Αυτή είναι η νέα ντόπα!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Αυτή είναι η νέα ντόπα!

bet365

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα για τις μεθόδους βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων ή κοινώς τη ντόπα. Η επανάσταση στον αθλητισμό είναι... προ των πυλών!

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Ουαλίας έκανε μία εκτεταμένη έρευνα, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα και στο επιστημονικό περιοδικό «Σύνορα στην ανθρώπινη Νευροεπιστήμη», η οποία δείχνει πως επιδρά η ύπαρξη κινήτρου στην προσπάθεια ενός αθλητή σε σχέση με την κόπωση.

Τι λένε λοιπόν μέσες άκρες; Ότι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ξεφύγει από μία τίγρη τρέχει πολύ πιο γρήγορα από κάποιον που βρίσκεται στον στίβο και διαγωνίζεται. Η επίδοση παύει να είναι πια κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τα σωματικά προσόντα του αθλητή και βρίσκεται πλέον σε συνάρτηση με τον παράγοντα νου.

Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει σύντομα τις κλασικές μεθόδους φαρμακοδιέγερσης να θεωρούνται ντεμοντέ και αναζητά τη λύση για καλύτερες επιδόσεις στους ψυχολόγους.

«Στην προσπάθεια του κάποιος να σώσει τη ζωή του κάνει παράγει το κάτι παραπάνω. Να είστε λοιπόν σίγουροι, ότι οι ψυχολόγοι θα ανακαλύψουν το τρόπο για να επιτυγχάνεται αυτό».

Με δεδομένο ότι είναι ελάχιστα πια τα παγκόσμια ρεκόρ που καταρρίπτονται, ενώ ταυτόχρονα οι αθλητές που εντοπίζονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, οι ερευνητές δεν σταματούν την αναζήτηση τρόπων προκειμένου το ρεκόρ να συνεχίσει να υφίσταται απαλλάσσοντας το όμως από τη σκιά του ντόπινγκ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος τα μόνα παγκόσμια ρεκόρ που καταρρίφθηκαν στον στίβο είναι αυτό του Ρενό Λαβιλενί στο επί κοντώ, της Ανίτα Βλόνταρτσικ στην σφυροβολία και του μαραθωνοδρόμου Ντένις Κιμέτο. Ο 28χρονος Γάλλος έσπασε για ένα μόλις εκατοστό το 21 ετών ρεκόρ του Ουκρανού Σεργκέι Μπούμπκα ξεπερνώντας τον πήχη στο 6,16 εκ.
Από την πλευρά της, η 29χρονη Βλόνταρτσικ έστειλε τη σφύρα στα 79,85 μ. καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ με 79,42 μ. Η Πολωνή έχει τις περισσότερες βολές πάνω από τα 78 μ. από οποιαδήποτε συναθλήτρια της στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Κιμέτο, πάλι στον μαραθώνιο του Βερολίνου κατέβασε το χρόνο κάτω από 2:02:57, κάνοντας ορισμένους να ψυθιρίζουν για το κατά πόσο «καθαρό» είναι αυτό το ρεκόρ, με δεδομένο ότι προέρχεται από την Κένυα, μία χώρα η οποία το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει πολλαπλά κρούσματα ντόπινγκ. Στον αντίποδα βέβαια υπάρχει η άποψη ότι στον μαραθώνιο του Βερολίνου το ρεκόρ έχει σπάσει έξι φορές από το 2003, όταν ένας ακόμη Κενυάτης, ο Πολ Τεργκάτ τερμάτισε στις 2:04:55.

Το γεγονός ότι πλέον οι έλεγχοι αντιντόπινγκ είναι πολύ πιο συστηματικοί, αυστηροί και εξειδικευμένοι σε συνδυασμό με το ότι από τα 14 σημαντικότερα παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο στις γυναίκες τα 9 καλά κρατούν από τη δεκαετία τοου 1980, όταν η χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν σε έξαρση, είναι μάλλον η απάντηση στην υστερία που επικρατεί ότι όλοι στον στίβο είναι ντοπέ. Αντίστοιχα, στους άνδρες, με εξαίρεση τον Γιουσέιν Μπολτ που ξανάγραψε ιστορία στα 100 και 200 μ. τα υπόλοιπα ρεκόρ είναι εξίσου «αρχαία» με αυτά στις γυναίκες.

Αλήθεια είναι ότι επιστήμονες και χημικοί δεν έχουν ακόμα ανοίξει δρόμο στους ψυχολόγους, για να πετύχουν αυτό που υπάρχει ως υποψία, ωστόσο δουλεύουν μαζί το «ψυχοβιολογικό μοντέλο» βελτίωσης επιδόσεων, όπως έγραψε και το περιοδικό New Yorker πρόσφατα σε άρθρο του με τίτλο «Τι είναι κόπωση;»

Οι επιστήμονες βασίζονται πάντα σε αποτελέσματα ερευνών. Πάμε να δούμε λοιπόν, τα στοιχεία που τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Σε στατικά ποδήλατα τοποθέτησαν 13 συνηθισμένους ανθρώπους και ρύθμισαν το βαθμό έντασης άσκησης στο ίδιο επίπεδο. Ταυτόχρονα όλοι όσοι λάμβαναν μέρος στο πείραμα είχαν μπροστά τους μία μικρή οθόνη. Τι παρατηρήθηκε; Στις οθόνες που κατά διαστήματα εμφανιζόταν αστραπιαία ένα χαρούμενο πρόσωπο, οι ποδηλάτες που τα έβλεπαν κατάφεραν να συνεχίσουν την άσκηση για 25 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, όσοι αντί των χαρούμενων προσώπων αντίκρισαν θλιμένα σταμάτησαν τρία λεπτά νωρίτερα.
Στη συνέχεια στις οθόνες εμφανιζόταν οι φράσεις «Πάμε, ζωντανά» ή «Κόπωση, ύπνος». Μαντέψτε πως επέδρασε αυτό στους ασκούμενους. Όσοι διάβασαν το «Πάμε, ζωντανά» είχαν κατά 17% μεγαλύτερη διάρκεια στις επιδόσεις τους!

Η κατανόηση της κόπωσης του αθλητή (η οποία ορίζεται ως η αδυναμία των συσπώμενων μυών να διατηρήσουν την επιθυμητή ισχύ) αποτελούσε πάντα στην επιστήμη του αθλητισμού ένα από τα βασικά ζητήματα έρευνας.

Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ και γίνεται ευρέως αποδεκτό; Ότι η κόπωση μπορεί να επηρεαστεί από τα επίπεδα του κινήτρου και της προσπάθειας. Αυτό βέβαια ήταν λίγο πολύ γνωστό, αναγνωσμένο όμως, ίσως, πιο επιφανειακά. Δηλαδή είχε διαπιστωθεί ότι το οικονομικό κίνητρο, επιδρά στις επιδόσεις ενός αθλητής, αυξάνοντας τες όταν υπάρχει επικείμενη χρηματική επιβράβευση. Κατ' αντιστοιχία στο παράδειγμα του ανθρώπου που προσπαθεί να σώσει τη ζωή του από την τίγρη το κίνητρο είναι πολύ μεγαλύτερο και κατ' επέκταση και η επίδοση.

Ένα από τα μέσα που ήδη χρησιμοποιήθηκε από τους ψυχολόγους σε αθλητές είναι τα γυαλιά της google, τα οποία «ντοπάρουν» τους αθλητές είτε εμφανίζοντας χαρούμενες εικόνες, είτε λέγοντας εμψυχωτικά λόγια στο διαγωνιζόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι ανοίγεται ένα νέο πεδίο έρευνας, το οποίο σίγουρα θα φέρει επανάσταση στην επιστήμη του αθλητισμού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα