιναν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΚΑΝ 10 παραβάσεις (7 μεθυλεξαναμίνη, 3 στανονοζόλη).

Έκτοτε έως σήμερα δεν υπήρχαν θετικά δείγματα από αθλητές της εθνικής ομάδας. Ο πρώην διεθνής, Τάσος Τριανταφύλου και σύντροφος της Ευτυχίας Ανανιάδου, βρέθηκε θετικός για δεύτερη φορά, τον περασένο Φεβρουάριο σε αγώνες επιλέκτων στην Μεγαλόπολη, απ' όπου διεκδικούσε την επανείσοδο του στην εθνική ομάδα.

Το τελευταίο θετικό δείγμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε Παραμονή Χριστουγέννων από τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, της Ευτυχίας Ανανιάδου. Η μοναδική αθλήτρια που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, βρέθηκε για δεύτερη φορά θετική, αυτή τη φορά στην αναβολική ουσία δεϋδρο-χλωρ-μεθυλτεστοστερόνη και μένει ο έλεγχος του δεύτερους δείγματος, αφού προς το παρών είναι προσωρινά τιμωρημένη με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.

 

Τελευταία Νέα