Ποιο Ροβανιέμι... Χανιά!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ποιο Ροβανιέμι... Χανιά!

bet365

Στα Χανιά οι Άγιοι Βασίληδες δε γλακούνε (τρέχουνε), πορπατούνε και στους σταθμούς ανεφοδιασμού αντί νερού πίνουνε κούπες!

Η παρωδία του Santa Run, που οραματίστηκαν έξι φίλοι, συνεχίζεται για 5η χρονιά φέτος (27/12) και υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές, τα οποία θα αποδοθούν εξ' ολοκλήρου σε τέσσερα ιδρύματα (ΕΛΕΠΑΠ (Κέντρο Ανοιχτής Περίθαλψης Παιδιών με Κινητικά Προβλήματα), Μεγαλόχαρη (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών), Ορίζοντας (Σύλλογος με σκοπό τη στήριξη σε οικονομικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο κυρίως παιδιών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο) και ΚΗΦΑΜΕΑ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας - Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία)) θα ανέλθουν τις 100.000 ευρώ!


Ο Θρασύβουλος Κυριακουλάκης, μέλος της παρέας των έξι ατόμων και πλέον μέλος της οργανωτικής επιτροπής, μίλησε στο gazzetta.gr για την γιορτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, με την απήχησης της να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη κάθε χρόνο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2011 από μία παρέα. Τότε οι συμμετοχές ήταν μόλις 400, την επόμενη χρονιά 1.500, το 2013 5.000 και φέτος ελπίζουμε να φτάσουμε τις 7.000. Όλα τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσαμε 150.000, όμως φέτος θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φτάσει τις 100.000 ευρώ. Πρέπει να σημειώσω ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές μοιράζονται στο ακέραιο στα τέσσερα ιδρύματα για παιδιά, ενώ τα όποια λειτουργικά έξοδα έχουμε τα εξασφαλίζουμε από χορηγίες.

Το δικό μας Santa Run είναι ακριβώς όπως αυτά που γίνονται στο εξωτερικό, δηλαδή υπάρχει αριθμός συμμετοχής, εκκίνηση και τερματισμός, καθώς και σταθμοί ανεφοδιασμού, μόνο που δεν τρέχουμε και δεν αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά με νερό ή ισοτονικά, αλλά με μπύρες! Σκοπός είναι μάλιστα, τα επόμενα χρόνια οι εκδηλώσεις να είναι τριήμερες και να προσελκύσουμε κόσμο και εκτός πόλεως.»

Το Santa Run γίνεται σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, όμως αυτό των Χανίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά από εκείνο της Γαλλίας το οποίο έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και πέρυσι συμμετείχαν 8.000 δρομείς. Που οφείλεται η μεγάλη απήχηση: «Ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με την οργάνωση, ενημερώσαμε τον κόσμο και αυτός με τη σειρά του ευαισθητοποιήθηκε και ανταποκρίνεται. Αντί καθένας να λειτουργεί αυτόνομα οργανωθήκαμε για έναν κοινό καλό σκοπό. Η οικονομική κρίση ήταν αφορμή για την καθιέρωση του Chania Santa Run. Η οικονομική ύφεση έπληξε τα ιδρύματα, έτσι, οι δωρεές ήρθαν και κάλυψαν πάγιες ανάγκες.»

Δυστυχώς έως σήμερα οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν ως ταμπού τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για το αν το Santa Run έχει γίνει αφορμή για να βγουν αυτά τα παιδιά από το σπίτι τους ο Θρασύβουλος Κυριακουλάκης επισημαίνει: «Ελπίζω να γίνει στο μέλλον, κάτι τέτοιο δεν θα έλεγα ότι συμβαίνει τώρα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν μέρος είναι εκείνα με κινητικά προβλήματα. Είναι αλήθεια πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρύβουν τα παιδιά τους. Βέβαια είναι και θέμα ασφάλειας, δηλαδή δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να είναι ασφαλής η συμμετοχή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε μία πόλη όπως τα Χανιά, τα οποία όπως και η πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων δεν είναι και από τις πλέον φιλικές γι αυτούς τους ανθρώπους».


santarunchania.com

 

Τελευταία Νέα