Συνήθειες και σοκ!

Βίκυ Γεωργάτου‏
Συνήθειες και σοκ!

bet365

Το gazzetta.gr ξεκινά από τώρα τις ανασκοπήσεις του 2013, με όσα έγιναν στο τένις, όπου πρωταγωνίστησαν ο Ράφα Ναδάλ και η Σερένα Γουίλιαμς...

Αν έπρεπε με μια φράση να περιγράψουμε τι συνέβη στον χώρο του τένις το 2013, δεν θα δυσκολευόμασταν καθόλου! Ήταν η χρονιά του Ράφα Ναδάλ και της Σερένα Γουίλιαμς...

Οι δύο σούπερ σταρ του τένις σάρωσαν τους τίτλους, επέστρεψαν στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και έκαναν τους αντιπάλους τους να τρίβουν τα μάτια τους!

Ο... τελειωμένος Ράφα επανήλθε στα κορτ μετά από επτάμηνη απουσία λόγω τραυματισμού και βάλθηκε να μας τρελάνει... Σήκωσε δέκα τρόπαια, μεταξύ των οποίων το Ρολάν Γκαρός (6-3, 6-2, 6-3 τον Νταβίντ Φερέρ) και το US Open (6-2, 3-6, 6-4, 6-1 τον Νόβακ Τζόκοβιτς), και έδειξε ότι δεν είναι μόνο τενίστας για το χώμα... Με τη νίκη του στο Γαλλικό Όπεν, μάλιστα, έγινε ο πρώτος που κατακτάει τόσες πολλές φορές (οκτώ) τον τίτλο σε ένα συγκεκριμένο major. Ο 27χρονος Ισπανός κατάφερε με τις επιδόσεις του να γκρεμίσει τον Τζόκοβιτς από την κορυφή, όπου επέστρεψε μετά από τρία χρόνια.

Γλυκό φινάλε για Νόλε

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, η χρονιά ξεκίνησε με νέο θρίαμβο του Νόλε στο Αυστραλιανό Όπεν, όπου δεν πήρε μέρος ο Ναδάλ. Ο Τζόκερ κέρδισε 6-7(2), 7-6(3), 6-3, 6-2 τον Άντι Μάρεϊ στον τελικό και σήκωσε για τρίτη σερί φορά και τέταρτη συνολικά το τρόπαιο στον ουρανό της Μελβούρνης. Ήταν ο έκτος major τίτλος στην καριέρα του. Η συνέχεια, πάντως, δεν ήταν ανάλογη για τον 26χρονο Σέρβο... Μπορεί να κατέκτησε κούπες στο Ντουμπάι και το Μόντε Κάρλο, ωστόσο γνώρισε οδυνηρές ήττες στα Grand Slam. Έχασε στα ημιτελικά του Γαλλικού Όπεν από τον Ναδάλ και στους τελικούς του Γουίμπλεντον και του US Open από Μάρεϊ και Ράφα αντίστοιχα.

Όλα, ωστόσο, άλλαξαν μετά τον τελικό της Νέα Υόρκης! Με μια εκπληκτική πορεία και σημειώνοντας 22 σερί νίκες, ο Νο.2 τενίστας στον κόσμο κέρδισε τους τίτλους σε Πεκίνο, Σανγκάη, Παρίσι και Λονδίνο (ΑΤΡ World Tour Finals). Η σεζόν έκλεισε για τον Νόλε με δύο νίκες με τα χρώματα της Σερβίας στον τελικό του Davis Cup. Δεν ήταν, όμως, αρκετές για να δώσουν το τρόπαιο στην αποδεκατισμένη ομάδα του και έτσι τον τίτλο πήρε για δεύτερη σερί χρονιά η Τσεχία των Τόμας Μπέρντιχ και Ράντεκ Στέπανεκ. Με αγωνία περιμένουμε τώρα να δούμε πώς θα πάει η συνεργασία του Τζόκοβιτς με τον Μπόρις Μπέκερ, που πριν λίγες μέρες... εκτόπισε τον Μάριαν Βάιντα από τη θέση του head coach.

Ήρωας ο Άντι

Μία από τις προσωπικότητες της χρονιάς ήταν ασφαλώς και ο Άντι Μάρεϊ. Ο 26χρονος τενίστας έβαλε τέλος στην αναμονή των συμπατριωτών του και έγινε ο πρώτος Βρετανός μετά τον Φρεντ Πέρι το 1936 που κατακτάει το Γουίμπλεντον. Νίκησε τον Τζόκοβιτς στον τελικό με 6-4, 7-5, 6-4, σε μια διοργάνωση που σημαδεύτηκε από τρομερές εκπλήξεις και... αναρίθμητες αποσύρσεις...

Ό Μάρεϊ, λοιπόν, κατάφερε επιτέλους να κερδίσει τις καρδιές των Βρετανών, αλλά και ένα σωρό βραβεία αναγνώρισης της επιτυχίας του. Μετά την κατάκτηση του δεύτερου Grand Slam τίτλου του, πάντως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα περίμενε. Δεν διατήρησε τα σκήπτρα στο US Open, ενώ λίγες μέρες αργότερα αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στην πλάτη και να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν... Τώρα, βέβαια, είναι έτοιμος για δράση!

Αντίθετοι δρόμοι για Ρότζερ και Σταν

Η σεζόν σημαδεύτηκε και από τις τραγικές εμφανίσεις του Ρότζερ Φέντερερ. Δεν μιλάμε μόνο για την "ξηρασία" στους τίτλους (κέρδισε μόλις έναν στο Χάλε), αλλά βασικά για την πορεία του στα Grand Slam. Ακόμα και στο αγαπημένο του Γουίμπλεντον! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αποκλεισμό του στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης από τον Σέργκι Στακόφσκι, Νο.116 τότε; Ήταν η πρώτη τόσο πρόωρη έξοδός του από major μετά το 2003 και την ήττα του στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός από τον Λούις Όρνα. Ο Ουκρανός, εξάλλου, έβαλε φρένο στις 36 σερί συμμετοχές του Ρότζερ σε προημιτελικά Grand Slam... Στο Αυστραλιανό Όπεν τουλάχιστον κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά, ενώ στο Παρίσι αποκλείστηκε στη φάση των "8".

Ο Φεντ δεν μπόρεσε να πάρει τα πάνω του ούτε στο US Open, όπου ηττήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του από τον Τόμι Ρομπρέδο και έμεινε εκτός προημιτελικών. Η χρονιά, πάντως, έκλεισε με μια αρκετα καλή εικόνα, αφού ο βασιλιάς έδειξε το ταλέντο του κατά τη διάρκεια της indoor season. Να δούμε τι διαφορετικό μπορεί να φέρει στον πιο επιτυχημένο τενίστα όλων των εποχών η προσθήκη του Στέφαν Έντμπεργκ στο προπονητικό τιμ, όπου μετά το διαζύγιο με τον Πολ Άνακον επικεφαλής είναι ο Σέβεριν Λούτι.

Όσο απογοητευτική ήταν η πορεία του Φέντερερ, τόσο εντυπωσιακή ήταν του συμπατριώτη του, Στάνισλας Βαβρίνκα. Ο 28χρονος Ελβετός κοίταξε στα μάτια τους μεγάλους αντιπάλους του, επέστρεψε στο Top 10 (είναι πλέον στο Νο.8) και πήρε για πρώτη φορά το εισιτήριο για τους τελικούς της ΑΤΡ στο Λονδίνο. Το πιο δύσκολο, βέβαια, θα είναι να διατηρήσει ο Σταν το υψηλό επίπεδο και τη φετινή σεζόν...

Ο Ντέλπο και οι άλλοι

Όσοι θεωρούν ότι ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο μπορεί να χτυπήσει κορυφή, φέτος πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι. Ο συμπαθέστατος Αργεντινός δεν επανέλαβε τον θρίαμβο του 2009 κατακτώντας major, όμως σήκωσε τέσσερα σημαντικά τρόπαια (Ρότερνταμ, Ουάσινγκτον, Τόκιο, Βασιλεία) και κέρδισε όλους τους τοπ τενίστες. Αξέχαστη, βέβαια, θα μείνει η μάχη του με τον Τζόκοβιτς στα ημιτελικά του Γούιμπλεντον, όπου ο Πύργος ηττήθηκε στις λεπτομέρειες. Ο 25χρονος τενίστας τελείωσε τη σεζόν στο Νο.5 και δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα.

Λίγο πιο πάνω, στο Νο.3, είναι ο Νταβίντ Φερέρ, που έκανε άλλη μια εξαιρετική χρονιά με αποκορύφωμα την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Grand Slam (Ρολάν Γκαρός). Ο 31χρονος Ισπανός θα εμφανιστεί φέτος με νέο προπονητή, καθώς έλυσε τη συνεργασία του με τον Χαβιέρ Πίλες μετά από περίπου 15 χρόνια και θα συνεχίσει με τον Χοσέ Αλτούρ.

Πολλές ελπίδες άφησαν με τις εμφανίσεις τους οι Μίλος Ράονιτς και Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. Ο 22χρονος Βούλγαρος, που έγινε πιο δημοφιλής λόγω της σχέσης του με τη Μαρία Σαράποβα, κέρδισε τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του στη Στοκχόλμη, ενώ ο Καναδός κατάφερε να κάνει ένα... πέρασμα από το Top 10 και τώρα βρίσκεται στο Νο.11. Μην ξεχνάμε και τον αγέραστο Τόμι Χάας, που στα 35 του χρόνια άφησε και πάλι το στίγμα του στο τουρ. Είναι, μάλιστα, αυτή τη στιγμή στο Νο.12 της παγκόσμιας κατάταξης!

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι για άλλη μια χρονιά οι μεγάλοι τίτλοι βρέθηκαν στα χέρια των συνήθων υπόπτων Big 4, που λόγω της "απουσίας" του Φέντερερ ήταν φέτος Big 3. Εκτός από τα Grand Slam, όλα τα Masters είχαν νικητές τους Ναδάλ (Indian Wells, Μαδρίτη, Ρώμη, Μόντρεαλ, Σινσινάτι), Τζόκοβιτς (Μόντε Κάρλο, Σανγκάη, Παρίσι) και Μάρεϊ (Μαϊάμι). Την μονοτονία έσπασε κάπως ο Νταβίντ Φερέρ με τη συμμετοχή του στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, αφού μετά το Γουίμπλεντον του 2010 (Ναδάλ-Μπέρντιχ) και μέχρι το τελευταίο Γαλλικό Όπεν μόνο οι... γνωστοί τέσσερις ήταν φιναλίστ στα major...

Τη ρακέτα τους, τέλος, κρέμασαν το 2013 οι Νταβίντ Ναλμπάντιαν, Τζέιμς Μπλέικ, Νικολάς Μασού και Ξαβιέ Μαλίς.

Φοβού τη Σερένα

Τι να πει κανείς για τη Σερένα... Δεν είναι μόνο οι 11 τίτλοι και η επιστροφή στην κορυφή. Είναι η άνεση με την οποία μπορεί, υπό νορμάλ συνθήκες, να καθαρίσει κάθε αντίπαλο. Κέρδισε για δεύτερη φορά στην καριέρα της το Γαλλικό Όπεν, νικώντας 6-4, 6-4 τη Μαρία Σαράποβα, ενώ κράτησε τα σκήπτρα και στο US Open (7-5, 6-7, 6-1 την Αζαρένκα), φτάνοντας τα 16 major. Λαβωμένη στη Μελβούρνη, αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη συμπατριώτισσά της Σλόουν Στίβενς, ενώ στο Γουίμπλεντον γνώρισε σοκαριστική ήττα από τη Σαμπίν Λισίτσκι στον τέταρτο γύρο. Χωρίς υπερβολή, τη νέα σεζόν μπορεί ακόμα περισσότερα!

Η Βικτόρια Αζαρένκα έκανε το ριπίτ στη Μελβούρνη, επικρατώντας με 4-6, 6-4, 6-3 της Να Λι, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είχε προηγηθεί στα ημιτελικά ένα αμφιλεγόμενο ιατρικό τάιμ άουτ της Λευκορωσίδας στο ματς με τη Στίβενς, για το οποίο δέχτηκε σκληρή κριτική από τον τύπο και τους φαν του τένις. Τελείωσε τη σεζόν στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά έχοντας ως μεγάλη αντίπαλο την αχτύπητη Σερένα, ήταν αδύνατο να κάνει το κάτι παραπάνω...

Ιστορία έγραψε η Να Λι με την άνοδό της στο Νο.3, στην υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ τενίστας ή τενίστρια από την Ασία. Η Μαρία Σαράποβα έφτασε ως τον τελικό του Ρολάν Γκαρός, αλλά τα προβλήματα στον ώμο την υποχρέωσαν να χάσει σχεδόν μισή σεζόν. Η χρονιά σημαδεύτηκε και από τον χωρισμό της με τον Τόμας Χόγκστεντ, τη θέση του οποίου πήρε τελικά ο Ολλανδός Σβεν Γκρόνεφελντ, μετά από μια συνεργασία-αστραπή με τον Τζίμι Κούριερ.

Μαριόν και Σιμόνα

Την έκπληξη της χρονιάς σημείωσε η Μαριόν Μπαρτολί με την κατάκτηση του Γουίμπλεντον. Η 29χρονη Γαλλίδα νίκησε στον τελικό τη Σαμπίν Λισίτσκι με 6-1, 6-4 και πήρε τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα της. Λίγες μέρες μετά σόκαρε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση! Άφησε, πάντως, ένα παραθυράκι για επιστροφή. Είμαστε σε αναμονή...

Το 2013 έλαμψε και το άστρο της Σιμόνα Χάλεπ. Η 22χρονη Ρουμάνα πανηγύρισε τους έξι πρώτους τίτλους στην καριέρα της (!) σε όλες τις επιφάνειες και είναι στη δεύτερη θέση της λίστας με τις φετινές κατακτήσεις πίσω από τη Σερένα! Ανέβηκε στο Νο.11 του κόσμου (ξεκίνησε τη σεζόν από το Νο.47) και δικαιολογημένα κέρδισε τον τίτλο της πιο βελτιωμένης τενίστριας της χρονιάς.

Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε κάποιες αθλήτριες της νέας γενιάς, σίγουρα θα πρέπει να αναφέρουμε τις Αμερικανίδες Σλόουν Στίβενς, Μάντισον Κις και Τζέιμι Χάμπτον, την Καναδέζα Τζένι Μπουσάρντ και τη Βρετανίδα Λόρα Ρόμπσον.

Η νέα σεζόν στο τένις ήδη άρχισε και οι μάχες αναμένονται και πάλι συναρπαστικές! Μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον στους άνδρες διανύουμε την καλύτερη εποχή στην ιστορία του αθλήματος...

 

Τελευταία Νέα