Historic Run -Αγώνες Ιστορικής Μνήμης στη Νέα Σμύρνη

Gazzetta team
Historic Run -Αγώνες Ιστορικής Μνήμης στη Νέα Σμύρνη

bet365

“Ένα αθλητικό γεγονός με έντονες αναφορές στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της αποτελεί ο 1ος Αγώνας Ιστορικής Μνήμης για τις Χαμένες Πατρίδες “Historic Run -Τρέχοντας στην Ιστορία” που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης και θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου 2015.”

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγώνα, Βαγγέλης Χατζατουριάν, στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τον 1ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης. Όπως υπογράμμισε, “πρόκειται για ένα διαφορετικό αγώνα δρόμου, συνδεδεμένο με δράσεις πολιτισμού, τέχνης, κοινωνικών μηνυμάτων και ιστορικών αναφορών γνώσης και μνήμης, σε ένα κλίμα γιορτής – με δρώμενα, συναυλίες, εκθέσεις- και σε μια πόλη που αποτελεί το κυρίαρχο σύμβολο αναφοράς για τις αλησμόνητες πατρίδες.”

Ο αγώνας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του δήμου Νέας Σμύρνης, το Σύλλογο Αθλούμενων Άλσους Νέας Σμύρνης (ΣΑΦΑΝΣ), το Τμήμα Νεολαίας Ερυθρού Σταυρού και τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ.

Στην Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι πρωταθλητές του Μαραθωνίου, Ουρανία Ρεμπούλη και Χριστόφορος Μερούσης οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για τη σημαντική αυτή διοργάνωση, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει σε έναν αγώνα μνήμης που συμβολίζει την ευγενή άμιλλα. “Ελάτε στις 4 Οκτωβρίου να τρέξουμε όλοι μαζί”, είπε η Ουρανία Ρεμπούλη, ενώ ο Χριστόφορος Μερούσης αναφέρθηκε στην άνθηση του δρομικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε “να είμαστε όλοι τον Οκτώβριο εδώ για τη διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού αγώνα”.

Στη Συνέντευξη συμμετείχε και η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Σωματείου Καλλιπάτειρα, η οποία τόνισε πως “πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενθουσιάζει, γιατί δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, αλλά και ένα κοινωνικό γεγονός, καθώς ο αθλητισμός ενώνει, δημιουργεί συνοχή και μια αλυσίδα που κρατά τη μνήμη ζωντανή, σε μια πόλη μάλιστα που αποτελεί φυτώριο σημαντικών αθλητών”. Η κυρία Παναγοπούλου κάλεσε όλους να συμμετάσχουν σε ένα γεγονός που αναδεικνύει την ισοτιμία μεταξύ των πολιτών, τις αξίες του αθλητισμού και του πολιτισμού, σημειώνοντας μάλιστα πως θα συμμετάσχουν στον αγώνα τα 1500 μέλη του Σωματείου Καλλιπάτειρα, στηρίζοντας τη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Ο γγ του ΣΕΓΑΣ, κ. Βασίλης Σεβαστής, σημείωσε πως ο ΣΕΓΑΣ είναι συνδιοργανωτής και ουσιαστικός αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για έναν αγώνα με πλούσιο αξιακό υπόθεμα που αναφέρεται σε ιστορικές μνήμες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη. “Είμαστε εδώ σήμερα”, υπογράμμισε ο κ. Σεβαστής, “επειδή έχουμε μεγάλη ευαισθησία σε αυτό που ονομάζουμε Μικρασιατικό Αθλητισμό, καθώς οι Μικρασιάτες που δραστηριοποιήθηκαν στον αθλητισμό έφεραν φορείς και ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στα ιστορικά αθλητικά δρώμενα της χώρας, κομίζοντας κουλτούρα, ώθηση πολιτισμική και αξίες στο γηγενή αθλητισμό.”

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, η εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού στο δήμο Νέας Σμύρνης, κυρία Ιωάννα Καριοφύλλη, ανέφερε πως πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό γεγονός με όραμα και συμβολισμούς που αρμόζουν στην πόλη της Νέας Σμύρνης, σημειώνοντας πως ο δήμος Νέας Σμύρνης αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα σε πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, κ. Άρης Μισαηλίδης, είπε πως “ο Αγώνας αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια και ένα σημαντικό και πρωτοποριακό γεγονός με μνήμες από το παρελθόν και ελπίδες για το μέλλον”, ενώ τόνισε πως ο Πανιώνιος που αποτελεί ζωτικό κομμάτι της αθλητικής και ιστορικής κληρονομιάς για την πόλη τη Νέας Σμύρνης, θα σταθεί αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρος Τζουλάκης, κλείνοντας τη Συνέντευξη, ανέφερε πως “σκεφτόμασταν χρόνια να διοργανώσουμε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός και πιστεύουμε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει σε μια πόλη που έχει αποδεδειγμένα σημαντική σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.”

Τη συνέντευξη συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Παπαποστόλου, τεχνικός διευθυντής Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, πρόθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι να πραγματοποιηθεί μια μαζική διοργάνωση με τη συμμετοχή δρομέων από όλη την Αττική. Με βασικό στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης για τις χαμένες πατρίδες, η συναυλία που θα ακολουθήσει θα μετατρέψει τον αγώνα σε μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι οι δρομείς που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, με σημαντικές αθλητικές καινοτομίες, σε μια υψηλού επίπεδου διοργάνωση, εφάμιλλη μεγάλων αντίστοιχων διοργανώσεων.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Αγώνα, www.neasmirnihistoricrun.gr, θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και θα επιχειρήσει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συμμετεχόντων, των φορέων και των εταιρειών που υποστηρίζουν την προσπάθεια. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα, στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης και στα Αθλητικά Κέντρα -Δημοτικά Κλειστά Γυμναστήρια.

Όλες οι διαδρομές των 10, 5 και 2,5 χλμ έχουν εκκίνηση και τερματισμό τη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, μπροστά από την πλατεία Νέας Σμύρνης. Η ώρα εκκίνησης των αγώνων προγραμματίζεται για τις 10:00 το πρωί.

Ο αγώνας αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στη γνώση και τη διαμόρφωση συνείδησης της ιστορικότητας της πόλης της Νέας Σμύρνης για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, τα οποία για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ειδική διαδρομή που σχεδιάζεται.

Ο 1ος Αγώνας Ιστορικής Μνήμης για τις Χαμένες Πατρίδες “Τρέχοντας στην Ιστορία” θα κλείσει τις εκδηλώσεις των Ιωνικών Γιορτών που οργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης, με στόχο ο αθλητισμός να σημάνει τη λήξη ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Αθήνας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα